Image Alt

My Pet

παπαγάλος μιλάει

5 Μύθοι για τους παπαγάλους που μιλούν

Όταν βλέπει κάποιος έναν παπαγάλο σε ένα σπίτι, συνήθως αναρωτιέται αν μιλάει. είναι. Όλοι γοητεύονται από την ικανότητα των παπαγάλων να μιμούνται τη γλώσσα που μιλούν οι άνθρωποι. Τα πτηνά είναι τα μόνα κατοικίδια με την ικανότητα να επικοινωνούν με τα δικά μας λόγια. Πολλοί λάτρεις των παπαγάλων παίρνουν ένα παπαγαλάκι, με την ελπίδα ότι θα μάθει να μιλάει, αλλά υπάρχουν πολλοί μύθοι σχετικά με το πώς και γιατί ένας παπαγάλος μαθαίνει ή όχι να μιλάει.

1. Οι παπαγάλοι είναι τα μόνα πτηνά που μιλούν

παπαγάλος που μιλάει

Συνήθως όταν σκεφτόμαστε πτηνά που μιλάνε, στο μυαλό μας έρχονται οι παπαγάλοι και αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι οι παπαγάλοι είναι από τα πιο συνηθισμένα πτηνά για κατοικίδια. Στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλά είδη πτηνών που δεν είναι παπαγάλοι και μπορούν επίσης να μιλήσουν, και ορισμένα μάλιστα μπορεί να σας εκπλήξουν.

Οι μάινες, αν και είναι κάπως ασυνήθιστο πτηνά για κατοικίδιο, είναι γνωστό ότι είναι εξαιρετικοί μιμητές και ομιλητές. Τα κοράκια και άλλα μέλη της οικογένειας των κορακοειδών είναι πολύ καλοί μιμητές, αν και δεν μιμούνται την ανθρώπινη ομιλία τόσο καλά όσο ένας παπαγάλος. Οι φωνές τους δεν είναι τόσο καθαρές.

Ένα από τα πιο συνηθισμένα πουλιά στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι ένα άλλο εξαιρετικό μιμητής. Οι στουρνίδες (ψαρόνια), πτηνά που κατάγονται από την Ευρώπη, μπορούν να μιμηθούν την ομιλία αρκετά καθαρά.

Ίσως ένας από τους πιο εντυπωσιακούς μιμητές είναι η αυστραλιανή μήνουρα. Όχι μόνο μπορεί να μιμηθεί τον ήχο της ανθρώπινης ομιλίας, αλλά μπορεί να κάνει απίστευτα πολύπλοκους ήχους, όπως αυτόν ενός αλυσοπρίονου σε χρήση. Έτσι, αν και οι παπαγάλοι είναι οι πιο γνωστοί από τους πολυλογάδες των πτηνών, σίγουρα δεν είναι οι μόνοι που μπορούν να μιμηθούν την ομιλία.

2. Όλοι οι παπαγάλοι μπορούν να μιλήσουν

Οι περισσότεροι παπαγάλοι έχουν την ικανότητα να μιλάνε, αλλά μερικοί δεν θα πουν ποτέ ούτε μια λέξη, γιατί κάθε παπαγάλος είναι ξεχωριστός. Ορισμένα είδη, όπως οι αφρικανικοί γκρίζοι παπαγάλοι και οι παπαγάλοι του Αμαζονίου, φαίνεται να έχουν μεγαλύτερη τάση να μιμούνται και να χρησιμοποιούν την ανθρώπινη ομιλία. Οι επιστήμονες δεν είναι ακριβώς σίγουροι γιατί ορισμένα είδη παπαγάλων συντροφιάς είναι πιο πιθανό να μιλήσουν από άλλα.

Ακόμη και σε κάποιο είδος που γνωρίζουμε ότι μιλά, ένας μεμονωμένος παπαγάλος μπορεί να μη μιλήσει ποτέ. Αν η ικανότητα ομιλίας είναι μια από τις επιθυμίες σας, υιοθετήσετε έναν παπαγάλο που έχει ήδη λεξιλόγιο.

3. Οι παπαγάλοι μιλούν επειδή έχουν φωνητικές χορδές

Αν και ορισμένοι παπαγάλοι μπορούν να ακούγονται ακριβώς όπως οι άνθρωποι με τους οποίους ζουν, παράγουν ήχους χωρίς φωνητικές χορδές. Στους ανθρώπους, οι φωνητικές χορδές είναι ένα μέρος ενός μυός στο πλάι του λάρυγγα που καλύπτεται από ειδικούς ιστούς που μπορούν να δονηθούν με μεγάλη ταχύτητα και διαμορφώνονται από τον λάρυγγα.

Οι παπαγάλοι είναι σε θέση να δημιουργούν ήχους με πολύ διαφορετική ανατομία. Η φωνητική οδός στον παπαγάλο είναι πολύπλοκη, αλλά ξεκινάει από τον λάρυγγα. Αντί να χρησιμοποιούν το λάρυγγα, τα πτηνά όπως οι παπαγάλοι, τα κοράκια και τα τραγουδοπούλια έχουν ένα συρίγγιο που βρίσκεται στο σημείο όπου η τραχεία χωρίζεται στους πνεύμονες. Ο αέρας που ρέει μέσα από το συρίγγιο και δονείται στα τοιχώματα δημιουργεί ήχο, ο οποίος διαμορφώνεται από την υπόλοιπη φωνητική οδό.

Αν και είναι συναρπαστικό το γεγονός ότι οι παπαγάλοι μιλούν χωρίς φωνητικές χορδές, είναι ακόμη πιο εκπληκτικό το γεγονός ότι μπορούν να παράγουν τους ίδιους ήχους χωρίς χείλη και δόντια. Δοκιμάστε απλώς να πείτε “παπαγάλος” χωρίς να χρησιμοποιήσετε τα χείλη σας και θα δείτε.

παπαγάλος μιλάει

Δείτε επίσης: Σπύρος Μπιμπίλας: Οι παπαγάλοι, η φροντίδα τους και η συγκινητική ιστορία της «γνωριμίας» τους (podcast)

4. Μόνο οι αρσενικοί παπαγάλοι μιλούν

Είναι αλήθεια ότι, σε ορισμένα είδη, τα αρσενικά είναι πιο πιθανό να έχουν μεγαλύτερη γκάμα ήχων και λέξεων. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα cockatiels και τους budgies, ωστόσο, υπάρχουν συχνά εξαιρέσεις. Τα θηλυκά cockatiels και budgies μπορούν να μάθουν να μιλούν αν αφιερώσετε πολύ χρόνο για να τα διδάξετε και τα ίδια το επιλέξουν.

Τα αρσενικά έχουν περισσότερες πιθανότητες να μάθουν να μιλούν λόγω της φυσικής τους συμπεριφοράς στη φύση, όπου το αρσενικό είναι πιο ομιλητικό. Τα θηλυκά, ωστόσο, έχουν την ικανότητα να μιμούνται λέξεις, αλλά ίσως όχι την τάση. Σε πολλούς παπαγάλους, όπως οι μακάο και οι αφρικανικοί γκρίζοι, το φύλο του πτηνού δεν κάνει καμία διαφορά στο αν το πτηνό μιλάει ή όχι. Τα αρσενικά και τα θηλυκά είναι εξίσου ικανά και εξίσου πιθανό να μάθουν λέξεις και φράσεις. Το αν ένας παπαγάλος μαθαίνει ή όχι εξαρτάται πραγματικά από τον καθένα. Αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι απ’ ότι φαίνεται ορισμένοι παπαγάλοι είναι γεννημένοι για να μιλούν και άλλοι για να μην μιλούν.

5. Αν μάθετε στον παπαγάλο να σφυρίζει, δεν θα μιλήσει

Ένας από τους πιο συνηθισμένους μύθους είναι ότι αν ο παπαγάλος σας μάθει πρώτα να σφυρίζει δεν θα μάθει να μιλάει, επειδή η ομιλία είναι πιο δύσκολη.

Οι παπαγάλοι κάνουν μια μεγάλη ποικιλία θορύβων και μιμούνται πολύ περισσότερα από τις λέξεις. Είναι πιθανό να σφυρίξουν, όπως και να μιλήσουν. Μπορεί το σφύριγμα να είναι ευκολότερο να το μάθει ένας παπαγάλος, αλλά δεν θα τον σταματήσει από το να μιλάει. Ορισμένοι παπαγάλοι μπορεί να απολαμβάνουν πραγματικά το σφύριγμα και να μην μάθουν ποτέ να μιλούν, αλλά αυτό είναι μια απλή προτίμηση.

Να θυμάστε ότι, ενώ είναι ευχάριστο για έναν παπαγάλο να μαθαίνει όλους τους τύπους θορύβων, ο κύριος λόγος για τη μίμηση είναι η αλληλεπίδραση. Όσο περισσότερη προσοχή λαμβάνει ένας παπαγάλος για να κάνει έναν συγκεκριμένο ήχο, τόσο πιο πιθανό είναι να τον επαναλάβει. Έτσι, αν θέλετε ο παπαγάλος σας να μιλάει, μπορεί να επιλέξετε να μην ανταποκρίνεστε όταν εκείνος σφυρίζει. Αντ’ αυτού, δώστε επαίνους και προσοχή για τους θορύβους που θέλετε να τον ενθαρρύνετε να κάνει. Λάβετε υπόψη σας ότι ο παπαγάλος σας μπορεί να μάθει να μιλάει ανεξάρτητα από το τι κάνετε ή δεν κάνετε εσείς.

Δείτε επίσης: Πόσο ζουν οι παπαγάλοι και τα άλλα κατοικίδια πτηνά;

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed