Image Alt

My Pet

σκυλιά βεγγαλικά

Σκυλάκι “έσβησε” από βεγγαλικά – Δεκάδες εξαφανίσεις ζώων

Το Μεγάλο Σάββατο ενώ κάποιοι γιόρταζαν την Ανάσταση και ο ουρανός είχε γεμίσει με πυροτεχνήματα και βεγγαλικά, η Χαρά, μια σκυλίτσα από τη Νέα Φιλαδέλφεια έφυγε από τη ζωή τρομοκρατημένη. Και αυτό δυστυχώς δεν είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό, αφού κάθε χρόνο εμφανίζονται παρόμοιες αναφορές για «καρδιακή προσβολή» ή «τρόμο» που οδηγούν κάποια σκυλιά σε θάνατο από τα βεγγαλικά.

Σύμφωνα με έρευνες τα σκυλιά ακούν ήχους που φτάνουν μέχρι και 60.000 hz, ενώ οι άνθρωποι μόλις 20.000 hz. Οπότε μπορούμε να καταλάβουμε πόσο μπορούν να υποφέρουν τα κατοικίδια μας όταν πέφτουν βεγγαλικά.

Έτσι και η καρδούλα της Χαράς, η οποία αρχικά είχε ζήσει ως αδέσποτο και μετά υιοθετήθηκε από μια οικογένεια και έζησε με πολύ αγάπη, δεν άντεξε καθώς φοβήθηκε από τον έντονο θόρυβο.

Και σήμερα, ημέρα Λαμπρής, μέρα χαράς, βυθιστήκαμε στη θλίψη από το ξαφνικό «φευγιό» σου

σκυλιά βεγγαλικά - Χαρά

O Φιλοζωϊκός Σύλλογος Νέας Φιλαδέλφειας σε ιστοσελίδα κοινωνικής δικτύωσης που διατηρεί, ανέφερε μεταξύ άλλων το παρακάτω συγκινητικό μήνυμα:

«Και σήμερα, ημέρα Λαμπρής, μέρα χαράς, βυθιστήκαμε στη θλίψη από το ξαφνικό «φευγιό» σου. Η καρδούλα σου σταμάτησε να χτυπάει τόσο ξαφνικά γιατί τρόμαξες από τα βαρελότα. Πέθανες από τρόμο. Δεν έχουμε λόγια για να εκφράσουμε τη λύπη μας γι’ αυτό το απρόβλεπτο θανατικό. Δεν έχουμε λόγια για να εκφράσουμε το θυμό μας για τόσους ασυνείδητους που καπηλεύονται τη θρησκευτική κατάνυξη και «σπέρνουν» τον θάνατο. Αυτοί οι ασυνείδητοι, χθες βράδυ κατέστρεψαν μια οικογένεια. Σίγουρα αυτοί δεν θα σκέφτονται που μπορεί να οδηγήσει η εγκληματική ανευθυνότητά τους, σίγουρα αυτοί δεν θα έχουν ούτε ιερό, ούτε όσιο και πάνω από όλα σίγουρα δεν θα έχουν κατοικίδιο για να νιώσουν μια φορά στη ζωή τους λίγη ευαισθησία. Αντίο Χαρά, Αντίο Χαρούλα μας. Απόψε ταξίδεψες στο μέρος που δεν θα νιώσεις ποτέ ξανά φόβο»

Εντοπίστηκαν τρομοκρατημένα σκυλιά

Η πρόεδρος του Φιλοζωικού Συλλόγου Ν. Φιλαδέλφειας, Κική Καραθανάση ανέφερε: «Το βράδυ μετά την Ανάσταση αρκετοί ήταν αυτοί που επικοινώνησαν μαζί μας προκειμένου να αναζητήσουν ζώα που χάθηκαν και δεν μπορούσαν να τα βρουν. Και αρκετοί από τους εθελοντές μας, εντόπισαν τρομοκρατημένα σκυλιά που δεν είχαν ξαναδεί στην περιοχή μας. Υπολογίζω πως επρόκειτο για σκυλιά που έφυγαν πανικόβλητα από τον τόπο που ζουν με άγνωστη κατεύθυνση»

«Παλιότερα θυμάμαι που είχαμε περισσότερα αδέσποτα στους δρόμους, κάθε Πρωτοχρονιά και Ανάσταση αναγκαζόμασταν να τους κρεμάμε ταμπελάκια με τηλέφωνα επικοινωνίας, ώστε να μπορέσουμε να τα μαζέψουμε εάν χαθούν από τον θόρυβο των βαρελότων. Ακόμη πιο δύσκολα μάλιστα είναι για τα αδέσποτα που έχουν βρει οικογένειες, αλλά έχουν ζήσει αρκετά έξω για να θεωρήσουν ότι κάτι άσχημο μπορεί να τους συμβεί» πρόσθεσε.

Πολλοί που είστε κηδεμόνες κατοικιδίων θα έχετε παρατηρήσει πόσο άγχος και δυσφορία νιώθουν τα σκυλιά όταν εκτοξεύονται βεγγαλικά και πυροτεχνήματα στην περιοχή σας. Πάνω από το 60% των σκύλων εμφανίζουν έντονα σημάδια αγωνίας όταν εκτίθενται σε εκθέσεις πυροτεχνημάτων, ακόμη και σε απόσταση από το σπίτι με κάποια από αυτά να τρέχουν τρομοκρατημένα μακριά και οι οικογένειες που τα φροντίζουν να προσπαθούν μετά να τα εντοπίσουν.

Αν και δεν έχει αποδειχθεί με βεβαιότητα ότι ένας εντελώς υγιής σκύλος μπορεί να πεθάνει από φόβο, ένας σκύλος με μια (πιθανώς μη αναγνωρισμένη) υποκείμενη κατάσταση υγείας (όπως ορισμένες καρδιακές παθήσεις) σίγουρα θα μπορούσε.

Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί οι περισσότερες αναφορές αφορούν πολύ ηλικιωμένους ή πολύ νεαρούς σκύλους.

Τέλος, η κυρία Όλγα Λιάρα, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Πανελλαδικής Φιλοζωϊκής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, τονίζει ότι «υπάρχουν πλέον και βεγγαλικά που δεν προκαλούν θορύβους και κρότους, όμως κι από αυτά υπάρχει πρόβλημα καθώς το φως που εκπέμπουν είναι εξίσου επιβλαβές για τα αδέσποτα. Στο πλαίσιο αυτό μόνη λύση είναι να σταματήσει αυτό το έθιμο. Να σταματήσει και η Πολιτεία σε κάποιες περιπτώσεις να προμηθεύεται βεγγαλικά γι’ αυτούς τους σκοπούς. Να σταματήσουν και τα έθιμα στην Επαρχία, όπου σημειώνονται ακόμη και πυροβολισμοί κατά τη διάρκεια των εορτασμών. Να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε μόνοι μας σ’ αυτή τη γη. Υπάρχουν και άλλοι οργανισμοί που πρέπει να επιβιώσουν από ένα έθιμο που μόνο αρνητικές επιπτώσεις προκαλεί».

Πηγή: GRTimes

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed