
Γεράκι: Το σύμβολο των Αραβικών Εμιράτων στη ΔΕΘ
Γεράκια, το πτηνό σύμβολο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, θα φιλοξενηθούν φέτος στις εγκαταστάσεις της 86ης ΔΕΘ, ως φόρο τιμής στην Σαουδική Αραβία που είναι η τιμώμενη χώρα. Ο Παναγιώτης Ασμάνης, κτηνίατρος της βασιλικής οικογένειας του Ντουμπάι κι ο γερακάρης Σταύρος Αθανασίου μαζί με την πανέμορφη Ζαΐρα μίλησαν στις «Συνδέσεις» της ΕΡΤ, όπου αποκάλυψαν τα πάντα για τα γεράκια, τη 86η ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη, τη σχέση των Βεδουίνων με αυτά, καθώς και τι είναι η ιερακοθηρία.
Πρώτα απ’ όλα, αξίζει να αναφέρουμε ότι η κατοχή κι η εκτροφή γερακιών είναι μία βαθιά ριζωμένη παράδοση που εκκινεί από την εποχή των Βεδουίνων και συνεχίζεται έως και σήμερα. Τα πουλιά θα βρεθούν στη Θεσσαλονίκη, ύστερα από αίτημα της τιμώμενης χώρας, συνοδευόμενα από εξειδικευμένο κτηνίατρο του Βασιλικού Νοσοκομείου Γερακιών του Ντουμπάι και Εμιρατινό αρχιγερακάρη, ενώ η φιλοξενία τους στην 86η ΔΕΘ τελεί υπό την αιγίδα των υπουργείων Οικονομικών και Πολιτισμού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και θα γίνει σε συνεργασία με το Σύλλογο Ελληνικής Ιερακοθηρίας.
«Είμαι ιδιαίτερα συγκινημένος που έχω την τιμή μετά από τόσα χρόνια που σαν παιδάκι έβλεπα τη ΔΕΘ να έρχομαι πλέον σαν υπεύθυνος κι επιβλέπων κτηνίατρος για αυτά τα πανέμορφα πλάσματα, που έχουν έρθει από τη Βασιλική Οικογένεια από το Ντουμπάι και να δείξουμε εδώ στους φίλους Θεσσαλονικείς την ομορφιά των γερακιών, της ιερακοθηρίας, της πολιτιστικής κληρονομιάς της ιερακοθηρίας. Θα είμαστε καθημερινά το Σαββατοκύριακο 10 με 22:00 και τις καθημερινές 16:00 με 22:00 στο περίπτερο 13, στην Αραβική Αντιπροσωπεία και περιμένουμε τους πάντες», δήλωσε ο Παναγιώτης Ασμάνης, κτηνίατρος της βασιλικής οικογένειας του Ντουμπάι.
Οι Βεδουίνοι κι η σχέση τους με τα γεράκια
Η Ζαΐρα, το γεράκι της ερήμου, παραδοσιακό γεράκι που κυνηγούσαν οι Βεδουίνοι, είναι περίπου 7 μηνών. Όλα αυτά τα γεράκια είναι γεράκια εκτροφής, έχουν μεγαλώσει με τον άνθρωπο.
«Η σχέση που έχουν οι Βεδουίνοι με τα γεράκια είναι πολύ βαθιά ριζωμένη διότι τα γεράκια τους έφερναν τροφή, τα δύσκολα χρόνια της ερήμου. Τα έχουν πάρα πολύ ψηλά, είναι το σήμα κατατεθέν σε όλη την κυβέρνηση των Εμιράτων, αλλά και σε όλες τις χώρες του κόλπου. Υπάρχει παντού, ακόμη και το πέπλο που φορούν οι Άραβες σχηματίζει ένα γεράκι που πετάει. Μεγαλώνουν από 5 χρονών με τα γεράκια, δεν μπορούν να διανοηθούν οι Βεδουίνοι ότι θα ζήσουν χωρίς καμήλα, άλογο, γεράκι και το Σαλούκι το σκυλί, αλλά το γεράκι κατέχει εξέχουσα θέση», δήλωσε ο κ Ασμάνης, που θα βρίσκεται στη ΔΕΘ στη Θεσσαλονίκη τις επόμενες μέρες με τα γεράκια.
Τι είναι η ιερακοθηρία;
«Τα τελευταία 10-15 χρόνια έχει γίνει αναβίωση της ιερακοθηρίας στην Ελλάδα, που είναι μία αρχαιοελληνική τέχνη που ασκείται τα ίδια χρόνια με τους Άραβες, είναι το πιο κοινό πολιτιστικό στοιχείο που έχουμε, το πιο δυνατό, γιατί έχουμε ακριβώς την ίδια λατρεία. Ο σύλλογος μας τα τελευταία χρόνια έχει επανακάμψει την τέχνη σε συνεργασία με το κράτος, έχει επανανομοθετήσει την τέχνη και τη λατρεία για αυτά τα αρπακτικά. Η τέχνη είναι προστατευόμενη από την UNESCO ως παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά. Οι εφαρμογές της μόνο καλό έχουν να κάνουν στη σχέση των ανθρώπων με τα αρπακτικά, καθώς σώζουν υλικά, ανθρώπινες ζωές κλπ», δήλωσε ο γερακάρης Σταύρος Αθανασίου.
Γεράκια εκτροφής και εκπαιδευμένα
«Μπορούν να κρατούν την άγρια φύση τους, αλλά έχουν εκτραφεί από τον άνθρωπο. Εννοείται ότι εκπαιδεύονται από μικρή ηλικία, το καθένα για το σκοπό του. Άλλα για κυνήγι, άλλα για παρουσιάσεις, άλλα για εκπαιδευτικά προγράμματα, άλλα για διαχείριση πληθυσμού. Η σχέση των ανθρώπων και των αρπακτικών είναι συντροφική. Απ’ όλα τα πλάσματα που έχει συνεργαστεί ο άνθρωπος, στην εξελικτική του πορεία, τα γεράκια είναι τα μοναδικά τα οποία τα υπηρετούμε εμείς», συμπλήρωσε.
Όπως ανέφερε ο κ. Αθανασίου, πλέον η ιερακοθηρία έχει νομοθετηθεί από το κράτος. «Για να μπορέσει κάποιος να γίνει γερακάρης, ιερακοθήρας, χειριστής αρπακτικού θα πρέπει να περάσει κρατικές εξετάσεις, ο Σύλλογος ελληνικής Ιερακοθηρίας είναι ο εκπαιδευτικός φορέας, έχουμε φτιάξει από κοινού με το υπουργείο περιβάλλοντος ένα πολύ ισχυρό κι αυστηρό νόμο, ούτως ώστε να μπορέσει κάποιος να κατέχει να χειρίζεται ένα τέτοιο πλάσμα. Είμαστε πάρα πολύ αυστηροί στον τρόπο με τον οποίο κάποιος πρέπει να γίνει γερακάρης».
Τέλος, ο κ. Ασμάνης τόνισε ότι τα γεράκια δεν είναι κατοικίδια, είναι ζώα εργασίας, καθώς χρειάζονται συνεχόμενη άσκηση. «Είναι τρόπος ζωής και πρέπει να αφιερώσεις χρόνο», συμπλήρωσε. Στην 86η ΔΕΘ, λοιπόν, στη Θεσσαλονίκη, στο περίπτερο 13 θα βρείτε 4 πανέμορφα γεράκια και τους ειδικούς ανθρώπους που θα σας ενημερώσουν για τα πάντα.
Δείτε επίσης:
- Ρέθυμνο: Νέο βίντεο κακοποίησης – Μαθήτρια κλοτσάει γάτα!
- Έσωσε μισοπεθαμένο μωρό γύπα και το έμαθε να πετάει
Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.