Image Alt

My Pet

Η Σοφία Κουρτίδου έγινε ανάδοχος εκπαιδευόμενου σκύλου οδηγού τυφλών

Η Σοφία Κουρτίδου έγινε ανάδοχος εκπαιδευόμενου σκύλου οδηγού τυφλών

Η γνωστή τραγουδοποιός και performer, Σοφία Κουρτίδου εδώ και ένα χρόνο, έγινε ανάδοχος της Allu, ενός σκύλου που εκπαιδεύεται να γίνει οδηγός τυφλών, δείχνοντας ακόμα μία ευαίσθητη πλευρά της για τους συνανθρώπους της.

Η Allu θα γίνει τα μάτια ενός τυφλού συνανθρώπου μας

 

Η Σοφία Κουρτίδου έγινε ανάδοχος εκπαιδευόμενου σκύλου οδηγού τυφλώνΗ πάντα γλυκιά Σοφία Κουρτίδου η οποία είναι πτυχιούχος του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ, κάτοχος του Teaching Diploma in Popular Music Vocals από το London College of Music, με σπουδές κλασσικής κιθάρας και κάτοχος Πτυχίου επάρκειας στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα, ενώ  κάνει και εκπομπή στο ραδιόφωνο “Της τρελής στον ΡΥΘΜΟ 94.9”!, πριν ένα χρόνο έγινε ανάδοχος ενός σκύλου, 45 ημερών τότε, που θα γίνει οδηγός ατόμου με προβλήματα όρασης. Σκοπός της ζωής της είναι να κάνει ότι μπορεί για να έχουν όλοι ίσα δικαιώματα αλλά και η προσβασιμότητα να είναι ίδια για όλους.

Η Σοφία Κουρτίδου μιλώντας στην εκπομπή της ΕΡΤ «Δύο στη 1» συγκινημένη, χαρακτήρισε τον επικείμενο αποχωρισμό από την Allu ως τον «πιο γλυκό αποχωρισμό», γιατί όπως είπε γνωρίζοντας ότι θα είναι τα μάτια ενός τυφλού ανθρώπου και μάλιστα ότι έχει κα η ίδια συμβάλει σε αυτό με τον τρόπο της, θα την κάνει να νιώθει καλά. Μάλιστα όπως είπε ανυπομονεί να έρθει η στιγμή που η Allu θα βρεθεί με τον χειριστή της σε μια παράστασή της. Και συνέχισε λέγοντας: «Δεν θα είναι ένας πραγματικός αποχωρισμός. Οικογένεια θα είμαστε πάντα.»

Σκύλος οδηγός – Εκπαίδευση

Υπάρχουν σκυλιά που μετά από κάποια διαδικασία αξιολόγησης, περιμένουν κάποιον να γίνει εθελοντικά ανάδοχός τους για ένα χρόνο, δηλαδή όσο κρατάει η εκπαίδευση. Ουσιαστικά από τη στιγμή που κάποιος γίνεται ανάδοχος ενός σκύλου που προορίζεται να γίνει οδηγός σε άτομα που δεν βλέπουν, εκπαιδεύεται από ειδικούς εκπαιδευτές έτσι ώστε με τη σειρά του να εκπαιδεύσει τον σκύλο του. Ο ανάδοχος του μαθαίνει όλες τις βασικές εντολές και όταν περάσει τη διαδικασία της βασικής εκπαίδευσης, που διαρκεί έναν χρόνο, αρχίζει και μαθαίνει στο δεύτερο χρόνο ασύλληπτα πράγματα όπως π.χ., να βρίσκει ράμπα, να βρίσκει διάβαση (ζέμπρα), καθώς και την έξυπνη ανυπακοή -κάτι πολύ σημαντικό που καταφέρνουν να κάνουν αυτοί οι σκύλοι-.

σκύλοι οδηγοί

Έξυπνη ανυπακοή

Αλλά ας δούμε τι σημαίνει έξυπνη ανυπακοή. Σε περίπτωση που ο χειριστής δώσει εντολή στον σκύλο να πάει κάπου που θεωρεί ότι είναι επιβλαβές για εκείνον δεν θα υπακούσει στην εντολή. Σταματάει και τότε του δίνει άλλη εντολή “ψάξε” και εκείνος τότε θα προσπαθήσει να βρει τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να βρει πάλι την πορεία του π.χ. να κατέβει από ένα πεζοδρόμιο και να οδηγήσει τον χειριστή από τον πιο σύντομο και ασφαλή τρόπο για να βρεθεί εκεί που του είχε αρχικά ζητήσει.

Δεν πλησιάζουμε σκύλους οδηγούς για να δείξουμε την αγάπη μας

Κάτι σημαντικό που θα πρέπει να θυμόμαστε σε περίπτωση που δούμε στο δρόμο ένα σκύλο οδηγό είναι ότι δεν τον πλησιάζουμε για να του δείξουμε την αγάπη μας μιλώντας και χαϊδεύοντας τον, γιατί εκείνη τη στιγμή κάνει κάτι πάρα πολύ απαιτητικό, οπότε του χαμογελάμε μόνο από  μακριά.

Η Σοφία Κουρτίδου έγινε ανάδοχος εκπαιδευόμενου σκύλου οδηγού τυφλώνΔείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed