Image Alt

My Pet

Παιδιά με σύνδρομο Down και κατοικίδια

Παγκόσμια Ημέρα Σύνδρομο Down: Παιδιά και κατοικίδια ‘άγγελοι’

21 Μαρτίου. Μία ημέρα αφιερωμένη στο Σύνδρομο Down. Μία ημέρα που όλοι μας αξίζει να αφιερώσουμε στην έρευνα, στην στήριξη, στην αφήγηση όμορφων ιστοριών που φέρνουν συγκίνηση, που ευαισθητοποιούν, που κινητοποιούν. Μία ημέρα αφιερωμένη στα άτομα με Σύνδρομο Down, την οποία μπορούν να κάνουν ακόμη πιο όμορφη τα μικρά μας κατοικίδια.

Πράγματι, τα μικρά μας ζωάκια είναι στη ζωή μας για να δίνουν μία άλλη νότα, μία νότα χαράς και αισιοδοξίας. Ένα χάδι τους, μία βόλτα, ένα παιχνίδι, γεμίζουν την καθημερινότητά μας με ενέργεια. Πολλοί αναρωτιούνται εάν είναι εφικτό να υιοθετήσουν ένα ζωάκι, στην περίπτωση που υπάρχει κάποιο μικρό παιδί στην οικογένεια με Σύνδρομο Down. Φυσικά, είναι λογικό πως πρέπει να γίνει μεγάλη έρευνα πριν πραγματοποιηθεί το συγκεκριμένο βήμα.

Παρακάτω ακολουθεί μία λίστα με όλα όσα μπορούν να χαρίσουν απλόχερα τα κατοικίδια, ή και γενικότερα τα ζωάκια, ειδικά σε μικρά παιδιά με Σύνδρομο Down. Για τυχόν διευκρινίσεις ή απορίες, μπορείτε να συμβουλευτείτε τον ιατρό σας.

1. Άσκηση – Δραστηριότητες

Μία μικρή βόλτα με τον σκύλο σας, θα δώσει τη δυνατότητα στο παιδί σας να γυμναστεί ευχάριστα, περπατώντας. Δραστηριότητες όπως αυτές που συναντάμε σε έναν ιππικό όμιλο, θα φέρουν χαμόγελα, ενώ θα βάλουν τα παιδιά σας στη διαδικασία να αθληθούν, χωρίς να το καταλάβουν.

2. Ηρεμία και Γαλήνη

Και ποιος δεν έχει αισθανθεί γαλήνια, χαϊδεύοντας μία γάτα ή ένα ινδικό χοιρίδιο; Ένας πολύ γλυκός και τρυφερός τρόπος για να απαλλαχθεί το παιδί σας από το άγχος και την πίεση της ημέρας.

3. Εκπαίδευση

Με ένα κατοικίδιο στην οικογένεια, όλοι θα μάθουν πολλά που δε γνώριζαν νωρίτερα. Ειδικά κατά τη διαδικασία της εκπαίδευσης του κατοικιδίου, θα δείτε πως το παιδί σας θα προσπαθήσει να μπει στον ρόλο του “εκπαιδευτή” με πολύ έξυπνο και δημιουργικό τρόπο. Θα μάθει πολλά για τα ζώα, για την φροντίδα τους, για όσα κανείς μας δεν είχε ιδέα ως τώρα.

4. Υπευθυνότητα

Η ανατροφή ενός κατοικιδίου, χρήζει μεγάλης υπευθυνότητας. Αποτελεί μεγάλη ευθύνη για όλη την οικογένεια. Θα διαπιστώσετε πως τα παιδιά θα γίνουν σταδιακά πιο υπεύθυνα και όχι μόνο ως προς τον μικρό τους φίλο.

5. Ενσυναίσθηση

Πρέπει να σεβόμαστε τα ζώα, να λειτουργούμε με ευγένεια, να τα φροντίζουμε με αγάπη. Αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό μάθημα που πρέπει να δίνουμε στα παιδιά μας, από νεαρή ηλικία. Ένα κατοικίδιο στο σπίτι, θα τους δείξει τον δρόμο στο να συνειδητοποιήσουν από μόνα τους πως το να τους τραβούν την ουρά ή τα αυτιά, δεν είναι σωστό.

6. Αυτοπεποίθηση

Θα παρατηρήσετε γρήγορα πως, όταν το παιδί σας μάθει πως να φροντίζει και να αγαπά ένα ζώο, θα αποκτήσει τεράστια αυτοπεποίθηση! Η επιβράβευση που θα δίνει ο σκύλος σας με ένα γλείψιμο ή η γάτα σας με ένα κούρνιασμα, θα είναι αρκετά για να ενθαρρύνουν τους μικρούς μας εξερευνητές στο να νιώσουν σίγουροι για τον εαυτό τους!

7. Συντροφικότητα

Η φιλία που αναπτύσσεται ανάμεσα σε έναν άνθρωπο κι ένα κατοικίδιο, είναι τρομερά ισχυρή. Δεν είναι τυχαίο που λέμε “Είναι ο καλύτερος φίλος του ανθρώπου!”. Ειδικά τις στιγμές που τα παιδιά θα πρέπει να μείνουν αναγκαστικά μέσα στο σπίτι, το παιχνίδι με το κατοικίδιό σας θα είναι η καλύτερη παρηγοριά του.

8. Επικοινωνία

Τα ζώα έχουν έναν ενστικτώδη τρόπο να κατανοούν τα παιδιά, ακόμη και χωρίς λεκτική επικοινωνία. Επικοινωνούν και αυτοί τις ανάγκες τους για φαγητό, βόλτες, για να τους χαϊδέψουν, να μείνουν μόνοι ή να κοιμηθούν. Τα παιδιά με σύνδρομο Down θα απολαύσουν αυτές τις «συζητήσεις» με τα κατοικίδιά τους.

9. Δεξιότητες Ζωής

Πέρα από τις γνώσεις, το παιδί σας θα αποκτήσει και δεξιότητες ζωής. Το να καθαρίζουν τα παιδιά τον χώρο του κατοικιδίου, να μαζεύουν τα αυγά από τις κοτούλες, να ταΐζουν προσεκτικά τα καναρίνια, να βουρτσίζουν ένα πόνυ, να πλένουν έναν σκύλο, είναι μαθήματα ζωής που σύντομα θα γίνουν “κτήμα” τους.

10. Διασκέδαση

Τα ζωάκια έχουν πλάκα, από όλες τις απόψεις. Το παιχνίδι, το τάισμα, ακόμη και μια απλή βόλτα μαζί τους, είναι αρκετή για να μας διασκεδάσουν! Αξίζει 100%.

Μη ξεχνάτε πως υπάρχουν αρκετές ΜΚΟ και οργανισμοί αφιερωμένοι στα κατοικίδια, που μπορούν να σας καθοδηγήσουν σωστά και με προσοχή σε κάθε σας βήμα.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed