Image Alt

My Pet

ουρακοτάγκοι - Susi

Ουρακοτάγκοι: Τα μωρά τους φέρνουν ελπίδα για τις μελλοντικές γενιές

Ουρακοτάγκοι, οι περισσότεροι από τους οποίους έχουν ζήσει ως κατοικίδια, διασώζονται με σκοπό να απελευθερωθούν πίσω στη φύση από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό προστασίας και διατήρησης των ζώων International Animal Rescue (IAR), που εδρεύει στο Uckfield του Ανατολικού Σάσεξ.

Από το 2009, ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που πιστεύει σ’ έναν κόσμο όπου άνθρωποι και ζώα θα μπορούν να συνυπάρχουν σε βιώσιμα οικοσυστήματα, έχει διασώσει και απελευθερώσει περισσότερους από 250 ουρακοτάγκους στο προστατευόμενο δάσος. Στη συνέχεια οι ουρακοτάγκοι παρακολουθούνται έως και δύο χρόνια για να βεβαιωθούν ότι τα καταφέρνουν καλά, βρίσκουν φαγητό και ότι μπορούν να φτιάξουν μια φωλιά για να κοιμούνται κάθε βράδυ.

Αυτά τα άκρως απειλούμενα θηλαστικά υποφέρουν ως αποτέλεσμα της απώλειας οικοτόπων, κυρίως για την παραγωγή φοινικέλαιου και άλλων γεωργικών προϊόντων, καθώς και μέσω του κυνηγιού.

Χάρη στο πρόγραμμα αποκατάστασης ουρακοτάγκων υπό την ηγεσία του IAR, τέσσερις από τους απελευθερωμένους ουρακοτάγκους γέννησαν τα μωρά τους στη φύση στην περιοχή του εθνικού πάρκου Bukit Baka Bukit Raya, στο νησί Βόρνεο, στην Ινδονησία. Και αυτό θεωρείται μια τεράστια νίκη και  δίνει ελπίδα για τη διατήρηση των ουρακοτάγκων!

Μητέρες και μωρά Ουρακοτάγκοι μπορούν να ζουν ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον

Η Karmele L Sanchez, Διευθύντρια του Προγράμματος IAR Indonesia, δήλωσε:

«Πιστεύουμε ότι η γέννηση αυτών των μωρών δεν είναι το αίσιο τέλος του προγράμματος επανεισαγωγής. Είναι η αρχή. Η αρχή του σχηματισμού γενεών νέων άγριων ουρακοτάγκων στην περιοχή του Εθνικού Πάρκου Bukit Baka Bukit Raya. Χαιρόμαστε όχι μόνο που δίνουμε μια δεύτερη ευκαιρία στους ουρακοτάγκους που έχουν ζήσει ως κατοικίδια, αλλά και που τους δίνουμε την ευκαιρία να γίνουν μητέρες. Οι μητέρες και τα μωρά τους μπορούν να ζουν ελεύθερα στο φυσικό τους περιβάλλον και έτσι να υποστηρίζουν και να προστατεύουν την οικολογία της περιοχής».

ουρακοτάγκοι

Η Susi αποδεικνύεται μια πολύ στοργική και προσεκτική μητέρα

Ο θηλυκός ουρακοτάγκος, Susi, είναι μια ιστορία επιτυχίας ως αποτέλεσμα του προγράμματος. Στα τέλη Μαρτίου 2020, η Susi γέννησε ένα θηλυκό μωρό που ονομάστηκε Sinar. Με βάση τις παρατηρήσεις των κτηνιάτρων, η Sinar δείχνει υγιής και τρέφεται καλά από τη μητέρα της. Ενώ η Susi αποδεικνύεται επίσης μια πολύ στοργική και προσεκτική μητέρα.

Η Susi ζούσε αλυσοδεμένη ως κατοικίδιο στο Pontianak, αλλά διασώθηκε από το Κέντρο Διατήρησης Φυσικών Πόρων και το IAR Indonesia το 2011. Όταν διασώθηκε, ήταν σε κακή κατάσταση. Η αλυσίδα που είχε δέσει ο ιδιοκτήτης της γύρω από το λαιμό της είχε προκαλέσει μια ανοιχτή, μολυσμένη πληγή. Ακόμη και μετά την αφαίρεσή της, υπήρχε ακόμα λάστιχο ενσωματωμένο στο δέρμα του λαιμού της.

«Δεν θα ξεχάσω ποτέ τότε που έπρεπε να αφαιρέσουμε τις αλυσίδες από το λαιμό της Susi»

Η Karmele δήλωσε: «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τότε που έπρεπε να αφαιρέσουμε τις αλυσίδες από το λαιμό της Susi. Λυπηθήκαμε πολύ όταν είδαμε την κατάσταση στην οποία βρισκόταν. Τώρα, είναι πολύ ενθαρρυντικό να βλέπουμε ουρακοτάγκους που ζούσαν σε περιορισμό και υπέφεραν να μπορούν να ζουν ελεύθερα και ακόμη και να αναπαράγονται στο φυσικό τους περιβάλλον. Κατά τη διάρκεια της θεραπείας και της αποκατάστασής της, η κατάσταση της Susi βελτιώθηκε, όχι μόνο σωματικά αλλά και ψυχικά. Η Susi έχει επίσης αποδείξει ότι μπορεί να προσαρμοστεί και να γίνει ένας πραγματικός άγριος ουρακοτάγκος στο νέο της σπίτι στο Gunung Tarak».

Μετά από πέντε χρόνια αποκατάστασης στο Κέντρο Διατήρησης Ουρακοτάγκων στο Ketapang, η Susi απελευθερώθηκε στο προστατευμένο δάσος Gunung Tarak τον Μαϊο του 2016.

Από το 1989, η International Animal Rescue έχει αφιερωθεί στον τερματισμό της ταλαιπωρίας των ζώων, προστατεύοντας παράλληλα το περιβάλλον για τους ανθρώπους και τον πλανήτη. Όχι μόνο σώζουν τα ζώα από τα βάσανα, αλλά και τα γιατρεύουν και τα απελευθερώνουν πίσω στη φύση και εργάζονται για την προστασία του πολύτιμου φυσικού περιβάλλοντος στο οποίο ζουν και αναπαράγονται.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed