Image Alt

My Pet

Δάγκωμα σκύλου: Πρώτες βοήθειες με 5 απλά βήματα

Πρώτες βοήθειες σε περίπτωση που σας δαγκώσει σκύλος

Ακόμα και αν έχετε τον πιο φιλικό ακίνδυνο σκύλο στον κόσμο, ακόμη και αν ορκίζεστε ότι δεν υπάρχει καμία περίπτωση να σας δαγκώσει… Υπάρχει η περίπτωση ανάμεσα σε παιχνίδια, γρυλίσματα, χαρές και κουνήματα ουράς να σας τραυματίσει δαγκώνοντας σας άθελα του.

Ακόμα και αν το έχετε αποκλείσει αυτό το ενδεχόμενο, πάντα υπάρχει περίπτωση να δεχτείτε επίθεση, που θα συνοδεύεται δυστυχώς και από δάγκωμα, από ένα αδέσποτο στο δρόμο. Και αν όχι εσείς, ίσως χρειαστείτε να βοηθήσετε κάποιον άλλον. Για αυτό είναι καλό να γνωρίζουμε πως θα χειριστούμε μια τέτοια κατάσταση.

Δείτε ακόμα: Σκύλος: Πόσο καθαρό είναι το στόμα του;

Πρώτες βοήθειες με 5 απλά βήματα

Ακόμη και ένα μικρό έως μέτριο δάγκωμα σκύλου μπορεί να είναι πολύ επώδυνο, λόγω της φύσης του τραυματισμού.

1. Παραμείνετε ψύχραιμοι: Αν σας δαγκώσει σκύλος, λογικό είναι να πανικοβληθείτε. Διατηρήστε την ψυχραιμία σας ελέγχοντας την αναπνοή σας. Ακόμη και ένα μικρό έως μέτριο δάγκωμα σκύλου μπορεί να είναι πολύ επώδυνο. Μείνετε ήρεμοι, είναι πολύ σημαντικό για να προχωρήσετε στα επόμενα βήματα. Αξιολογήστε το τραύμα, ζητήστε βοήθεια αν χρειαστεί και αναλάβετε δράση.

2. Πλύντε καλά το τραύμα: Χρησιμοποιήστε σαπούνι και άφθονο νερό για να πλύνετε το τραύμα από το δάγκωμα του σκύλου. Θα χρειαστεί να καθαρίσετε σχολαστικά για να μειώσετε τον κίνδυνο μόλυνσης. Η μόλυνση αποτελεί πραγματικός λόγος ανησυχίας, ανεξάρτητα από το πόσο σοβαρό είναι το δάγκωμα του σκύλου.

3. Εφαρμόστε πίεση: Χρησιμοποιήστε ένα καθαρό πανί για να ασκήσετε πίεση στο τραύμα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, το δάγκωμα μπορεί να έχει διαπεράσει φλέβες και αρτηρίες. Εάν η αιμορραγία δεν σταματήσει μέσα σε λίγα λεπτά, μεταβείτε άμεσα σε τμήμα επειγόντων περιστατικών.

4. Απλώστε αντιβιοτική κρέμα και γάζα: Οι μικροτραυματισμοί μπορούν να αντιμετωπιστούν στο σπίτι. Μετά από προσεκτικό καθαρισμό, αντιμετωπίστε τα μικρά κοψίματα με αντιβιοτικές κρέμες και έναν επίδεσμο. Οι μεγαλύτερες πληγές μπορεί να απαιτούν ράμματα από ιατρό. Ανεξάρτητα από το πώς (ή αν) κλείνει, είναι σημαντικό να φροντίζετε το τραύμα στη συνέχεια. Πλένετε την περιοχή τουλάχιστον μία φορά την ημέρα με σαπούνι και νερό. Δεν χρειάζονται ειδικά καθαριστικά πληγών και αποφύγετε το οξυζενέ. Εφαρμόστε αντιβιοτική αλοιφή (ελαφριά κάλυψη) και αλλάξτε τις γάζες μία φορά την ημέρα ή νωρίτερα αν λερωθούν.

5. Σε σοβαρές περιπτώσεις, επισκεφθείτε γιατρό: Εάν η πληγή σας είναι βαθιά, αιμορραγεί επίμονα ή εάν το δάγκωμα του σκύλου είναι στο πρόσωπο ή στα χέρια, θα πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό. Μπορεί να χρειάζεστε ράμματα, συνταγογραφούμενα φάρμακα ή άλλες θεραπείες, συμπεριλαμβανομένου ενός αντιτετανικού εμβολίου. Μην διακινδυνεύετε σοβαρή μόλυνση αναβάλλοντας την ιατρική φροντίδα ενός δαγκώματος από σκύλο.

Εάν ο σκύλος δεν είναι αδέσποτος και έχει ιδιοκτήτη που είναι διαθέσιμος εκείνη την στιγμή, ρωτήστε τον αν είναι εμβολιασμένος και ειδικά κατά της λύσσας και ενημερώστε τον γιατρό.

Δείτε ακόμα: Σκύλος: Γιατί δείχνει τα δόντια του; Τι σημαίνει;

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed