Image Alt

My Pet

15 απίθανα facts για να γνωρίσετε καλύτερα τα παπαγαλάκια budgie

15 απίθανα facts για να γνωρίσετε καλύτερα τα παπαγαλάκια budgie

Από τα πιο αγαπημένα κατοικίδια, τα παπαγαλάκια budgie! Και όχι άδικα! Κλέβουν καρδίες με τα υπέροχα χρώματά τους, τα παιχνίδια τους και αν είστε τυχεροί, θα τα ερωτευτείτε από τα λογάκια που θα σας πουν. 15 περίεργα και αστεία facts, για να τα γνωρίσουμε ακόμα καλύτερα:

01. Κατάγονται από την Αυστραλία

Αν και σήμερα εκτρέφονται ως κατοικίδια παγκοσμίως, τα παπαγαλάκια budgies έλκουν την καταγωγή τους από την Αυστραλία. Τα συναντάμε συνήθως στις απομακρυσμένες άγονες περιοχές της Αυστραλίας, τις οποίες μοιράζονται με άλλους παπαγάλους όπως τα κοκατίλ και τα κοκατού. Αν βρεθείτε ποτέ στην αυστραλιανή ύπαιθρο, είναι σίγουρο ότι θα πέσετε πάνω ένα τέτοιο σμήνος παπαγάλων.

02. Είναι ένα από τα δημοφιλέστερα κατοικίδια ζώα

Αμέσως μετά τις γάτες, τους σκύλους και τα ψάρια, τα πουλιά είναι το τέταρτο πιο δημοφιλές κατοικίδιο παγκοσμίως. Η δημοτικότητά τους οφείλεται πιθανότατα στο μικρό τους μέγεθος, τις φιλικές τους προσωπικότητες, το χαμηλό κόστος συντήρησης και την υψηλή νοημοσύνη τους.

03. H όραση τους είναι πολύ ανώτερη από την ανθρώπινη

Μπορούν να δουν το υπεριώδες φως, εμείς όχι. Τα παπαγαλάκια budgies μπορούν να δουν μια ολόκληρη σειρά από χρώματα και σχέδια που δεν είναι ορατά σε εμάς τους ανθρώπους. Τα budgies μπορούν να δουν τις ακτίνες που προέρχονται από το υπεριώδες φως, τις οποίες εμείς δεν μπορούμε να δούμε. Εμείς οι άνθρωποι χρειαζόμαστε συσκευές υψηλής τεχνολογίας για να δούμε το υπεριώδες φως, ενώ τα budgie μπορούν απλά να το δουν με φυσικό τρόπο. Αυτό καθιστά την όραση ενός παπαγάλου πολύ ανώτερη από την ανθρώπινη.

15 απίθανα facts για να γνωρίσετε καλύτερα τα παπαγαλάκια budgie04. Τα παπαγαλάκια Budgies ζουν 15 χρόνια

7 με 15 χρόνια είναι η μέση διάρκεια ζωής των budgies που ζουν ως κατοικίδια. Αρκετά χρόνια περισσότερα από όση η διάρκεια ζωής των αντίστοιχων άγριων ζώων που ζουν ελεύθερα στη φύση, τα οποία ζουν μόνο 4 – 6 χρόνια κατά μέσο όρο λόγω διαφόρων κινδύνων. Καιρικά φαινόμενα, έλλειψη νερού, ζώα θηρευτές και οι άνθρωποι, συμβάλλουν σε αυτό τον χαμηλό προσδόκιμο ζωής.

05. Στη φύση υπάρχουν μόνο σε δυο χρώματα

Τα άγρια παπαγαλάκια είναι συνήθως μόνο πράσινα και κίτρινα. Όσα εκτρέφονται σε αιχμαλωσία, ωστόσο, διαθέτουν συχνά ένα μίγμα κίτρινων, λαχανί, βιολετί, άσπρων και μπλε φτερών. Υπολογίζεται ότι υπάρχουν πάνω από 30 πιθανές παραλλαγές χρωμάτων.

06. Είναι μονογαμικά ζώα

Οι παπαγάλοι είναι μονογαμικοί, δηλαδή μένουν με τον ίδιο σύντροφο για μια ζωή. Μόνο όταν οι σύντροφοί τους πεθαίνουν, οι παπαγάλοι αναζητούν άλλο σύντροφο για να αναπαραχθούν και να μεγαλώσουν μαζί τους νεοσσούς. Είναι επίσης γνωστό ότι οι παπαγάλοι αλλάζουν συμπεριφορά μετά το θάνατο του συντρόφου τους, όπως απώλεια όρεξης και αυξημένη επιθετικότητα. Εκδηλώνουν δηλαδή συναισθήματα πένθους, κάτι το οποίο δείχνει υψηλό επίπεδο συναισθηματικής νοημοσύνης.

15 απίθανα facts για να γνωρίσετε καλύτερα τα παπαγαλάκια budgie07. Παπαγαλάκι budgie έχει το ρεκόρ με το μεγαλύτερο λεξιλόγιο

Σύμφωνα με τα Παγκόσμια Ρεκόρ Γκίνες, ο Puck, ένας παπαγάλος κατοικίδιο που ζούσε στις ΗΠΑ, ήταν σε θέση να πει 1.728 λέξεις. Τα budgie μπορούν να συναγωνιστούν οποιοδήποτε άλλο παπαγάλο, όσον αφορά την ικανότητα ομιλίας και μίμησης.

08. Μπορούν να πετάξουν έως 99 χιλιόμετρα σε μία μόνο πτήση

Χρειάζονται περίπου 3 ώρες για να ολοκληρώσουν μια πτήση 99 χιλιομέτρων, δηλαδή 3 ώρες πτήσης χωρίς στάση, πράγμα εντυπωσιακό. Τα παπαγαλάκια budgies θα πετάξουν αυτές τις μεγάλες αποστάσεις σε αναζήτηση πηγών τροφής και νερού. Και μόλις τις βρουν παραμένουν εκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

09. Τα budgies μπορούν να επιβιώσουν 48 ώρες χωρίς φαγητό

Αν και αυτό ισχύει μόνο για τους άγριους παπαγάλους στη φύση, εσείς σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αφήσετε το κατοικίδιο πουλί σας χωρίς τροφή για 48 ώρες.

Δείτε ακόμα: Παπαγαλάκια Μπάτζι: Πόσα χρόνια ζούνε;

10. Μπορούν να επιβιώσουν πολλές ώρες χωρίς νερό

Τα budgies είναι ικανά να αντέξουν τη δίψα για πολλές ώρες. Οι άγριοι παπαγάλοι ζουν στις άγονες περιοχές της Αυστραλίας, όπου οι πόροι νερού είναι σπάνιοι. Είναι πολύ προσαρμοστικά σε αυτά τα εδάφη και μπορούν να επιβιώσουν αρκετή ώρα χωρίς να πίνουν νερό. Εάν οι τροφές που τρώνε περιέχουν υγρασία, μπορούν να επιβιώσουν ακόμη περισσότερο.

11. Το γηραιότερο παπαγαλάκι Budgie έζησε για 29 χρόνια

Ο Βρετανός Τσάρλι είναι ο γηραιότερος παπαγάλος που έχει ζήσει ποτέ, σύμφωνα με τα Ρεκόρ Γκίνες. Το πουλί αυτό γεννήθηκε το 1948 και πέθανε το 1977, σε ηλικία 29 ετών και 2 μηνών.

12. Φτιάχνουν τις φωλιές τους σε κουφάλες δέντρων

Τα άγρια Budgies μεγαλώνουν τους νεοσσούς τους σε τρύπες δέντρων. Ο σκοτεινός, περιορισμένος χώρος μιας κουφάλας δέντρου αποτελεί την τέλεια φωλιά για παπαγάλους και ένα ασφαλές μέρος για την ανατροφή των νεοσσών. Αυτό είναι ένα φυσικό ένστικτο που εξακολουθεί να υπάρχει στους παπαγάλους κατοικίδια, που αναπαράγονται σε κλειστά κουτιά αναπαραγωγής. Επίσης σε ορισμένες περιπτώσεις φτιάχνουν την φωλιά τους, σε μικρές τρύπες στα βράχια.

15 απίθανα facts για να γνωρίσετε καλύτερα τα παπαγαλάκια budgie

Δείτε ακόμα: Τα καλύτερα κατοικίδια πουλιά για τα παιδιά

13. Περνούν το 70% της ημέρας τους αναζητώντας τροφή

Τα Παπαγαλάκια Budgies ξοδεύουν το 70% των ωρών της ημέρας, στο κυνήγι της τροφής τους. Η αναζήτησή τους για φυτά και σπόρους καταλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας. Μόλις τελειώσει η τροφή σε μια συγκεκριμένη περιοχή, θα πετάξουν σε μια νέα περιοχή για να βρουν περισσότερη τροφή. Λαμβάνοντας υπόψη πόσο χρόνο περνούν οι άγριοι budgies για αναζήτηση τροφής, είναι σημαντικό να παρέχετε στο κατοικίδιο σας άφθονη τροφή και νερό.

14. Κάνουν 4 κουτσουλιές την ώρα

Πάνω-κάτω τα budgies λερώνουν το κλουβί τους περίπου κάθε 15 λεπτά. Αυτό σημαίνει περίπου 4 κουτσουλιές την ώρα. Ωστόσο, αυτό δεν ισχύει τη νύχτα, καθώς οι παπαγάλοι δεν λερώνουν ενώ κοιμούνται.

15. Είναι παμφάγα

Τα παπαγαλάκια budgies τρώνε μια σειρά από φυτά, σπόρους, δημητριακά και έντομα, γεγονός που τα καθιστά παμφάγα.

Δείτε ακόμα: Κατοικίδια πουλιά: 5 είδη που χρειάζονται λιγότερη φροντίδα

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

 

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed