Image Alt

My Pet

παπαγάλοι πόσο ζουν

Πόσο ζουν οι παπαγάλοι και τα άλλα κατοικίδια πτηνά;

Οι παπαγάλοι και άλλα κατοικίδια πτηνά μπορούν να ζήσουν από 10 έως 50 χρόνια ή και περισσότερο και αυτό βέβαια εξαρτάται από τον τύπο και τις συνθήκες στις οποίες ζουν. Αν θέλετε να αποκτήσετε κάποιο κατοικίδιο πτηνό θα πρέπει να γνωρίζετε τη μακροζωία του για να είστε προετοιμασμένοι να παρέχετε και εσείς την κατάλληλη φροντίδα.

Μέση διάρκεια ζωής των παπαγάλων

πόσο ζουν οι παπαγάλοι

Οι παπαγάλοι ξεχωρίζουν ανάμεσα στα κατοικίδια πτηνά επειδή πολλά από τα είδη τους έχουν τη δυνατότητα να είναι μαζί σας για όλη σας τη ζωή. Επίσης συχνά ζουν περισσότερο από τους ιδιοκτήτες τους. Οι παπαγάλοι συνήθως ζουν περισσότερο ως κατοικίδια παρά στην άγρια ​​φύση, επειδή είναι λιγότερο πιθανό να συναντήσουν αρπακτικά και ασθένειες όταν ζουν σε ένα σπίτι. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι δεν θα αρρωστήσουν και θα συντομεύσει η ζωή τους.

Κατά γενικό κανόνα, όσο μεγαλύτερο είναι το μέγεθος τους, τόσο μεγαλύτερη είναι και η διάρκεια ζωής τους. Παρακάτω θα δούμε ορισμένα εκτιμώμενα προσδόκιμα ζωής για κοινούς παπαγάλους και άλλα κατοικίδια πτηνά. βασισμένα σε ένα υγιές πτηνό που ζει σε ιδανικές συνθήκες.

 • Αφρικανικοί γκρίζοι παπαγάλοι 40 έως 60 χρόνια ή περισσότερο
 • Παπαγάλοι Αμαζονίου 25 έως 75 χρόνια
 • Μπατζεριγκάρ (Μπάτζι) 5 έως 18 χρόνια
 • Caiques έως 50 χρόνια
 • Καναρίνια 10 χρόνια
 • Κοκατίλ 10 έως 15 χρόνια
 • Κοκατού 20 έως 60 χρόνια, ανάλογα με το είδος
 • Κονούρες 10 έως 30 χρόνια, ανάλογα με το είδος
 • Περιστέρια 12 έως 15 χρόνια
 • Παπαγάλοι Eclectus 30 έως 50 χρόνια ή περισσότερο
 • Σπίνοι Συνήθως 5 έως 9 χρόνια, αλλά μπορεί να είναι περισσότερο εάν ζουν σε κλουβί
 • Παπαγάλοι Lorikeets (Lories) 10 έως 30 χρόνια
 • Lovebirds (Αγαπόρνιθες) 10 έως 15 χρόνια
 • Μακάο 30 έως 50 χρόνια, ή περισσότερο, ανάλογα με το είδος
 • Παπαγάλοι Σενεγάλης έως 50 χρόνια (στην άγρια ​​φύση περίπου 25 χρόνια)
 • Παπαγάλοι Pionus 25 χρόνια

Παράγοντες διάρκειας ζωής παπαγάλου

Οι πιο συνηθισμένοι παράγοντες που επηρεάζουν τη ζωή ενός παπαγάλου είναι η διατροφή, η κτηνιατρική φροντίδα και η ψυχική υγεία.

πόσο ζουν οι παπαγάλοι

Είναι σημαντικό να του παρέχετε ένα ασφαλές και καθαρό κλουβί με άφθονο χώρο για να σκαρφαλώσει και να ανοίξει τα φτερά του. Θα πρέπει επίσης να λαμβάνουν πολύ φυσικό ηλιακό φως και όχι μόνο τεχνητό φως, καθώς θα τους επιτρέψει να επεξεργαστούν καλύτερα τα θρεπτικά συστατικά και να δημιουργήσουν έναν κατάλληλο κύκλο ημέρας/νύχτας για την ψυχική τους ευεξία. Επίσης μερικά πτηνά δεν πρέπει να ζουν μόνα τους, αλλά με άλλα πτηνά, καθώς είναι είδος κοπαδιού.

Εάν αγοράσετε ένα κατοικίδιο πτηνό, φροντίστε να επιλέξετε ένα από έναν αξιόπιστο εκτροφέα που θα σας δώσει πληροφορίες για την υγεία των γονέων του, καθώς η γενετική είναι επίσης ένας παράγοντας μακροζωίας.

Η σωστή διατροφή θα βοηθήσει τον παπαγάλο σας να διατηρήσει την υγεία του. Αυτή θα πρέπει να περιλαμβάνει δημητριακά, σπόρους, ξηρούς καρπούς και φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Η ισορροπία βιταμινών, πρωτεϊνών, λιπών και μετάλλων (όπως το ασβέστιο από πηγές όπως τα βραστά τσόφλια αυγών) είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας και της μακροζωίας του. Επίσης δεν θα πρέπει να του δίνετε μόνο ηλιόσπορους, που λατρεύουν βέβαια, αλλά είναι ένα από τα χειρότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε, γιατί περιέχουν υψηλά επίπεδα λίπους και πολύ λίγα θρεπτικά συστατικά.

Διάσημοι παπαγάλοι

Ο Alex είναι ίσως ο πιο διάσημος παπαγάλος. Είναι γνωστός για την εργασία του στο πείραμα της γλώσσας των πτηνών. Έζησε μέχρι τα 31 του χρόνια και μάλιστα γράφτηκε ένα βιβλίο για αυτόν και την έρευνα στην οποία συμμετείχε, ενώ θεωρήθηκε ότι είχε το συναισθηματικό επίπεδο ενός παιδιού δύο ετών όταν πέθανε.

Ακόμα ένας διάσημος παπαγάλος είναι ο Cookie the cockatoo που ήταν κάτοχος του Παγκόσμιου Ρεκόρ Γκίνες ως ο μακροβιότερος παπαγάλος για ένα διάστημα. Πέθανε το 2016 σε ηλικία 83 ετών και έζησε σχεδόν ολόκληρη τη ζωή του στον ζωολογικό κήπο του Μπρούκφιλντ.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed