Image Alt

My Pet

Ένα κατοικίδιο πουλί

Τι να προσέξετε πριν αγοράσετε πουλί για κατοικίδιο

Σκέφτεστε την αγορά πουλιού ως κατοικίδιο; Ενώ οι ιδιοκτήτες πουλιών θα σας πουν ότι οι φτερωτοί φίλοι τους είναι υπέροχοι σύντροφοι, είναι γεγονός ότι τα πουλιά δεν είναι για όλους. Οι ιδιοκτήτες πουλιών αντιμετωπίζουν εντελώς διαφορετικά ζητήματα από ό,τι οι ιδιοκτήτες άλλων κατοικίδιων όπως σκύλοι ή γάτες, επομένως υπάρχουν ορισμένα πράγματα που αν ενδιαφέρεται κάποιος να έχει κάποιο πουλί στο σπίτι πρέπει από πριν να γνωρίζει.

1. Τα πουλιά μπορεί να κάνουν φασαρία

Μερικοί ιδιοκτήτες πουλιών ακούν τις φωνές τους ως μια όμορφη μουσική. Άλλοι απλώς αποδέχονται ότι είναι μια αναπόφευκτη παρενέργεια της κατοχής ενός κατοικίδιου πτηνού. Ενώ πολλά πουλιά εκπέμπουν ήχους που μπορεί να σε ηρεμούν και να είναι ευχάριστοι, ορισμένα είδη μπορεί να έχουν φωνές πολύ ενοχλητικούς στο αυτί του ανθρώπου. Λάβετε υπόψη αυτόν τον παράγοντα όταν επιλέγετε το είδος πουλιού που θέλετε να αποκτήσετε – Πόσο μπορείτε να ανεχτείτε το μέγιστο επίπεδο θορύβου που μπορεί να φτάσει ο φτερωτός φίλος σας;

2. Μπορεί να είναι ακατάστατα

Ένας ακόμη παράγοντας που πρέπει να σκεφτείς πριν πας στην αγορά ενός πουλιού είναι η ‘ακαταστασία’ τους. Οι πιθανοί ιδιοκτήτες θα πρέπει να γνωρίζουν ότι τα πουλιά μπορεί να είναι ακατάστατα, να σπαταλούν ένα μεγάλο μέρος της τροφής τους και πιθανότατα θα περάσουν υπέροχα εκτοξεύοντας διάφορα μεζεδάκια ανάμεσα στις ράβδους των κλουβιών τους στο κάτω μέρος. Τα πουλιά έχουν αυτές τις ακατάστατες διατροφικές συνήθειες γιατί έτσι τα σχεδίασε η Μητέρα Φύση – αν αυτό συνέβαινε στην άγρια ​​φύση, η ακαταστασία θα βοηθούσε στην παροχή τροφής σε αμέτρητα πλάσματα που ζουν κάτω από τα δέντρα. Ακόμα κι έτσι, ο καθημερινός καθαρισμός γύρω από το κλουβί ενός πουλιού δεν είναι ιδανική κατάσταση για πολλούς ανθρώπους. Τα καλά νέα είναι ότι αυτό το είδος ακαταστασίας συνήθως καθαρίζεται γρήγορα με ένα φύσημα από το κενό ή με μια μικρή σκούπα. Προϊόντα όπως σακούλα κάλυμμα κλουβιού είναι επίσης διαθέσιμα για να ελαχιστοποιήσετε το χάος.

3. Τα πουλιά απαιτούν συναναστροφή

Σε αντίθεση με τα οικόσιτα ζώα όπως οι γάτες και οι σκύλοι, τα πουλιά είναι ουσιαστικά άγρια ​​και πρέπει να τα χειρίζεσαι και να τα συναναστρέφεσαι καθημερινά για να παραμείνουν ήμερα. Εάν σκέφτεστε να αποκτήσετε ένα πουλί, θα πρέπει να αξιολογήσετε το καθημερινό σας πρόγραμμα και τη ρουτίνα σας για να δείτε αν έχετε τον χρόνο που θα χρειαστεί ο φτερωτός φίλος σας. Τα πουλιά τα καταφέρνουν καλύτερα με μια αξιόπιστη ρουτίνα που μπορούν να ακολουθήσουν όλη την ημέρα. Εάν το πρόγραμμά σας καθιστά αδύνατη μια τέτοια δομή, τότε ένα πουλί μπορεί να μην είναι το καλύτερο κατοικίδιο για εσάς.

4. Χρειάζονται ειδική διατροφή

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει να αναλογιστείς πριν προχωρήσεις στην αγορά πουλιού είναι οι ανάγκες διατροφής του. Το να έχεις ένα υγιές πουλάκι δεν είναι τόσο απλό όσο το να έχεις το μπολ του απλά γεμάτο σπόρους. Για να διατηρήσετε το κατοικίδιό σας στην καλύτερη δυνατή φόρμα, πρέπει να του προσφέρεται καθημερινά μια γενναιόδωρη ποικιλία από φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Οι φρέσκες τροφές όχι μόνο παρέχουν αξεπέραστη διατροφή, αλλά η εμπειρία διαφορετικών γεύσεων και υφών μπορεί να τονώσει το μυαλό του, έχοντας και ψυχολογικά οφέλη.

5. Μπορεί να προκαλέσουν καταστροφές

Ένα από τα πιο σημαντικά χαρακτηριστικά ενός πουλιού, το ράμφος του, μεγαλώνει συνεχώς σε όλη τη διάρκεια της ζωής του και πρέπει να φθείρεται για να αποφευχθεί η υπερανάπτυξη. Για να διατηρείται το ράμφος, καθώς και να ασκούνται οι μύες της γνάθου, τα πουλιά πρέπει να μασούν. Εξαιτίας αυτού, οι ιδιοκτήτες πουλιών πρέπει να επιβλέπουν τα κατοικίδιά τους έτσι ώστε να προστατεύουν τα έπιπλα και άλλα αντικείμενα από το ράμφος. Εάν ένα πουλί βρίσκεται στη λίστα με τα πιθανά κατοικίδια ζώα σας, να είστε έτοιμοι να του προσφέρετε μια πληθώρα ασφαλών και διασκεδαστικών παιχνιδιών για να μπορεί να τα σχίσει, να τεμαχίσει και να τα καταστρέψει. Αυτό θα σας βοηθήσει να ελαχιστοποιήσετε τον κίνδυνο να μασήσει κάτι που δεν είναι δικό του, ή ακόμα χειρότερα, κάτι επικίνδυνο ή τοξικό.

Δείτε επίσης: 10 συμβουλές για την υπεύθυνη φροντίδα του κατοικίδιού σας

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed