Image Alt

My Pet

Κατοικίδιο πουλί κρατάει συντροφιά έναν άνθρωπο

7 λόγοι για τους οποίους τα κατοικίδια πουλιά είναι υπέροχη συντροφιά

Εάν έχετε περιορισμένο χώρο, περιορισμένη κινητικότητα ή αν τα οικονομικά σας δεν είναι σε πολύ καλή κατάσταση, και αν είστε μόνοι τον περισσότερο χρόνο, ένα κατοικίδιο πουλί ή ένα ζευγάρι από αυτά μπορεί ίσως να είναι η τέλεια λύση για εσάς. Τα πουλιά μπορούν να κάνουν συντροφιά για πολλά χρόνια στους ηλικιωμένους, στα μοναχοπαίδια ή στις οικογένειες που δεν έχουν. Πάμε να δούμε τους λόγους για τους οποίους τα κατοικίδια πουλιά αποτελούν την τέλεια συντροφιά.

1. Είναι πολύ έξυπνα

Πολλά πουλιά διανύουν χιλιάδες μίλια δύο φορές το χρόνο για να μεταναστεύσουν, επομένως όπως καταλαβαίνουμε μπορούν να βρίσκουν λύση σε πολλά προβλήματα. Τα πουλιά έχουν ικανότητες επίλυσης προβλημάτων και γνωστικές δεξιότητες που δείχνουν υψηλό βαθμό νοημοσύνης. Μπορούν να χρησιμοποιούν εργαλεία και ακόμη και να μετρούν από αριστερά προς τα δεξιά.

Εκτός από το ότι είναι από τα πιο δημοφιλή κατοικίδια, οι παπαγάλοι έχουν ικανότητα επίλυσης προβλημάτων αλλά και δεξιότητες μίμησης. Και ενώ τα κοράκια μπορεί να μην είναι κατάλληλα πουλιά για να κρατηθούν ως κατοικίδια, οι ικανότητες της λογικής τους έχουν παρομοιαστεί με αυτές ενός ανθρώπου 7 ετών.

2. Κατάλληλα να ζουν σε κλουβί στο σπίτι

Τα πουλιά είναι πλάσματα που έχουν συνηθίσει να έχουν συντρόφους ανά πάσα στιγμή. Ένα πουλάκι θα θέλει έναν φίλο, όπως και ο άνθρωπος. Πολλά θα σας τραγουδήσουν, μερικές φορές θα σας μιλήσουν και θα παίξουν μαζί σας, ειδικά αν περνάτε χρόνο μαζί του έξω από το κλουβί του.

Σε σύγκριση με τα τετράποδα κατοικίδια που συνήθως περιφέρονται ελεύθερα και χωρίς επίβλεψη μέσα στα σπίτια των ιδιοκτητών τους, τα πουλιά είναι σχετικά εύκολο να τα φροντίσουμε. Μπορούν να μπουν μέσα στα κλουβιά τους για ασφάλεια όταν οι ιδιοκτήτες λείπουν ή είναι απασχολημένοι. Πολλοί άνθρωποι προτιμούν την ευκολία του καθαρισμού ενός κλουβιού πουλιών μία φορά την ημέρα από το να συλλέγουν μια αμμολεκάνη ή να πρέπει να πηγαίνουν υποχρεωτικές βόλτες έξω κάθε λίγες ώρες με έναν σκύλο.

3. Απαιτούν ελάχιστη περιποίηση

Τα πουλιά από τη φύση τους καθαρίζουν τα φτερά τους καθημερινά για να τα διατηρούν λαμπερά. Αντί να ασχολούνται με σαμπουάν, μπάνιο για τους ψύλλους και ακριβά κουρέματα, όσοι έχουν ως κατοικίδιο κάποιο πουλάκι στο σπίτι μπορούν να διατηρούν την υγεία και την καλή εμφάνιση του μόνο με ένα κόψιμο των νυχιών και ένα κούρεμα φτερών κάθε τόσο.

Για τον καθαρισμό, ένα πουλί χρειάζεται μόνο ένα ελαφρύ ντους ή ψεκασμό καθαρού, μη χλωριωμένου νερού, μία ή δύο φορές την εβδομάδα. Για όσους δεν μπορούν να αφιερώσουν πολύ χρόνο για να φροντίσουν ένα ζωάκι, τα πουλιά είναι μια καλή λύση.

4. Είναι κοινωνικά με τους ανθρώπους και τα άλλα πουλιά

Δεδομένης της κατάλληλης εκπαίδευσης και κοινωνικοποίησης, τα πουλιά μπορεί να είναι εξίσου στοργικά όσο μια γάτα ή ένας σκύλος. Μερικά κατοικίδια πτηνά είναι αχώριστα από τους ιδιοκτήτες τους. Ακόμη, τους συνοδεύουν σε καθημερινές δουλειές. Μπορούν επίσης να εκπαιδευτούν εύκολα για να κάνουν απλές εργασίες και κάποια κόλπα για εσάς, καθώς είναι εξαιρετικά στη μίμηση.

Τα πουλιά αναγνωρίζουν τους ιδιοκτήτες τους, το κλουβί και τα παιχνίδια τους, και κάποια μπορεί ακόμα και να καθίσουν στον ώμο σας για να σας ενημερώσουν ότι είναι ώρα για δείπνο. Όσο περισσότερο διάστημα το πουλάκι είναι έξω από το κλουβί, τόσο πιο δημιουργικός θα είναι ο χρόνος όταν αλληλεπιδράτε.

Αν λείπετε από το σπίτι περισσότερο, μπορείτε πάντα να πάρετε ένα δεύτερο πουλάκι για να κάνει συντροφιά το ένα στο άλλο. Καλό είναι να του δώσετε τη δυνατότητα να επιλέξει εκείνο ποιο του αρέσει για παρέα καθώς τα πουλιά αποφασίζουν ποιο τους αρέσει και ποιο όχι αρκετά γρήγορα.

5. Το κόστος της τροφής τους είναι χαμηλό

Τα μεγαλύτερα πουλιά τρώνε μόνο έναν πολύ μικρό όγκο τροφής την ημέρα σε σχέση με άλλα κατοικίδια. Ακόμη και οι τροφές για πουλιά και τα φρέσκα προϊόντα υψηλότερης ποιότητας είναι κυρίως φυτικές τροφές που είναι πολύ πιο φτηνές από τις τροφές με πρωτεΐνες που απαιτούνται για τα σκυλιά και τις γάτες.

Είναι σημαντικό να παρέχετε στα κατοικίδια πουλιά συντροφιάς μια δίαιτα υψηλής ποιότητας με τροφές με σπόρους και προπλυμένα φρέσκα προϊόντα. Ωστόσο, θα επωφεληθούν πολύ και από τα τρόφιμα που μπορούν να μοιραστούν οι ιδιοκτήτες τους την ώρα του φαγητού.

Κάθε φορά που πρόκειται να φάτε φρέσκα φρούτα ή λαχανικά, απλώς αφήστε μια μικρή μερίδα στην άκρη για να φάει το πουλάκι σας.

Το πουλί θα λατρέψει τα ωμά κομμάτια που συνήθως κόβετε από λαχανικά και φρούτα που δεν τρώτε. θα παρέχουν πρόσθετα θρεπτικά συστατικά και ποικιλία στη διατροφή του. Απλώς βεβαιωθείτε ότι τα τρόφιμα που μοιράζεστε είναι ασφαλή και όχι τοξικά για τα πουλιά.

6. Ζουν σε μικρό χώρο

Τα μικρά είδη πτηνών, όπως τα παπαγαλάκια και τα καναρίνια, είναι καλές επιλογές για άτομα που ζουν σε διαμερίσματα. Ενώ τα μεγαλύτερα κατοικίδια χρειάζονται επιπλέον χώρο για να περιπλανηθούν και να παίξουν, το κλουβί ενός μικρού πουλιού μπορεί εύκολα να χωρέσει σε έναν πιο άνετο χώρο διαβίωσης.

Κάποιοι ιδιοκτήτες δεν επιτρέπουν στους ενοικιαστές να έχουν γάτες και σκύλους, αλλά πολλοί δεν θεωρούν τα πουλιά ως κατοικίδια. Έτσι να έχετε ένα πουλάκι, είναι μια καλή ιδέα. Απλά θα πρέπει να έχετε υπόψη σας τους ήχους που μπορεί να κάνει ένα πουλάκι, γιατί μπορεί να ενοχλεί κάποιους γείτονες.

7. Κρατούν συντροφιά για μεγάλο διάστημα

Εκείνοι που έχουν χάσει ένα κατοικίδιο ζώο που είχαν για πολλά χρόνια κάποιες φορές δεν θέλουν να ξαναζήσουν αυτήν την εμπειρία, ειδικά αν εμπλέκονται παιδιά.

Πολλά είδη πτηνών ζουν μακροχρόνια, μερικά περισσότερα από 100 χρόνια! Αυτό συχνά διευκολύνει τις ανησυχίες των ανθρώπων που θέλουν να βεβαιωθούν ότι θα υιοθετήσουν ένα κατοικίδιο που μπορούν να αγαπήσουν και θα τους κάνει συντροφιά για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα.

Δείτε επίσης: Τι να προσέξετε πριν αγοράσετε πουλί για κατοικίδιο

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed