Image Alt

My Pet

Γάτες: Σύμφωνα με μελέτη έχουν 276 διαφορετικές εκφράσεις προσώπου

Γάτες: Σύμφωνα με μελέτη έχουν 276 διαφορετικές εκφράσεις προσώπου

Αυτιά τεντωμένα, συσφιγμένες κόρες, γλείψιμο των χειλιών. Αν ποτέ αναρωτηθήκατε αν οι τριχωτές φάτσες των αιλουροειδών φίλων σας λένε κάτι κάθε φορά που συναντιούνται, οι πιθανότητες είναι ότι λένε.

Μέτρησαν 276 διαφορετικές εκφράσεις προσώπου

Σε μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Behavioural Processes τον περασμένο μήνα, δύο Αμερικανίδες επιστήμονες μέτρησαν 276 διαφορετικές εκφράσεις του προσώπου όταν οι εξημερωμένες γάτες αλληλεπιδρούσαν μεταξύ τους.

«Η μελέτη μας αποδεικνύει ότι η επικοινωνία των γατών είναι πιο πολύπλοκη από ό,τι είχε υποτεθεί προηγουμένως», δήλωσε την Τετάρτη  η συν-συγγραφέας της μελέτης Brittany Florkiewicz, εξελικτική ψυχολόγος στο Κολέγιο Λάιον στο Αρκάνσας, προσθέτοντας ότι τα ευρήματά τους υποδηλώνουν ότι η εξημέρωση έχει σημαντικό αντίκτυπο στην ανάπτυξη της γλώσσας του προσώπου.

Η Florkiewicz εξήγησε ότι οι εξημερωμένες γάτες είναι συνήθως πιο κοινωνικά ανεκτικές από τις αντίστοιχες αγριόγατες, λόγω του τρόπου με τον οποίο ζουν κοντά στον άνθρωπο, οπότε οι ερευνητές περίμεναν να δουν έκφραση τόσο σε θετικά όσο και σε αρνητικά πλαίσια – αλλά εξεπλάγησαν όταν “παρατήρησαν 276 μορφολογικά διακριτές εκφράσεις προσώπου”.

Σύμφωνα με την Florkiewicz και την επικεφαλής συγγραφέα Lauren Scott, φοιτήτρια Ιατρικής από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Κάνσας με προσωπικό ενδιαφέρον για τις γάτες, η εξημέρωση επιτρέπει περισσότερες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις μεταξύ των γατών, γι’ αυτό ήταν σίγουρες ότι θα έδειχναν περισσότερη έκφραση.

Γάτες: Σύμφωνα με μελέτη έχουν 276 διαφορετικές εκφράσεις προσώπου53 γάτες, 194 λεπτά βίντεο

Για τη συλλογή δεδομένων, η Scott βιντεοσκόπησε 53 γάτες σε ένα τοπικό καφέ με γάτες, όταν και οι δύο βρίσκονταν στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Λος Άντζελες, μεταξύ του Αυγούστου του 2021 και του Ιουνίου του 2022. Από τα 194 λεπτά βίντεο που συγκέντρωσε, κατέγραψε 186 αλληλεπιδράσεις αιλουροειδών. Οι γάτες ήταν ενήλικες οικόσιτες κοντότριχες και των δύο φύλων, όλες στειρωμένες ή ευνουχισμένες.

Και οι δύο ερευνήτριες αξιολόγησαν τις διαφορές στην έκφραση με ένα σύστημα κωδικοποίησης που σχεδιάστηκε ειδικά για γάτες, το οποίο ονομάζεται Cat Facial Action Coding System, και εξετάζοντας τον αριθμό και τους τύπους των κινήσεων των μυών του προσώπου. Η μελέτη πρόσθεσε ότι δεν συμπεριλήφθηκαν οι μυϊκές κινήσεις που σχετίζονται με βιολογικές διεργασίες, όπως η αναπνοή και το χασμουρητό.

Γάτες: Σύμφωνα με μελέτη έχουν 276 διαφορετικές εκφράσεις προσώπουΤο 45,7% των εκφράσεων ήταν φιλικές, ενώ το 37% επιθετικές

Αν και δεν ήταν σε θέση να αποδώσουν συγκεκριμένο περιεχόμενο σε κάθε έκφραση που κατέγραψαν, οι Florkiewicz και Scott διαπίστωσαν ότι το 45,7% των κωδικοποιημένων εκφράσεων ήταν φιλικές, ενώ το 37% ήταν επιθετικές. Στην εργασία αναφέρεται λεπτομερώς ότι μια φιλική έκφραση παρουσιάζεται όταν τα αυτιά και τα μουστάκια κινούνται προς τα εμπρός ενώ τα μάτια κλείνουν, ενώ μια επιθετική γάτα έχει συρρικνωμένες κόρες, αυτιά που είναι κολλημένα στο κεφάλι και η γλώσσα αγγίζει τα χείλη.

«Η ελπίδα μας είναι να διευρύνουμε το μέγεθος του δείγματός μας για να συμπεριλάβουμε γάτες που ζουν σε άλλες τοποθεσίες… εξετάζοντας τις εκφράσεις του προσώπου των γατών που ζουν σε σπίτια, αλλά και αδέσποτες», δήλωσε η Florkiewicz. Ένας άλλος στόχος για το μέλλον είναι να διεξαχθεί μια μελέτη παρακολούθησης για να διαπιστωθεί τι σημαίνουν οι περισσότερες από τις εκφράσεις, πρόσθεσε.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed