Image Alt

My Pet

Βρετανία: Οργανώσεις στηρίζουν οικονομικά ιδιοκτήτες κατοικιδίων

Βρετανία: Οργανώσεις στηρίζουν οικονομικά ιδιοκτήτες κατοικιδίων

Αποστολή της βρετανικής μη κυβερνητικής οργάνωσης Mayhew, είναι εν μέσω κρίσης να βοηθάει τους κηδεμόνες να συντηρούν τα κατοικίδια τους. Παράλληλα προσφέρει στα ζώα φιλοξενία σε περίπτωση απόλυτης αδυναμίας των κηδεμόνων να τα συντηρήσουν. Πάντοτε όμως προσπαθεί και επιδιώκει τα κατοικίδια και οι κηδεμόνες να ενώνονται και πάλι!

Δεν είχα λεφτά να αγοράσω φαγητό για τις γάτες

“Δεν ξέρω τι θα έκανα. Δεν είχα λεφτά να αγοράσω φαγητό για τις γάτες”, δήλωσε ο Κόλιν Όρτουται Χαφ στο BBC, ο οποίος ήταν σε οριακό σημείο, όταν στράφηκε στη φιλανθρωπική οργάνωση για την ευημερία των ζώων Mayhew. Ο 45χρονος πατέρας τεσσάρων παιδιών είχε ήδη δώσει τα γατάκια του για υιοθεσία λίγο μετά την διάλυση του γάμου του και κινδύνευε να χάσει και τα δύο του μεγάλα γατιά, τον Μαξ και τη Μόλι, όταν παρενέβη η φιλανθρωπική οργάνωση. «Βγήκαν έξω με αυτές τις τεράστιες σακούλες 5 κιλών με τροφή για γάτες, μας έδωσαν κουβέρτες, μας δάνεισαν ένα κουτί. Ήταν τόσο φιλικοί. Βρήκαν μέρη για τα γατάκια και είπαν ότι ακόμα κι αν μετακινηθώ, μπορώ να έρθω πίσω ανά πάσα στιγμή», θυμάται ο ίδιος.

Το να βοηθάς να κρατούν τα κατοικίδια τους είναι πολύ σημαντικό

Η οργάνωση Mayhew είναι μία από τους πολλές που υπάρχουν στη Βρετανία με σκοπό να βοηθήσουν τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων να αντιμετωπίσουν το συνεχώς αυξανόμενο κόστος ζωής, ειδικότερα μετά το ράλι των τιμών ενέργειας των τελευταίων μηνών. Αποτέλεσμα των συνεχών αυξήσεων, οι τιμές των τροφών για κατοικίδια τον τελευταίο χρόνο έχουν αυξηθεί κάτι περισσότερο από 20%. Ίσως είναι η μεγαλύτερη αύξηση που έχει σημειωθεί συγκριτικά με οποιοδήποτε άλλο προϊόν. Η Γκεοργκίνα Κόστι, συντονίστρια στη Mayhew για τις γάτες, λέει ότι το να βοηθάς τους ανθρώπους να κρατούν τα κατοικίδιά τους είναι πολύ σημαντικό, λέγοντας ότι τα κατοικίδια είναι “φανταστικά για την ψυχική υγεία» των κηδεμόνων.

“Τα πράγματα θα χειροτερέψουν”

Η οργάνωση έχει δημιουργήσει ένα καταφύγιο για κατοικίδια – όπου οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αφήσουν τα κατοικίδια τους για τρείς μήνες, αντί να τα δώσουν για μόνιμη υιοθεσία. Τους δίνετε δηλαδή μια τρίμηνη πίστωση χρόνου, προκειμένου να προσπαθήσουν να τα ξαναπάρουν πίσω. Η Βρετανική φιλανθρωπική οργάνωση αναμένει ότι τα πράγματα θα χειροτερέψουν, καθώς η ζήτηση για τα πακέτα φροντίδας κατοικίδιων ζώων – με είδη πρώτης ανάγκης όπως περιλαίμια, μπολ και τροφές- προβλέπεται να αυξηθεί κατά περισσότερο από 200% φέτος σε ορισμένα μέρη του Λονδίνου. Διάφορες οργανώσεις για ζώα τονίζουν ότι τους τελευταίους μήνες, έχουν αυξηθεί κατακόρυφα οι αιτήσεις ατόμων να αφήσουν τα κατοικίδια τους, καθώς αδυνατούν να τα συντηρήσουν οικονομικά, πολύ περισσότερο εάν αυτά αντιμετωπίζουν ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας.

Βρετανία: Οργανώσεις στηρίζουν οικονομικά ιδιοκτήτες κατοικιδίων

Η συγκινητική ιστορία της Τζο

Η Τζο Λοου, έπρεπε να εγκαταλείψει τα δύο σκυλιά της – είχε χάσει τη δουλειά της κι έπρεπε να μετακομίσει προσωρινά σε μια κατοικία που απαγόρευε τα κατοικίδια.

«Τα σκυλιά μου είναι όλη μου η ζωή», λέει η ίδια στο BBC. “Δεν μπορώ να κάνω παιδιά. Τα σκυλιά μου είναι σαν τα παιδιά μου.” Η βοήθεια ήρθε από την Πολιν Γουίλσον που εργάζεται στην National Animal Sanctuaries Support League.

Η Πολίν διευθύνει το Alternative Project, στο Μπισοπ Οκλαντ. Στο πλαίσιο του προγράμαμτος δίνεται η δυνατότητα να φιλοξενούνται κατοικίδια για έξι μήνες κατά μέσο όρο, πριν δοθούν σε μόνιμη υιοθεσία. Η Πολίν φρόντιζε τα σκυλιά της Τζο για περίπου ένα μήνα – έως ότου η 37χρονη μπορέσει να μετακομίσει σε κατάλληλο κατάλυμα. Η Πόλιν σχολιάζει στο BBC ότι η περίπτωση της Τζο δεν είναι καθόλου ασυνήθιστη. “Πολλοί άνθρωποι που έρχονται σε επαφή είναι ήδη πολύ πιεσμένοι. Είναι ιδιαίτερα δύσκολο για ανθρώπους,  καθώς αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο όχι μόνο να χάσουν το κατοικίδιό τους, αλλά και το σπίτι τους.”

Τα καταφύγια σκύλων είναι ασφυκτικά γεμάτα

Εκτός από την ενθάρρυνση, το Alternative Project βοηθά επίσης με οικονομικούς και πρακτικούς πόρους για να κρατήσει μαζί τους ιδιοκτήτες με τα κατοικίδια ζώα. Το Alternative Project προσπαθεί να εμποδίσει τα ζώα να καταλήγουν σε καταφύγια, τα οποία, είναι ήδη ασφυκτικά «γεμάτα». Το Dogs Trust, η μεγαλύτερη φιλανθρωπική οργάνωση για την ευημερία των σκύλων του Ηνωμένου Βασιλείου, επίσης είναι γεμάτο. Οι αιτήσεις για παράδοση σκύλων έχουν φτάσει τις 1.100 την εβδομάδα. Για πρώτη φορά, λόγω έλλειψης θέσεων, ορισμένα από τα κέντρα μετεγκατάστασής του ζητούν από τους ανθρώπους να κρατήσουν τα ζώα τους για λίγο περισσότερο, αν μπορούν. “Είχαμε περιπτώσεις ανθρώπων που έφεραν σκύλους επειδή δεν μπορούσαν να αντέξουν οικονομικά τη θεραπεία τους ή δεν μπορούσαν να πληρώσουν κάποια χειρουργική τους επέμβαση. Είναι απλώς ένα κόστος που οι άνθρωποι δεν μπορούν τώρα να αντέξουν οικονομικά”, λέει η Αμάντα Σαντς, διευθύντρια της οργάνωσης.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed