Image Alt

My Pet

γαϊδούρια γαϊδουροχώρα Κορωπί

Γαϊδουροχώρα: Το επισκέψιμο πάρκο του Ελληνικού Κέντρου για το Γαϊδούρι

Τώρα που ο καιρός φτιάχνει, μια πολύ καλή πρόταση είναι να κάνετε μια βόλτα στο Κορωπί και να γνωρίσετε από κοντά τα προστατευόμενα γαϊδουράκια που φιλοξενούνται στη «Γαϊδουροχώρα» – το επισκέψιμο πάρκο του Ελληνικού Κέντρου για το Γαϊδούρι-, να μάθετε για τα ιδιαίτερα χαρίσματα και τον καταπληκτικό τους χαρακτήρα και γιατί όχι αν θέλετε να υιοθετήσετε κάποιο.

Στην πλαγιά ενός λόφου, σ’ ένα αγρόκτημα γεμάτο αμυγδαλιές, ελιές και θυμάρι, βρίσκεται η Γαϊδουροχώρα, ένα πρότυπο κέντρο εκτροφής για τα γαϊδούρια, αλλά και ένας χώρος συνεργασίας, αναψυχής, ευαισθητοποίησης, εκπαίδευσης και θεραπείας για τους ανθρώπους, του οποίου όλες οι δράσεις υποστηρίζονται από εθελοντές.

Ελληνικό Κέντρο για το Γαϊδούρι

Το Ελληνικό Κέντρο για το Γαϊδούρι είναι το κομμάτι της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας “Γαϊδουροχώρα” στο Κορωπί που ιδρύθηκε το 2014 και η δράση του αφορά αποκλειστικά σε θέματα ευζωίας, τη βελτίωση συνθηκών ζωής και εργασίας των γαϊδουριών στην Ελλάδα, τη φροντίδα ζώων που βρίσκονται σε ανάγκη και την ευαισθητοποίηση της σημερινής κοινωνίας σχετικά με αυτό το ζώο.
Συντηρεί μια αδειοδοτημένη κτηνοτροφική εγκατάσταση όπου μπορεί να φιλοξενεί γαϊδουράκια που έχουν ανάγκη και προκύπτουν είτε από εγκατάλειψη, είτε από αδυναμία των ιδιοκτητών τους να τα κρατήσουν πλέον, είτε από περιπτώσεις κακοποίησης.
Ενημερώνει και εκπαιδεύει ανθρώπους, που προτίθενται να αποκτήσουν ένα γαϊδουράκι, ώστε να μπορούν με υπευθυνότητα και συνέπεια να διατηρούν ένα τέτοιο ζώο. Συμβουλεύει και βοηθά ιδιοκτήτες να λύσουν τυχόν προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
Επίσης φροντίζει να προωθεί σε υιοθεσία γαϊδουράκια, που αφού φιλοξενήθηκαν στο Κέντρο όσο κρίθηκε απαραίτητο, έχουν αποκατασταθεί σωματικά αλλά και ψυχικά.

γαϊδούρια γαϊδουροχώρα Κορωπί

Τα ζώα αυτά δεν είναι άψυχα εργαλεία που όταν “χαλάσουν” ή “παλιώσουν” τα πετάμε ή τα εγκαταλείπουμε αβοήθητα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός για την Υγεία και Ευζωία των Ζώων (ΟΙΕ) έχει θεσπίσει τους πέντε βασικούς κανόνες ευζωίας που πρέπει να διέπουν τη ζωή κάθε πλάσματος και τους οποίους το Κέντρο θέλει να διασφαλίσει και για τα γαϊδουράκια.

 • Ελευθερία από πείνα και δίψα
 • Κατάλληλο περιβάλλον για το κάθε είδος
 • Ελευθερία από πόνο, τραύμα και αρρώστια
 • Δυνατότητα έκφρασης της φυσικής συμπεριφοράς του
 • Ελευθερία από φόβο και άλλες στρεσογόνες συνθήκες

Είτε χρησιμοποιούνται για εργασίες, είτε είναι συντροφιάς, όλα τα γαϊδουράκια έχουν δικαιώματα και οι ιδιοκτήτες τους υποχρεώσεις απέναντί τους. Ενώ πολύ σημαντικό είναι πως, έχουν δικαίωμα σε αξιοπρεπή και ήρεμα γηρατειά, απαλλαγμένα από ταλαιπωρίες και ανάρμοστες συμπεριφορές.
Για να γίνουν όλα αυτά πράξη το Κέντρο συμβουλεύει, νουθετεί αλλά και παρεμβαίνει όπου είναι αναγκαίο και απαραίτητο.

γαϊδούρια γαϊδουροχώρα Κορωπί

Πρόγραμμα επισκέψεων

Απρίλιος – Mάιος 2022 Σάββατα & Κυριακές: 10.00 – 19.00

 • Τα ζωάκια 14.00 – 15.00 παίρνουν το μεσημεριανό τους, οπότε και δε συμμετέχουν στα προγράμματα. Ξεκουράζονται. Μπορείτε να παραμείνετε στο χώρο, αλλά τα προγράμματα ξεκινούν πάλι στις 15.00.
 • Έναρξη τελευταίου προγράμματος 40′ πριν το κλείσιμο.
 • Όλες οι δράσεις γίνονται στην ύπαιθρο.
 • Τα προγράμματα γνωριμίας με τα γαϊδουράκια και συμμετοχή στη φροντίδα τους ξεκινούν ανά ~20′ και η διάρκεια τους είναι 40′. Το τελευταίο πρόγραμμα της πρωινής ζώνης ξεκινάει περίπου στις 13.20′.
 • Δεν χρειάζεται κράτηση. Θα ενταχθείτε σε κάποια ομάδα που θα ξεκινάει κοντά στην ώρα άφιξης σας.
 • Πριν ή μετά το πρόγραμμα γνωριμίας, μπορείτε να περιηγηθείτε στο κτήμα, να γνωρίσετε όλα τα άλλα ζώα που φιλοξενούνται, να χρησιμοποιήσετε τα καθιστικά για να απολαύσετε τον καφέ σας ή για πικνίκ στην όμορφη φύση,

Κορωπί – Θέση Μπουρμπουτσάνα
Τηλ. 6944 616160

https://hellenicdonkeycenter.gr

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed