Image Alt

My Pet

Κέρκυρα: Ο Άγιος Φραγκίσκος δίνει ευλογία στα ζώα

Κέρκυρα: Ο Άγιος Φραγκίσκος δίνει ευλογία στα ζώα

Στο νησί των Φαιάκων υπάρχει μία παράδοση για την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων. Οι ιδιοκτήτες τους, τα πηγαίνουν στον Ιερό Ναό του Αγίου Φραγκίσκου για να πάρουν ευλογία για τα ζώα τους.

Έτσι έγινε και φέτος, την Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων όπου οι ιδιοκτήτες ζώων στην Κέρκυρα, πήγαν τα ζώα τους στον Ιερό Ναό Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, όπως ορίζει η παράδοση. Το συγκεκριμένο έθιμο στην Κέρκυρα, χάνεται στα βάθη των αιώνων.

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων ενώνει Ορθόδοξους και Καθολικούς

Πιστοί, Ορθόδοξοι και Καθολικοί, παίρνουν τα αγαπημένα τους κατοικίδια, σκυλάκια, γατάκια, ακόμη και πτηνά και τα πηγαίνουν στον Άγιο Φραγκίσκο, για να πάρουν την ευλογία του και να έχουν υγεία.

Το έθιμο της ευλογίας των ζώων στην Κέρκυρα, αναβιώνει κάθε 4 Οκτωβρίου, ημέρα γιορτής του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης, Αγίου της Καθολικής Εκκλησίας, η οποία τον ανακήρυξε ως προστάτη των ζώων και του περιβάλλοντος.

Η 4η Οκτωβρίου, συμπίπτει με την εορτή της μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου, του ανακηρυχθέντος προστάτη Φύσης και Ζώων απ’ τη Ρωμαιοκαθολική εκκλησία, που καθιερώθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα των Ζώων το 1931, σε ένα συνέδριο περιβαλλοντιστών στη Φλωρεντία.

Η τελετή, γίνεται παρόντος του Καθολικού Αρχιεπισκόπου Κερκύρας, Ζακύνθου και Κεφαλληνίας και Αποστολικού Διαχειριστή του Αποστολικού Βικαριάτου Θεσσαλονίκης, π. Γεώργιου Αλτουβά, μετά το πέρας της Λειτουργίας, στο προαύλιο του ομώνυμου καθολικού ναού στην Κέρκυρα, που θεωρείται μία από τις πιο ιστορικές και αρχαιότερες εκκλησίες του νησιού, καθώς έχει ζωή από τον 13ο αιώνα.

Κέρκυρα: Ο Άγιος Φραγκίσκος δίνει ευλογία στα ζώαΗ ιστορία του ναού του Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης

Ο Ιερός Ναός Αγίου Φραγκίσκου της Ασίζης στην Κέρκυρα είναι μία από τις ιστορικότερες και αρχαιότερες εκκλησίες του νησιού. Εικάζεται πως το αρχαιότερο μέρος της που είναι αφιερωμένο στον ‘Αγιο ‘Αγγελο, είχε χτιστεί και παραχωρηθεί σε μία κοινότητα Ελληνίδων μοναχών τα χρόνια των Δεσποτών της Ηπείρου, Αγγέλων Κομνηνών. Ο ακριβής χρόνος ίδρυσης του ναού παραμένει άγνωστος.

Την 20η Μαΐου 1367 παραχωρείται στο Τάγμα των Κοινοβιακών μοναχών του Αγίου Φραγκίσκου οι οποίοι θα το μετατρέψουν σε αξιόλογο για την εποχή θρησκευτικό κέντρο. Την 20η Μαΐου 1386 η κερκυραϊκή κοινότητα θα προσφέρει μέσα στο ναό στο Βενετό ναύαρχο Giovanni Miani τα κλειδιά της πόλης, δρομολογώντας την αφοσίωση των κατοίκων του νησιού προς την Γαληνοτάτη Δημοκρατία του Αγίου Μάρκου.

Ο ναός που ανήκει στον ρυθμό της μονόκλιτης βασιλικής και χαρακτηρίζεται από το ρωμανικό κωδωνοστάσιο ανακαινίσθηκε και καθαγιάστηκε την 17η Σεπτεμβρίου 1621 από τον Αρχιεπίσκοπο Benedetto Bragadino. Το κεντρικό βήμα είναι αφιερωμένο στον ‘Αγιο Φραγκίσκο και τα υπόλοιπα στην Αγία Βαρβάρα, στον ‘Αγιο Αντώνιο της Παδούας, στην Υπεραγία Θεοτόκο και στον ‘Αγιο Ρόκκο η εικόνα του οποίου μεταφέρθηκε από την ομώνυμη εκκλησία στη περιοχή Σαρρόκο Κέρκυρας. Δίπλα από το ναό υπάρχει ένα ακόμα παρεκκλήσι ανακαινισμένο από τα βρετανικά στρατεύματα το 1850, αφιερωμένο στην Αγία ‘Αννα. Ο ναός τιμάται την 4η Οκτωβρίου ημέρα μνήμης του Αγίου Φραγκίσκου, προστάτη των ζώων στα οποία δίνεται κάθε χρόνο μία ειδική ευλογία και πανηγυρίζει τη 13η Ιουνίου, εορτή του Αγίου Αντωνίου της Παδούας.

Πηγή: corfustories.com

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed