Image Alt

My Pet

Η χώρα που σκέφτεται να απαγορεύσει τα κατοικίδια

Η χώρα που σκέφτεται να απαγορεύσει τα κατοικίδια

«Με κοιτάζει με τα αθώα και όμορφα μάτια του. Μου ζητάει να τον βγάλω βόλτα, αλλά δεν το τολμώ. Θα μας συλλάβουν”. Η Mahsa, η οποία έχει ένα σκύλο, αναφέρεται σε ένα νέο κύμα συλλήψεων κηδεμόνων κατοικίδιων και αρπαγών των ζώων τους στην πρωτεύουσα του Ιράν, την Τεχεράνη.

Η αστυνομία ανακοίνωσε πρόσφατα ότι η βόλτα με σκύλους στα πάρκα θεωρείτε έγκλημα. Η απαγόρευση δικαιολογήθηκε ως μέτρο «προστασίας και ασφάλειας του κοινού». Το ιρανικό κοινοβούλιο προτίθεται σύντομα να εγκρίνει νομοσχέδιο, το οποίο θα περιορίζει την ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων σε όλους τους τομείς.

Νομοσχέδιο προτείνει σωματική τιμωρία για ιδιοκτήτες κατοικίδιων

Σύμφωνα με αυτλο το νομοσχέδιο, για την ιδιοκτησία κατοικίδιων ζώων θα χρειαζεται άδεια η οποία θα εκδίδεται από ειδική επιτροπή. Θα υπάρχει επίσης ένα ελάχιστο πρόστιμο περίπου 800 δολλαρίων για την εισαγωγή, αγορά και πώληση, μεταφορά και διατήρηση, μιας σειράς ζώων, συμπεριλαμβανομένων δημοφιλών κατοικίδιων ζώων όπως γάτες, χελώνες και κουνέλια.

«Οι συζητήσεις γύρω από αυτό το νομοσχέδιο ξεκίνησαν πριν από μια δεκαετία, όταν μια ομάδα Ιρανών βουλευτών προσπάθησε να προωθήσει έναν νόμο για την κατάσχεση όλων των σκύλων και στη συνέχεια να δωθουν σε ζωολογικούς κήπους ή να τα εγκαταλείψουν σε ερήμους», δήλωσε ο Δρ Payam Mohebi, πρόεδρος της Κτηνιατρικής Ένωσης του Ιράν και πολεμιος του νομοσχεδίου. «Με τα χρόνια, τροποποιήσαν το νομοσχέδιο και ζητούσαν ακόμη και τη σωματική τιμωρία για τους ιδιοκτήτες σκύλων. Αλλά μέχρι τώρα τα σχέδια τους δεν προχώρησαν».

Ιράν: Όλα άλλαξαν το 1979

Η διατήρηση σκύλων ήταν πάντα συνηθισμένη στις αγροτικές περιοχές του Ιράν, αλλά τα κατοικίδια ζώα έγιναν επίσης σύμβολο της αστικής ζωής τον 20ο αιώνα. Το Ιράν ήταν μια από τις πρώτες χώρες στη Μέση Ανατολή που ψήφισε νόμους για την καλή διαβίωση των ζώων, το 1948, και η κυβέρνηση χρηματοδότησε τον πρώτο φορέα για την ενίσχυση των δικαιωμάτων των ζώων. Ακόμη και η βασιλική οικογένεια της χώρας είχε σκύλους ως κατοικίδια. Αλλά η Ισλαμική Επανάσταση του 1979, κατά την οποία ανατράπηκε ο Σάχης Μοχάμαντ Ρεζά Παχλαβί, άλλαξε πολλές πτυχές της ζωής των Ιρανών και των σκύλων τους.

Η βασιλική οικογένεια του Ιράν με τα κατοικίδιά τους

Μέλη της βασιλικής οικογένειας του Ιράν με τα κατοικίδιά τους

Τα ζώα θεωρούνται «ακάθαρτα»

Τα ζώα θεωρούνται ακάθαρτα στην ισλαμική παράδοση. Στα μάτια του νέου καθεστώτος, τα σκυλιά θεωρούνται σύμβολο του «δυτικού τρόπου ζωής», ενός τρόπο ζωής που είναι κόντρα στα πιστεύω τους.

«Δεν υπάρχει συγκεκριμένη νομοθεσία σχετικά με την κατοχή σκύλων αυτή τη στιγμή», δήλωσε στο BBC ο Δρ Ashkan Shemirani, κτηνίατρος με έδρα την Τεχεράνη. «Οι αστυνομικές δυνάμεις συλλαμβάνουν ανθρώπους επειδή βγάζουν βόλτα τα σκυλιά τους ή τα έχουν μαζί τους στα αυτοκίνητα! Με βάση το σκεπτικό τους, αυτό θεωρείται ‘δυτικός τρόπος ζωής’».

Ο Δρ Shemirani είπε επίσης ότι οι αρχές δημιούργησαν ακόμη και μια «φυλακή» για τα κατασχεθέντα κατοικίδια. «Ακούσαμε πολλές ιστορίες τρόμου από εκείνο το μέρος», πρόσθεσε. «Τα ζώα κρατήθηκαν για πολλές μέρες σε ανοιχτούς χώρους χωρίς τροφή ή νερό, ενώ οι ιδιοκτήτες σκύλων άρχισαν να έχουν αρκετά προβλήματα νομικής φύσης».

Απαγόρευση εισαγωγής τροφών για κατοικίδια

Τα οικονομικά δεινά του Ιράν, έπαιξαν επίσης ρόλο στο νέο νομοσχέδιο για τα κατοικίδια. Οι αρχές έχουν απαγορεύσει τις εισαγωγές τροφών για ζώα συντροφιάς για περισσότερα από τρία χρόνια ως μέρος μιας προσπάθειας για τη διατήρηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων της χώρας. Σε ένα τοπίο που κυριαρχούν οι ξένες μάρκες, αυτό σήμαινε άνοδο στις τιμές, ειδικά μετά την ανάπτυξη μαύρης αγοράς για το συγκεκριμένο προϊόν. «Είμαστε πολύ εξαρτημένοι από ανθρώπους που διακινούν λαθραία ζωοτροφές κρυφά», δήλωσε στο BBC ο ιδιοκτήτης μιας κτηνιατρικής κλινικής στην πόλη Mashhad. «Οι τιμές είναι τώρα πέντε φορές πάνω από ό,τι πριν από λίγους μήνες. Η ποιότητα είναι πολύ κακή. Τα εργοστάσια χρησιμοποιούν φθηνό κρέας και ψάρι, ακόμη και ληγμένα συστατικά. Δεν τηρούν τα πρότυπα”.

Η χώρα που σκέφτεται να απαγορεύσει τα κατοικίδια

Οι περσικές γάτες δεν είναι ασφαλείς στην πατρίδα τους

Όμως η νέα νομοθεσία δεν αφορά μόνο τους σκύλους και τους ιδιοκτήτες τους. Επίσης οι γάτες συμπεριλαμβάνονται σε αυτή την λίστα, παρά το γεγονός ότι το Ιράν είναι η χώρα γενέτειρα των περσικών γατών, μιας από τις πιο διάσημες ράτσες στον κόσμο.

«Μπορείτε να πιστέψετε ότι τώρα οι περσικές γάτες δεν είναι ασφαλείς στην πατρίδα τους;» είπε στο BBC ένας κτηνίατρος με έδρα την Τεχεράνη. «Δεν υπάρχει καμία λογική πίσω από αυτόν τον νόμο. Οι σκληροπυρηνικοί θέλουν να δείξουν τη σιδερογροθιά τους στους ανθρώπους». Ο Δρ Μοχέμπι, πρόεδρος της Ιρανικής Κτηνιατρικής Ένωσης, χαρακτήρισε τον προτεινόμενο νόμο “ντροπή”. «Εάν το κοινοβούλιο εγκρίνει το νομοσχέδιο, οι επόμενες γενιές θα μας θυμούνται ως ανθρώπους που απαγόρευσαν τα σκυλιά επειδή είναι σκυλιά και τις γάτες επειδή είναι γάτες».

Άνθρωποι όπως η Mahsa ανησυχούν πραγματικά για το μέλλον των κατοικίδιων τους. «Δεν θα τολμήσω να κάνω αίτηση για άδεια για τον “παιδι” μου», είπε. «Κι αν αρνηθούν την αίτησή μου; Δεν μπορώ να τον παρατήσω στο δρόμο».

Πηγή: BBC

Δείτε επίσης; 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed