Image Alt

My Pet

7 tips για να μάθετε τον παπαγάλο σας να μιλάει

7 tips για να μάθετε τον παπαγάλο σας να μιλάει

Ένας βασικός λόγος, για τον οποίο κάποιος αποφασίζει να πάρει ως pet έναν παπαγάλο, είναι η προσδοκία του να τον δει να μιλάει! Με λίγη επιμονή, τύχη και δουλειά, θα συμβεί και αυτό. Ακολουθήστε τα παρακάτω tips και σίγουρα θα εκπλαγείται από την πρόοδο του.

1. Ανήκει ο παπαγάλος σας σε αυτούς που μιλάνε;

Θεωρητικά όλα τα είδη παπαγάλων μπορούν να μάθουν να «μιλούν» την ανθρώπινη γλώσσα, δηλαδή στην πραγματικότητα μιμούνται λέξεις. Άλλα είδη λιγότερο, άλλα περισσότερο. Οι Ζακό (Αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος), οι παπαγάλοι του Αμαζονίου, τα Κοκάτου και τα Κοκατίλ είναι οι πιο γνωστοί ομιλητές. Αλλά ακόμη και τα κοινά μικρά παπαγαλάκια (Μπάτζιο), οι παπαγάλοι Monk και τα Love Birds, γνωστά και ως Πουλιά της Αγάπης μπορούν να μιλήσουν. Αυτά τα είδη είναι τόσο έξυπνα που μπορούν να μάθουν να μιλούν από λέξεις, φράσεις, μέχρι και ολόκληρες προτάσεις. Εάν η προτεραιότητά σας είναι να έχετε έναν παπαγάλο που μιλάει, είναι καλύτερα να προτιμήσετε ένα από αυτά τα είδη. Άλλα είδη παπαγάλων που μπορουν να μιλήσουν αλλά έχουν φτωχότερο λεξιλόγιο είναι οι Μακάου, οι Κάικ, οι Παπαγάλοι Σενεγάλης.

2. Ξεκινήστε με μια απλή λέξη

Ανεξάρτητα από το είδος του παπαγάλου που θα εκπαιδεύσετε, ξεκινήσετε με μία ή δύο απλές λέξεις, όπως «γεια», «καλημέρα» ή το όνομα του. Μόλις το πουλί μάθει αυτές τις λέξεις, μπορείτε να προσθέσετε κι άλλες σιγά σιγά για να σχηματίσετε ακόμα και προτάσεις. Έτσι μαθαίνουν πολλοί παπαγάλοι μέχρι και ολόκληρα τραγούδια, προσθέτοντας μια λέξη την κάθε φορά.

3. Επαναλαμβάνεται την λέξη όσο πιο συχνά

Τα πουλιά μαθαίνουν να μιμούνται λέξεις τις οποίες ακούνε συνέχεια. Με αυτό τον τρόπο οι παπαγάλοι μαθαίνουν να μιμούνται διάφορους ήχους, όπως το κουδούνι της πόρτας, το φούρνο μικροκυμάτων ή το τηλέφωνο, χωρίς να τους τα έχουν διδάξει οι κηδεμόνες τους. Μην ξεχνάτε λοιπόν, να του επαναλαμβάνετε την λέξη όσο πιο συχνά και μην απογοητεύεστε αν δεν ανταποκρίνεται άμεσα. Θα έρθει η στιγμή που θα σας κάνει την έκπληξη!

4. Μιλάτε του καθαρά

Οι παπαγάλοι μαθαίνουν ευκολότερα τις λέξεις όταν αυτές ακούγονται καθαρά. Είναι σημαντικό ο κηδεμόνας να μην μουρμουράει τα λόγια του. Να απευθύνεται σε αυτόν και να λέει την ίδια λέξη με τον ίδιο τόνο κάθε φορά. Τα πουλιά φαίνεται να μαθαίνουν πιο γρήγορα, όταν μια λέξη τους επαναλαμβάνεται σε υψηλό, ενθουσιώδη τόνο. Το κλειδί για τη μίμηση στα πουλιά, είναι να του επαναλαμβάνεται καθαρά την λέξη.

5. Επιβραβεύστε τον

Ο καλύτερος τρόπος για να ενθαρρύνετε ένα πουλί να μάθει μια λέξη είναι να το επιβραβεύετε. Αρχικά, κάθε φορά που λέτε μία νέα λέξη στον παπαγάλο, δώστε του και μια μικρή λιχουδιά. Μπορείτε να του δώσετε ένα αμύγδαλο, ηλιόσπορο ή μία ρόγα ενός σταφυλιού. Το κλειδί είναι να βρείτε τη λιχουδιά που αγαπάει περισσότερο και να του το προσφέρετε κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης. Αρχικά, προσφέρετε στο πουλί τη λιχουδιά κάθε φορά που λέτε τη λέξη. Στη συνέχεια με τη λιχουδιά στο χέρι, επαναλάβετε τη λέξη μέχρι ν αρχίσει και αυτός να προσπαθεί να την πει. Μόνο τότε δώστε του την λιχουδιά. Έτσι θα μάθει ότι κάθε φορά που θα επαναλαμβάνει την λέξη, θα έχει το δωράκι του! και έτσι η εκπαίδευση θα γίνει πιο εύκολη.

6. Αργά βήματα και υπομονή

Δεν έχουν όλοι οι παπαγάλοι τους ίδιους ρυθμούς εκμάθησης. Μερικοί παπαγάλοι είναι σε θέση να μιλούν χρησιμοποιώντας εκατοντάδες λέξεις μέσα σε λίγους μήνες, ενώ άλλα μπορεί να μάθουν μόνο μερικές. Εν μέρει, η ταχύτητα με την οποία μαθαίνει ένα πουλί να μιλάει εξαρτάται από το πόσο συχνά τον εκπαιδεύετε. Ένας γενικός κανόνας είναι πάντως να προχωράτε αργά και να κάνετε υπομονή. Να γνωρίζετε πως οι περισσότεροι παπαγάλοι δεν επαναλαμβάνουν τη λέξη που ακούνε για μέρες έως κι εβδομάδες αφότου αρχίσουν να την ακούν. Σίγουρα όμως επεξεργάζονται αυτό που λέτε. Έτσι, όσο πιο γρήγορα αρχίσετε να τους μιλάτε, τόσο πιο γρήγορα θα αρχίσουν να σας μιλάνε.

7. Μην το παρακάνετε

Πέντε ή έξι επαναλήψεις λέξεων, η καθεμία ακολουθούμενη από μια μικρή μοναδική λιχουδιά, είναι αρκετές για τα περισσότερα πουλιά, δύο ή τρεις φορές την ημέρα. Περισσότερο από αυτό μπορεί να είναι πολύ κουραστικό ή απογοητευτικό για έναν παπαγάλο και μπορεί να χάσει το ενδιαφέρον του για την προπόνηση. Επίσης, ακριβώς όπως οι άνθρωποι έχουν καλές μέρες και κακές μέρες όσον αφορά στη μάθηση, έτσι συμβαίνει και με τα πουλιά. Μερικές μέρες, ο παπαγάλος σας μπορεί να είναι πολύ κουρασμένος. Εάν το πουλί σας φαίνεται απρόθυμο, κάντε ένα διάλειμμα και προσπαθήστε ξανά κάποια άλλη μέρα.

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed