Image Alt

My Pet

Τζουλιάνα Μπούση: Οι σκύλοι οδηγοί μπορούν να μπαίνουν παντού

Τζουλιάνα Μπούση: Οι σκύλοι οδηγοί μπορούν να μπαίνουν παντού

Μάθαμε την Τζουλιάνα Μπούση πριν λίγες ημέρες όταν βγήκε η απόφαση δικαστηρίου που καταδίκαζε οδηγό ταξί επειδή αρνήθηκε να την μεταφέρει μαζί με τον σκύλο οδηγό της. Η νεαρή κοπέλα χρειάστηκε τέσσερα χρόνια για να δικαιωθεί, ωστόσο δεν το έβαλε κάτω και προχώρησε στη δικαστική διαμάχη, γιατί θεώρησε ότι το θέμα των σκύλων οδηγών που βοηθούν τυφλούς στις μετακινήσεις τους θα πρέπει να γίνει ευρέως γνωστό.

Και πράγματι τα κατάφερε, ο οδηγός καταδικάστηκε σε τρία χρόνια φυλάκιση με αναστολή και 3.000 ευρώ πρόστιμο, σε μια ιστορική απόφαση για τα δικαιώματα των ΑμεΑ στην Ελλάδα. Σήμερα τόσο η ίδια όσο και η Γιούνι ο πολυαγαπημένος της σκύλος-οδηγός, ένα μαύρο λαμπραντόρ, νιώθουν δικαιωμένοι.

Η Τζουλιάνα Μπούση, η οποία εκτός από φιλόλογος είναι και μέλος της εθνικής ομάδας Γκόλμπολ (παραολυμπιακό άθλημα) μιλάει στο mypet.gr

Η Τζουλιάνα Μπούση στο mypet.gr

Τζουλιάνα Μπούση: Οι σκύλοι οδηγοί μπορούν να μπαίνουν παντού

 

Πως έγινε το περιστατικό;

Πριν από 4 χρόνια, ήμουν στη στάση μετρό Πανόρμου και έψαχνα ταξί για να πάω στον προορισμό μου. Βρήκα ένα ελεύθερο ταξί που ήταν το μοναδικό εκείνη τη στιγμή και πήγα να μπω. Η διαδικασία είναι να βάλω το πόδι μου μέσα και στη συνέχεια να μπει ο σκύλος, με δική μου εντολή, έτσι γίνεται πάντα. Δεν πρόλαβα όμως να κλείσω την πόρτα, ήρθε ο οδηγός πέταξε έξω τον σκύλο και με έβγαλε έξω.

Του εξηγήσατε ότι ο σκύλος είναι οδηγός σας και δεν μπορείτε να κινηθείτε χωρίς αυτόν;

Φυσικά του εξήγησα ότι είναι σκύλος οδηγός και ότι σύμφωνα με τον νόμο μπορεί να με ακολουθεί παντού χωρίς καμία εξαίρεση. Ο ίδιος απάντησε ότι δεν τον ενδιαφέρει τι λέει ο νόμος, αυτός δεν μεταφέρει κατοικίδια. Του εξήγησα ότι δεν πρόκειται για κατοικίδιο, αλλά για σκύλο οδηγό, ο οποίος είναι πολύτιμος για τις μετακινήσεις μου, παρόλα αυτά δεν άλλαξε γνώμη.

Ποια ήταν η πρώτη σας σκέψη μετά από αυτή την αντίδραση;

Φοβήθηκα πολύ για τον σκύλο μου. Τον είχε τραβήξει έξω με την βία! Είναι πολύ πιθανό, σε τέτοιες περιπτώσεις, ο σκύλος να «σημειώσει»  την συμπεριφορά αυτή και στη συνέχεια να αρνείται να μπαίνει σε ταξί ή ακόμα χειρότερα και να μην είναι συνεπής στα καθήκοντά του. Ευτυχώς όμως δεν συνέβη κάτι τέτοιο.

Ήταν η πρώτη φορά που είχατε έρθει αντιμέτωπη με ένα τέτοιο περιστατικό;

Το να σπρώξουν τον σκύλο με βία έξω από το αυτοκίνητο ήταν η πρώτη φορά. Περιστατικό όμως να αρνηθούν οι οδηγοί ταξί να με μεταφέρουν επειδή έχω τον σκύλο έχει γίνει κι άλλες φορές στο παρελθόν.

Ήθελα να μάθει ο κόσμος ότι οι σκύλοι οδηγοί μπορούν να μπαίνουν παντού!

Τζουλιάνα Μπούση: Οι σκύλοι οδηγοί μπορούν να μπαίνουν παντού

Είπα «θα κάνω το πρώτο βήμα για όλους εμάς που έχουμε σκύλο οδηγό»

 

Μετά από την εξέλιξη αυτή η απόφασή σας να κινηθείτε νομικά φάνταζε μονόδρομος

Ο στόχος και η επιθυμία ήταν να γίνει το θέμα ευρέως γνωστό και να μάθει ο κόσμος ότι οι σκύλοι οδηγοί μπορούν να μπαίνουν παντού. Είχα ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ τότε και σκέφτηκα ότι αυτό θα μπορούσε να είχε συμβεί και σε κάποιον άλλον. Εδώ πρέπει να πούμε ότι η εκπαίδευση του σκύλου μπορεί να κοστίσει έως και 30.000 ευρώ και είναι μια μακρά διαδικασία. Επίσης ενδεχόμενη απώλεια του για μας έχει μεγάλο ψυχολογικό κόστος. Δεν είναι καθόλου εύκολη διαδικασία να βρούμε τον κατάλληλο σκύλο οδηγό. Η μετακίνηση μας με σκύλο οδηγό μας δίνει πολύ μεγάλη ελευθερία και ασφάλεια, δεν μπορεί να συγκριθεί καθόλου με το λευκό μπαστούνι. Τότε είπα «δεν θα τους αφήσω άλλο» και θα κάνω ένα πρώτο βήμα για όλους εμάς που έχουμε σκύλο οδηγό.

Χρειάστηκαν τέσσερα χρόνια για να δικαιωθείτε

Ναι υπήρξαν αρκετές αναβολές, στη συνέχεια είχαμε το θέμα της πανδημίας… ‘Ηταν μια μακρά διαδικασία.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed