Image Alt

My Pet

Τι δεν πρέπει να πεις σε κάποιον που πέθανε το κατοικίδιό του

Τι δεν πρέπει να πείτε ποτέ σε κάποιον που έχασε το κατοικίδιό του

Η θάνατος ενός κατοικιδίου συνήθως είναι μια πολύ σκληρή επώδυνη συναισθηματική εμπειρία. Η θλίψη και πως την βιώνει ο καθένας είναι ένα ευαίσθητο προσωπικό θέμα. Τι δεν πρέπει, λοιπόν, να πείτε σε κάποιον που έχασε το κατοικίδιό του και τι να πείτε αντιθέτως.

Είναι δύσκολο να ξέρετε τι να πείτε σε κάποιον που πενθεί, παρόλο που πιθανώς έχετε βιώσει και εσείς ο ίδιος τη θλίψη. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν αισθάνονται άνετα με τη θλίψη σε οποιαδήποτε μορφή της, και ακόμη κι όταν προσπαθείτε να πείτε κάτι παρηγορητικό, μπορεί να ακουστεί εντελώς λάθος.

Όποια και αν είναι η περίπτωση, όμως, εδώ είναι μερικά πράγματα που δεν πρέπει να πείτε, μαζί με μερικές αντιπροτάσεις, σε κάποιον που έχει χάσει το κατοικίδιό του.

1.«Τουλάχιστον έχεις άλλα κατοικίδια»

Ακριβώς όπως εσείς μπορεί να έχετε μια ιδιαίτερη σχέση με έναν φίλο ή μέλος της οικογένειας που είναι διαφορετική από τη σχέση σας με οποιοδήποτε άλλο άτομο, αυτό το κατοικίδιο ζώο μπορεί να κατέχει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά του. Ίσως βοήθησε τον άνθρωπό του να περάσει μια δύσκολη στιγμή ή του δόθηκε από ένα αγαπημένο του πρόσωπο.

Είναι προτιμότερο να πείτε αυτό: 

«Ξέρω ότι το κατοικίδιο σου ήταν κοντά σου. Λυπάμαι πολύ για την απώλειά του. Ελπίζω ότι τα άλλα ζωάκια σου θα είναι μια πηγή παρηγοριάς για σένα κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου».

2.«Μπορείς να πάρεις ένα άλλο κατοικίδιο»

Το να φέρεις ένα νέο κατοικίδιο στην οικογένεια μπορεί να φαίνεται σαν ένας καλός τρόπος για να δημιουργήσεις το ίδιο είδος δεσμού με έναν άλλο τριχωτό φίλο. Ενώ η υιοθεσία ενός άλλου κατοικίδιου μπορεί να είναι μια μελλοντική επιλογή για έναν κηδεμόνα που πενθεί, σίγουρα δεν είναι κάτι που θέλετε να προτείνετε τώρα. Ένα νέο κατοικίδιο, όσο ξεχωριστό κι αν είναι, δεν μπορεί να πάρει τη θέση του κατοικίδιου που πέθανε.

Δοκιμάστε το εξής:

«Λυπάμαι πολύ για την απώλειά σου. Τι μπορώ να κάνω για να σε βοηθήσω αυτή τη στιγμή;»

Τι δεν πρέπει να πεις σε κάποιον που έχασε το κατοικίδιό του

3.«Δεν μου άρεσε καθόλου το κατοικίδιό σου. Ίσως μπορείς να πάρεις κάτι άλλο την επόμενη φορά»

Ανεξάρτητα από το ποια είναι τα προσωπικά σας συναισθήματα για το κατοικίδιο κάποιου, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να εκφράσετε την κριτική σας. Συνεπώς, δεν πρέπει να πείτε σε κάποιον που έχασε το κατοικίδιό του ότι δεν το συμπαθούσατε. Το γεγονός είναι ότι το κατοικίδιο ζώο πέθανε και τώρα ο κηδεμόνας πενθεί. Η γνώμη σας γι’ αυτό δεν αλλάζει την ιδιαίτερη σχέση που είχε ο κηδεμόνας του κατοικίδιου μαζί του.

Μπορείτε να πείτε αυτό:

«Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο δύσκολο πρέπει να είναι αυτό για σένα. Υπάρχει κάτι που μπορώ να κάνω;»

4.«Ακόμα να το ξεπεράσεις;»

Η θλίψη δεν έχει ημερομηνία λήξης. Ο καθένας θρηνεί διαφορετικά και για διαφορετικά χρονικά διαστήματα. Μπορεί να είναι εύκολο να τσεκάρετε έναν φίλο που έχασε το κατοικίδιό του μόλις πριν από λίγες ημέρες, αλλά η επικοινωνία με τον φίλο/η εβδομάδες και μήνες μετά την απώλεια μπορεί να έχει μεγάλη σημασία.

Δοκιμάστε το εξής:

Συνεχίστε να επικοινωνείτε και να ρωτάτε απλώς «Πώς τα πας;» ή «Πώς αισθάνεσαι;»

5.«Τουλάχιστον πήγε στον παράδεισο/κάπου καλύτερα»

Αυτό είναι σίγουρα ένα ωραίο συναίσθημα, και αν αυτό ταιριάζει με το σύστημα πεποιθήσεων του φίλου σας, μπορεί να βρει μεγάλη παρηγοριά σε αυτού του είδους τις δηλώσεις. Ωστόσο, αν δεν γνωρίζετε τις προσωπικές πεποιθήσεις κάποιου, αυτή μπορεί να είναι μια αναίσθητη ή ακατάλληλη επιλογή. Επίσης, δεν θα θέλετε να κάνετε μια δήλωση που αγνοεί κατάφωρα τις δικές σας πεποιθήσεις, κάτι που μπορεί να φανεί συγκαταβατικό. Όπως και να έχει, μπορεί να είναι ακόμα πολύ νωρίς για να πείτε κάτι τέτοιο και το άτομο να μη βρίσκει καθόλου παρηγοριά σε αυτό.

Αντ’αυτού μπορείτε να πείτε το εξής:

«Ήσασταν και οι δύο τόσο τυχεροί που είχατε ο ένας τον άλλον και έδωσες στο κατοικίδιό σου την καλύτερη ζωή που θα μπορούσε να έχει».

6.«Τουλάχιστον το κατοικίδιό σου δεν πονάει πια»

Ανάλογα με τις συνθήκες που περιβάλλουν το θάνατο ενός κατοικίδιου ζώου, η ευθανασία μπορεί να είναι ένα υπέροχο δώρο που μπορεί να δώσει ένας κηδεμόνας στο ζώο που υποφέρει. Η γνώση ότι το κατοικίδιο ζώο τους δεν πονάει πλέον μπορεί να κάνει την απόφαση να το αφήσει να φύγει ευκολότερη.

Ωστόσο, αυτό δεν πρέπει να είναι το τέλος της υποστήριξής σας προς τον φίλο/η σας. Περιορίζοντας τη θλίψης τους στις συνθήκες θανάτου του κατοικίδιού τους ή τον πόνο που μπορεί να είχε στο τέλος δεν λαμβάνετε υπόψη όλα τα συναισθήματά τους. Μπορεί επίσης να αναπτύξουν συναισθήματα ενοχής ή σκέψεις ότι το κατοικίδιό τους υπέφερε στο τέλος και δεν θέλουν να το ξαναζήσουν.

Μπορείτε να πείτε αυτό:

«Δεν μπορώ να φανταστώ τι περνάς, αλλά είμαι ευγνώμων που ήσουν μαζί του σε μια τόσο δύσκολη στιγμή και μπόρεσες να διευκολύνεις το θάνατό του. Αν χρειαστείς οτιδήποτε, παρακαλώ κάλεσέ με».

Δείτε επίσης: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed