Image Alt

My Pet

Όσα πρέπει να ξέρεις πριν αγοράσεις καναρίνι για κατοικίδιο

Καναρίνια: Όσα πρέπει να ξέρετε για το πιο δημοφιλές κατοικίδιο πουλί

Το καναρίνι είναι ίσως το πιο αγαπημένο πτηνό για κατοικίδιο και έχει εκτραφεί σε πάνω από 200 ράτσες, όπως και οι σκύλοι. Κάθε ράτσα μάλιστα χαρακτηρίζεται για μια συγκεκριμένη δεξιότητα ή ένα χαρακτηριστικό της.

Φυσικός βιότοπος

Το καναρίνι έχει τις ρίζες του βαθιά στην Αμερικανική κυρίως κουλτούρα, εξαιτίας της καθοριστικής συμβολής του στην ανεύρεση αερίων στα ανθρακωρυχεία στις αρχές του προηγούμενου αιώνα. Παράλληλα έχει συνδεθεί πάρα πολύ με το έντονο κίτρινο χρώμα, εξαιτίας της παρουσίας του στα κινούμενα σχέδια. Το καναρίνι θεωρείται ένα από τα πιο αγαπημένα κατοικίδια πτηνά, αν και οι παπαγάλοι έχουν αρχίσει να κερδίζουν έδαφος τώρα τελευταία.

Φροντίδα και τροφή

Το καναρίνι πήρε το όνομα του από τον τόπο καταγωγής του, τα Κανάρια Νησιά. Τα εν λόγω νησιά με την σειρά τους πήραν το όνομα του από τα τοπικά σκυλιά, τα οποία στα λατινικά ονομάζονται canis. Οι Ευρωπαίοι φαίνεται πως ερωτεύτηκαν τα καναρίνια και άρχισαν να τα εισάγουν πριν από εκατοντάδες χρόνια. Στην πορεία άρχισαν να τα εκτρέφουν, δημιουργώντας αρκετές ράτσες.

Αν και το καναρίνι θεωρείται ένα μοναχικό είδος, κατά την διάρκεια της αναπαραγωγικής περιόδου θέλει να ζευγαρώσει. Τα καναρίνια χρησιμοποιούν τον ήλιο, για να τους δείχνει πότε είναι η κατάλληλη ώρα για να φωλιάσουν. Αυτό είναι ένα μειονέκτημα των οικόσιτων καναρινιών καθώς η ζωή τους είναι συνήθως γεμάτη με τεχνητό φως.

Η στέγαση είναι πολύ σημαντική για όλα τα πτηνά και κατ’ επέκταση και για τα καναρίνια. Με αυτόν τον τρόπο θα είναι χαρούμενα και θα μπορούν να τραγουδάνε. Το κάθε καναρίνι χρειάζεται οπωσδήποτε το δικό του κλουβί και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να βάλετε δύο ‘η και περισσότερα μαζί. Αυτό το είδος πτηνού είναι αρκετά εδαφικό και δε του αρέσει να μοιράζεται το χώρο του με άλλα. Υπό την κατάλληλη φροντίδα μπορεί να ζήσει περισσότερο από 15 χρόνια.

Ο σπόρος για πτηνά δεν είναι αρκετός για να τραφούν τα καναρίνια. Ειδικά σφαιρίδια για καναρίνια, είναι απαραίτητα πολλές φορές στην διατροφή τους.

Προσωπικότητα και συμπεριφορά

Οι λάτρεις των καναρινιών είναι από τους πιο παθιασμένους κατοικίδιων πτηνών. Το καθένα με τα δικά του ιδιαίτερα χαρακτηριστικά μετατρέπεται σε πραγματικά ξεχωριστό. Τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά, για τα οποία εκτρέφονται τα καναρίνια: το τραγούδι, το χρώμα και η ιδιαίτερη εμφάνιση!

Τα καναρίνια που τραγουδάνε εκτρέφονται ακριβώς για αυτόν τον λόγο ενώ πολλά παίρνουν μέρος και σε διαγωνισμούς τραγουδιού. Από την άλλη τα έγχρωμα καναρίνια εκτρέφονται για το χρώμα τους και μπορούν να τραφούν με βιομηχανοποιημένα και φυσικά χρωματισμένα τρόφιμα, κάτι που ενισχύει το χρώμα τους. Το κόκκινο και κυρίως το καθαρό κίτρινο είναι τα πιο δημοφιλή σε αυτή την κατηγορία.

Πολλά καναρίνια εκτρέφονται για να έχουν συγκεκριμένα φυσικά χαρακτηριστικά. Οι πιο δημοφιλείς ράτσες καναρινιού περιλαμβάνουν τα Βorder canary, Crested, Fife, Gloster, Lizard και Norwich. Φυσικά,  αυτοί είναι μόνο κάποια ενδεικτικά αφού πλέον υπάρχει μια πολύ μεγάλη ποικιλία διαθέσιμη.

Τραγούδι

Οι περισσότεροι ψάχνουν για ένα καναρίνι που τραγουδάει καλά, παρά για ένα με μαγευτική ομορφιά και μέτριο τραγούδι. Η εύρεση ενός τέτοιου καναρινιού είναι αρκετά δύσκολη υπόθεση και απαιτεί ικανότητα και εμπειρία. Τα μεγαλύτερα σε διάρκεια και πιο γλυκά τραγούδια προέρχονται από το αρσενικό καναρίνι, όταν αυτό έχει ωριμάσει. Σε ηλικία δηλαδή άνω των 6 μηνών. Οι ειδικοί προτείνουν να ακούσετε ένα πουλί να τραγουδάει πριν το αγοράσετε ή να συμβουλευτείτε έναν έμπειρο εκτροφέα.

Θέματα Υγειάς

Τα καναρίνια είναι αρκετά ευαίσθητα στη μόλυνση από ακάρεα. Πιο συγκεκριμένα: αναπνευστικά ακάρεα  (τα οποία βρίσκονται στο αναπνευστικό σύστημα του πτηνού), φολιδωτά ακάρεα (που παρουσιάζουν συσσώρευση γύρω από το ράμφος, τα μάτια και/ή τα πόδια του πουλιού), ακάρεα φτερών και κόκκινα ακάρεα ( νυκτόβια ακάρεα που βρίσκονται έξω κατά τη διάρκεια της νύχτας και τρέφονται με το αίμα του πουλιού). Η λοίμωξη από ακάρεα είναι θεραπεύσιμη εάν εντοπιστεί νωρίς, επομένως να είστε υποψιασμένοι στην αναζήτηση θεραπείας, μόλις υποψιαστείτε ότι το καναρίνι σας μπορεί να έχει ακάρεα. Ακόμα τα καναρίνια κινδυνεύουν από ένα ιό που μεταδίδεται από τα κουνούπια και αποτελεί σοβαρή απειλή, ειδικά για εκείνα που στεγάζονται σε εξωτερικούς χώρους (γι’ αυτό οι περισσότεροι συνιστούν τη στέγαση αυτών των πτηνών σε εσωτερικούς χώρους). Σε αυτή την περίπτωση τα υψηλότερα ποσοστά μόλυνσης  εμφανίζονται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Αγοράζοντας ένα καναρίνι

Τα καναρίνια είναι διαθέσιμα σε αρκετά σημεία. Από καταστήματα κατοικίδιων και πτηνών, μέχρι κατευθείαν από τους εκτροφείς. Σπάνια θα βρείτε καναρίνια διαθέσιμα για υιοθεσία, καθώς εκεί συναντάς κάποιος άλλα είδη κατοικίδιων και πτηνών!

 

Δείτε ακόμα: Τι να προσέξετε πριν αγοράσετε πουλί για κατοικίδιο

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed