Image Alt

My Pet

Σκύλοι βοηθοί Ελλάδος: Για παιδιά με αυτισμό και ανθρώπους με βλάβη στην όραση

Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας: Για παιδιά με αυτισμό και ανθρώπους με βλάβη στην όραση

Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας. Προσφέρουν αρωγή σε άτομα με βλάβη στα μάτια και σε παιδιά με αυτισμό. Αν και υπάρχουν ελάχιστοι σκύλοι εκπαιδευμένοι για αυτό το σκοπό, η ζήτηση είναι μεγάλη, αφού οι άνθρωποι με αναπηρία ανέρχονται σε χιλιάδες. Η Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ της Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Σκύλοι Βοηθοί Ελλάδας» κα Έφη Λάγγαρη, λέει στο MyPet.gr ότι «οι φυλές που εκπαιδεύονται αυτή τη στιγμή είναι Labrador και Golden Retriever γιατί είναι ιδιαίτερα έξυπνα, ανθρωποκεντρικά με ήρεμο και αποφασιστικό χαρακτήρα».

Ως προς την αποδοχή της κοινωνίας λέει ότι «η κοινωνία το αντιμετωπίζει με θετική προδιάθεση, ενθουσιασμό, θαυμασμό αλλά και περιέργεια για το πώς δουλεύει ο σκύλος και τι ακριβώς κάνει… Δυστυχώς, όμως, δεν λείπουν και εκείνες οι περιπτώσεις όπου έχει απαγορευθεί η είσοδος σε άτομο με αναπηρία επειδή συνοδευόταν από σκύλο βοηθό» παρόλο που η είσοδός τους επιτρέπεται παντού βάσει νόμου.

Σκύλοι Βοηθοί Ελλάδας: Έφη Λάγγαρη, Υπεύθυνη Επικοινωνίας και Μάρκετινγκ

Σκύλοι βοηθοί Ελλάδος: Για παιδιά με αυτισμό και ανθρώπους με βλάβη στην όραση

Θα θέλαμε να μας πείτε λίγα λόγια για την οργάνωσή σας. Με ποια αφορμή συστάθηκε;

Η μη Κερδοσκοπική Εταιρεία «Σκύλοι Βοηθοί Ελλάδας» ιδρύθηκε ακριβώς πριν από έναν χρόνο, τον Αύγουστο του 2021. Αφορμή στάθηκε η αγάπη και η πίστη μας στη διαφορά που μπορεί να φέρει ένας σκύλος βοηθός σε ένα Άτομο με αναπηρία και την οικογένειά του.

Οι σκύλοι βοηθοί για ποιες ομάδες ατόμων εκπαιδεύονται; Πόσοι σκύλοι διατίθενται σήμερα σε όσους τους έχουν ανάγκη;

Έχουμε στρατηγικά επιλέξει οι προτεραιότητές μας να είναι οι σκύλοι βοηθοί για παιδιά με αυτισμό και ανθρώπους με βλάβη στην όραση. Οραματιζόμαστε με την πάροδο του χρόνου να εκπαιδεύουμε σκύλους βοηθούς για όλες τις αναπηρίες (π.χ. για ανθρώπους με κινητικά προβλήματα, διαβήτη, κ.ά.). Η ανάγκη που υπάρχει για σκύλους βοηθούς είναι μεγάλη αν αναλογιστούμε πως υπάρχουν σήμερα γύρω στους 18 σκύλους βοηθούς για τους 200.000+ ανθρώπους με αναπηρία που έχουν καταγραφεί.

Σκύλοι βοηθοί Ελλάδος: Για παιδιά με αυτισμό και ανθρώπους με βλάβη στην όραση

Πόσο καιρό διαρκεί η εκπαίδευση του σκύλου; Ποιο είναι το κόστος; Συνδράμει το κράτος ή μόνο ο ενδιαφερόμενος;

Η εκπαίδευση ενός σκύλου βοηθού διαρκεί περίπου 2 χρόνια και ξεκινάει από όταν είναι ακόμα κουταβάκι. Το κόστος μπορεί να αγγίξει και τις 20.000€ (περιλαμβάνονται σκυλοτροφές, κτηνιατρική περίθαλψη, αμοιβή εκπαιδευτή, κ.ά.). Οι Σκύλοι Βοηθοί Ελλάδας είναι Μη Κερδοσκοπικός Οργανισμός και παρέχει εντελώς ΔΩΡΕΑΝ τον σκύλο βοηθό στην ωφελούμενη οικογένεια ή το άτομο με αναπηρία. Οι κύριες πηγές εσόδων μας είναι χορηγίες από ιδιώτες και επιχειρήσεις. Κάθε χορηγία σε είδος ή χρήματα είναι πολύτιμη, ώστε να μπορέσουμε να συνεχίσουμε το έργο μας. Δυστυχώς δεν υπάρχει κάποια κρατική επιχορήγηση για τους σκύλους βοηθούς.

Ποια είναι η κατάλληλη φυλή σκύλου για να εκπαιδευτεί και να γίνει σκύλος βοηθός; Μπορεί ο καθένας να εκπαιδεύσει το κατοικίδιό του;

Ο οργανισμός δεν αναλαμβάνει την εκπαίδευση σκύλων που ανήκουν σε ιδιώτες. Αυτό συμβαίνει γιατί ακόμα και μετά την παραχώρηση του σκύλου βοηθού στο άτομο με αναπηρία, συνεχίζουμε να είμαστε υπεύθυνοι για την ευζωία του. Έτσι, νομικά ο σκύλος ανήκει στον οργανισμό μας για πάντα. Οι φυλές που εκπαιδεύουμε αυτή τη στιγμή είναι Labrador και Golden Retriever. Στο μέλλον θα θέλαμε να δοκιμάσουμε την εκπαίδευση κι άλλων φυλών ή διασταυρώσεων όμως αυτό προς το παρόν δεν είναι εφικτό λόγω περιορισμένων πόρων.

Σκύλοι βοηθοί Ελλάδος: Για παιδιά με αυτισμό και ανθρώπους με βλάβη στην όραση

Σε τι υπερτερούν αυτοί οι σκύλοι;

Οι σκύλοι που επιλέγουμε να εκπαιδεύσουμε είναι ιδιαίτερα έξυπνοι, ανθρωποκεντρικοί και με ήρεμο αλλά αποφασιστικό χαρακτήρα. Θέλουμε ο σκύλος πάνω από όλα να αγαπάει τη δουλειά του και τον άνθρωπο που συντροφεύει και για αυτό ακολουθούμε και μία διαδικασία «ταιριάσματος» του σκύλου βοηθού με τον χειριστή.

Πώς καταλαβαίνει κάποιος πολίτης ότι ένας σκύλος διεκπεραιώνει αυτό τον σημαντικό ρόλο και δεν είναι απλώς ένα κατοικίδιο; Μπορεί οποιοδήποτε να πλησιάσει και να χαϊδέψει το σκύλο;

Ο σκύλος βοηθός όταν εργάζεται φοράει το ειδικό γιλέκο εργασίας που συνήθως εξηγεί ότι δεν είναι απλό κατοικίδιο και έχει σήματα που αποτρέπουν την ενασχόληση μαζί του. Αν δούμε έναν σκύλο βοηθό στον δρόμο, θα πρέπει να αποφύγουμε οποιαδήποτε επαφή μαζί του, ιδανικά δε θα πρέπει καν να τον κοιτάξουμε. Οι σκύλοι αυτοί αγαπούν πολύ τους ανθρώπους και είναι φιλικοί, αλλά όπως όλοι μας όταν δουλεύουμε, πρέπει να είναι συγκεντρωμένοι στον άνθρωπο που συνοδεύουν. Αν θέλουμε, μπορούμε να απευθυνθούμε στον χειριστή του σκύλου βοηθού και να ζητήσουμε άδεια προτού ασχοληθούμε με τον σκύλο.

Υπάρχει αποδοχή από τον κόσμο στους σκύλους βοηθούς; Πώς αντιμετωπίζουν τον άνθρωπο και πώς το σκύλο που τον συνοδεύει;

Αυτό που έχουμε παρατηρήσει είναι πως όταν ένα άτομο με αναπηρία συνοδεύεται από έναν σκύλο βοηθό, η κοινωνία το αντιμετωπίζει με θετική προδιάθεση, ενθουσιασμό, θαυμασμό αλλά και περιέργεια για το πώς δουλεύει ο σκύλος, τι ακριβώς κάνει κλπ.

Δυστυχώς, όμως, δεν λείπουν και οι περιπτώσεις όπου έχει απαγορευτεί η είσοδος σε άτομο με αναπηρία επειδή συνοδευόταν από σκύλο βοηθό. Σε αυτό το σημείο να τονίσουμε πως οι (εκπαιδευόμενοι) σκύλοι βοηθοί επιτρέπονται από τον νόμο σε όλους τους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους (π.χ. εστιατόρια, μαγαζιά, ΜΜΜ, δημόσιες υπηρεσίες, κ.ά.).

Σκύλοι βοηθοί Ελλάδος: Για παιδιά με αυτισμό και ανθρώπους με βλάβη στην όραση

Πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος του σκύλου βοηθού για εκείνον που τον έχει δίπλα του; Πώς συμβάλλει στη βελτίωση της καθημερινότητάς του;

Ο σκύλος βοηθός παρέχει στο άτομο με αναπηρία ή και στους φροντιστές του, ποιότητα ζωής, περισσότερη αυτονομία, ανεξαρτησία κινήσεων, ασφάλεια και εν τέλει κοινωνική αποδοχή και ενσωμάτωση. Αξίες ζωής που επιτυγχάνονται μέσα από τη συναισθηματική υποστήριξη και την ανιδιοτελή αγάπη. Και βέβαια, με επιπλέον μπόνους για κάθε φίλο σκύλου βοηθού, την ψυχική ισορροπία. Πρόσφατα καταδικάστηκε οδηγός ταξί που αρνήθηκε να επιβιβάσει τυφλή γυναίκα λόγω του σκύλου βοηθού.

Πιστεύετε ότι αυτή η δικαστική απόφαση θα αλλάξει κάτι;

Δυστυχώς αυτά τα περιστατικά είναι αρκετά. Έχει συμβεί και σε μέλη του οργανισμού μας να φεύγουν ταξί χωρίς να δέχονται τον σκύλο βοηθό. Η δικαστική απόφαση που αναφέρετε θεωρούμε πως είναι μια δικαίωση για τους χειριστές σκύλων βοηθών. Όπως είπαμε και παραπάνω, οι (εκπαιδευόμενοι) σκύλοι βοηθοί επιτρέπονται από τον νόμο σε όλους τους ιδιωτικούς και δημόσιους χώρους (π.χ. εστιατόρια, μαγαζιά, ΜΜΜ, δημόσιες υπηρεσίες, κ.ά.).

Η άρνηση εισόδου ενός σκύλου βοηθού, διαχωρίζει ένα άτομο με αναπηρία από τα υπόλοιπα μέλη της κοινωνίας και δεν του επιτρέπει να έχει τις ίδιες εμπειρίες και ευκαιρίες. Οι σκύλοι βοηθοί είναι άριστα εκπαιδευμένοι σκύλοι που δεν αποτελούν κίνδυνο για τους ανθρώπους. Παρακολουθούνται στενά από κτηνιάτρους, δεν λερώνουν, είναι φιλικοί και ήσυχοι. Θεωρούμε πως χρειάζεται εκπαίδευση, ώστε να τους αποδεχθεί η ελληνική κοινωνία παντού, όπως γίνεται εδώ και χρόνια σε χώρες της Ευρώπης.

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

 

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed