Image Alt

My Pet

Η doctor Νικολέτα Σερέτη

Νικολέτα Σερέτη: Η κτηνίατρος – influencer μιλάει στο MyPet

Η Νικολέτα Σερέτη, η πιο δημοφιλής κτηνίατρος των social media, μιλά στο mypet.gr για τους αγαπημένους τετράποδους φίλους μας! H κτηνίατρος, που αγαπήθηκε ιδιαίτερα μέσα από το κανάλι της στο youtube, έχει πλέον μόνιμη τηλεοπτική παρουσία, κάθε Κυριακή, στην εκπομπή OPEN Weekend με την Ελένη Τσολάκη!

Σε ποια ηλικία αποφασίσατε να ασχοληθείτε με τα ζωάκια και ποιο ήταν το πιο σημαντικό ερέθισμα για εσάς;

Aπο τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου, στο σπίτι μας υπήρχε ένα πανέμορφο σκυλάκι, η Μπουμπού. Ήταν ένα Κοκεράκι, οπότε μεγάλωσα μαζί της. Η εξοικείωση ήταν τεράστια. Πήγαινα μαζί της βόλτα, έπαιζα μαζί της, δεν την φοβόμουν καθόλου, και γενικά, μου άρεσαν πολύ τα ζωάκια. Όποτε βγαίναμε έξω, μου άρεσε να συναντάω κι άλλα ζωάκια. Θυμάμαι μία φορά, είχαμε συναντήσει μία χήνα, ελεύθερη. Την πλησίασα, μου δάγκωσε βέβαια το δάχτυλο αλλά εγώ δεν έκλαψα παρόλο που πόνεσα. Ίσα-ίσα χάρηκα που ήρθα σε επαφή με το ζωάκι. Από παιδάκι ήμουν πολύ κοντά με τα ζωάκια οπότε, καταλαβαίνετε πως ήθελα να τα έχω στην καθημερινότητα μου, αλλά να είναι και υγιή γιατί αργότερα προέκυψαν κάποιες επιπλοκές με την Μπουμού και μετέπειτα, όταν πήραμε ένα άλλο σκυλάκι, τον Φίφη, ένα μικρού μεγέθους Τσιουάουα. Με τον Φίφη, έμαθα να είναι προσεκτική, λόγω του μεγέθους του.

Τα ζωάκια είχαν μπει από πολύ νωρίς στην καθημερινότητα μας και την οικογένεια μου, οπότε, κάπως έτσι ξεκίνησα να λέω πως θέλω να γίνω κτηνίατρος και να γιατρεύω τα ζωάκια. Τελικά τα κατάφερα και είμαι πάρα πολύ χαρούμενη για αυτό, διότι είναι ευτυχία να έχεις ζωάκια στην καθημερινότητα σου, να ασχολείσαι με αυτά και πόσο μάλλον να τα γιατρεύεις και να τα βλέπεις χαρούμενα και υγιή.

Θεωρείτε ότι η ελληνική κοινωνία είναι ΄pet friendly΄? Αν όχι, ποια είναι τα επόμενα βήματα που πρέπει να κάνουμε;

Τα τελευταία χρόνια, επειδή αυξήθηκε πολύ ο αριθμός των κατοικίδιων στην Ελλάδα, έχουν γίνει πάρα πολλά βήματα όσον αφορά στην προστασία τους και στον σεβασμό που πρέπει να τους δείχνει η κοινωνία, η Πολιτεία αλλά και οι πολίτες. Βέβαια, ακόμα υπάρχει μεγάλο περιθώριο βελτίωσης σε αυτόν τον τομέα. Για παράδειγμα, τα τελευταία χρόνια βλέπουμε: να έχουν αυξηθεί οι χώροι που είναι pet friendly στην εστίαση αλλά και στον τουρισμό και επιτρέπονται πλέον τα κατοικίδια και η πρόσβαση με αυτά. Επίσης, το καινούργιο νομοσχέδιο για την κακοποίηση των κατοικίδιων. Ακόμα και η αυστηροποίηση των ποινών. Πιο σημαντική, βέβαια, είναι η ενημέρωση των πολιτών ώστε να γνωρίζουν πως θα πρέπει να συμπεριφερθούν και ο έλεγχος της τήρησης του Νόμου.

Νικολέτα Σερέτη: Έχουν αυξηθεί αισθητά οι pet friendly χώροι

Η κτηνίατρος Νικολέτα Σερέτη

Ποιος είναι ο σημαντικότερος λόγος για να βάλει κάποιος ένα ζωάκι στην ζωή του και την καθημερινότητα του;

Αυτή είναι πολύ καλή ερώτηση και θεωρώ πως είναι και επίκαιρη. Ξέρετε, όλο αυτό που έγινε με τον covid, μας έχει αποξενώσει πάρα πολύ, και νομίζω πως όλοι θέλουμε μια συντροφιά και μια παρέα. Τα οφέλη λοιπόν, είναι πάρα πολλά. Έχει αποδειχθεί και από έρευνες πως η ψυχολογία μας γίνεται καλύτερη, είμαστε πιο ήρεμοι έχοντας ένα κατοικίδιο. Όταν κοιμόμαστε με ένα κατοικίδιο, αν ξέρετε, οι παλμοί μας πέφτουν και ηρεμούμε και βέβαια, βοηθούν στην καθημερινότητα, την απασχόληση και στην άθληση. Γιατί πρέπει να βγάζουμε και βόλτα το κατοικίδιο δυο φορές την ημέρα, ας μην το ξεχνάμε αυτό. Οπότε, θεωρώ πως τα οφέλη είναι πάρα πολλά και δεν μπορούμε να τα απαριθμήσουμε σε ένα μόνο άρθρο. Μπορούμε να κάνουμε ένα επόμενο άρθρο όμως που να μιλάμε για τα οφέλη που έχουν τα κατοικίδια στην καθημερινότητα μας. Όποιος δεν έχει κατοικίδιο, εννοείται, πως το παροτρύνω να υιοθετήσει ένα μικρό ζωάκι και να το έχει στην ζωή του. Ένα γατάκι, σκυλάκι, χαμστεράκι, κουνελάκι… Όλα αλληλεπιδρούν πάρα πολύ έντονα με τον άνθρωπο. Νομίζω πως μόνο όποιος το έχει ζήσει και μας διαβάζει αυτή τη στιγμή, μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει το να γίνει κανείς « κατοικιδιογονέας».

Συμβουλές σε νέους και έμπειρους κατοικιδιογονείς

Μια συμβουλή σε ένα «νέο» αλλά και έναν « έμπειρο» κηδεμόνα» κατοικίδιου;

Στο νέο «κατοικιδιογονέα», όπως τους λέω εγώ, εύχομαι « Καλώς ήρθε» το κατοικίδιο! Ξεκινάει μία φοβερή εμπειρία! Επειδή στην αρχή θα επικρατεί μία τρέλα και πολλά θέματα δεν θα ξέρει πως να διαχειριστεί, τον συμβουλεύω να κρατήσει μία αυστηρή γραμμή. Τα κατοικίδια είναι σαν τα παιδάκια, καταλαβαίνουν και μαθαίνουν. Οπότε, αν θέλει μία ομαλή συμβίωση μετέπειτα, θα πρέπει να είναι στην αρχή αυστηρός και να μην του κάνει όλα τα « χατίρια». Μία δεύτερη συμβουλή που θέλω να δώσω έχει να κάνει με την διατροφή του. Να δίνει μόνο την τροφή που πρέπει να δίνει, τροφή δηλαδή για κατοικίδια και όχι από την δική μας. Όσο κι αν παρακαλάει, όσο κι αν «ζητιανεύει» να μην δώσει ποτέ, μα ποτέ φαγητό από το δικό μας. Καλύτερα να του δώσει μία λιχουδίτσα. Είναι μία παγίδα στην οποία όποιος έπεσε δεν μπόρεσε να απεμπλακεί εύκολα.

Στον «παλιό», πιο «έμπειρο» κατοικιδιογονέα, θέλω να πω πως, όσο μεγαλώνει το κατοικίδιο μας έχει διαφορετικές ανάγκες και θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε αυτές. Ίσως χρειάζεται να δίνουμε κάποια συμπληρώματα για τα οστά, όπως γλουκοζαμίνη, ή γενικά να μάθουμε πως θα εμπλουτίσουμε την διατροφή του. Επίσης, πρέπει να το βοηθήσουμε ώστε να αλλάξει η καθημερινότητα του: να μην ανεβοκατεβαίνει σκάλες, να κάνουμε πιο ήπιες κινήσεις και εννοείται, τακτικό έλεγχο στον κτηνίατρο. Αυτό είναι πολύ σημαντικό ώστε να μπορέσουμε να προβλέψουμε εγκαίρως οποιαδήποτε επιπλοκή στην υγεία του. Γενικά να ξέρετε πώς συνεχώς μαθαίνουμε και θα μαθαίνουμε κι εμείς από τα κατοικίδια κι από τις εμπειρίες και τις ιστορίες των κατοικιδιογονέων.

Ποια είναι τα πιο κοινά προβλήματα που αντιμετωπίζετε καθημερινά στο ιατρείο;

Κοινά προβλήματα δεν υπάρχουν, γενικά. Συνεχώς προκύπτουν καινούργια προβλήματα. Όλα τα ζωάκια έχουν κάτι διαφορετικό. Εμείς είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε όλων των ειδών τα κατοικίδια, από σκυλάκι, γατάκι, κουνελάκι, χαμστεράκια, πουλάκια, τα πάντα. Ακόμα και εξωτικά ζώα. Να αναλάβουμε δηλαδή κάθε περιστατικό και να ανταπεξέλθουμε. Στο κτηνιατρείο μας συνεργαζόμαστε και με εξειδικευμένους κτηνιάτρους ανά τομείς ώστε αν είναι κάποιο περιστατικό πιο ειδικό να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Εγώ κάνω την εξειδίκευση μου στα δόντια των ζώων και έχει τεράστιο ενδιαφέρον.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας πλάνα? Υπάρχει κάποιο ανεκπλήρωτο όνειρο;

Στα μελλοντικά μου πλάνα είναι να έχω την δυνατότητα να επιμορφώνομαι συνεχώς και να μαθαίνω νέες τεχνικές ώστε να είναι πιο εύκολη και λιγότερο επώδυνη η αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας που μπορεί να εμφανίσουν. Το πιο άμεσο πλάνο μου είναι να ανοίξω μία κλινική, στην Αθήνα. Έχει ήδη ξεκινήσει, δεν αποκαλύπτω περισσότερα ακόμα. Εύχομαι να μπορέσω να το πραγματοποιήσω έως τις αρχές του 2023 και να ξεκινήσει η καινούργια χρονιά με αυτό το ευχάριστο γεγονός. Επιθυμία μου είναι να μπορώ να εξυπηρετώ όλους τους κατοικιδιογονείς και να είμαι δίπλα τους και στις δύσκολες αλλά και στις καλές κι ευχάριστες στιγμές με τα ζωάκια τους. Τώρα να σας πω το ανεκπλήρωτο όνειρο μου….? Θα ήθελα να έχω πάρα πολλά κατοικίδια…!!! Όλων των ειδών τα ζωάκια!!! Να είμαι μαζί τους όλη μέρα και να περνάω καλά!!! Πραγματικά, όταν είμαι κοντά σε ένα ζωάκι, ξεχνάω όλα τα προβλήματα που υπάρχουν στην καθημερινότητα, στην ρουτίνα… Όλα μου φαίνονται « τίποτα», πραγματικά «τίποτα», όταν ένας μικρός τετράποδος φίλος μου κουνάει την ουρά του και με κοιτάει με αγάπη!!!

Δείτε ακόμα: Κατοικίδια: Οι κίνδυνοι που συνδέονται με τα Χριστούγεννα

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed