Image Alt

My Pet

Τα κατοικίδια πτηνά και οι λόγοι που μαδάνε τα φτερά τους

Γιατί τα πουλιά μαδάνε τα φτερά τους;

Τα πουλιά μαδάνε τα φτερά τους για διάφορους λόγους. Στην άγρια ​​φύση, χρησιμοποιούν τα μαδημένα φτερά για να φτιάξουν τις φωλιές τους κατά την περίοδο αναπαραγωγής. Πολλά φτερά βγαίνουν επίσης κατά την διάρκεια που ένα πτηνό εκτελεί την καθημερινή ρουτίνα περιποίησης του.

Όταν ένα πτηνό βρίσκεται υπό περιορισμό και όχι στη φύση και μαδάει τα φτερά του μπορεί να είναι σημάδι κτηνιατρικών ή περιβαλλοντικών προβλημάτων. Ίσως να έχετε παρατηρήσει ότι ο παπαγάλος σας μαδάει τα φτερά του ή βλάπτει το δέρμα του. Οι παπαγάλοι μπορούν επίσης να κάνουν κάτι αντίστοιχο με τα φτερά των άλλων πτηνών.

Εάν υποψιάζεστε ότι κάτι τέτοιο συμβαίνει με το κατοικίδιο πουλί σας, τότε θα πρέπει να το πάτε σε έναν κτηνίατρο. Εάν ο κτηνίατρος κρίνει ότι το πουλί σας είναι απαλλαγμένο από ασθένεια του ράμφους και των φτερών της ψιτακίνης (PBFD) ή άλλα ιατρικά προβλήματα, τότε το μάδημα του πουλιού σας πιθανότατα οφείλεται σε κάποιο περιβαλλοντικό ζήτημα.

Οι λόγοι που τα πουλιά μαδάνε τα φτερά τους

Πιθανές αιτίες

Τα πουλιά που είναι στρεσαρισμένα θα μαδήσουν τα φτερά τους ως μέσο για να ηρεμήσουν ενώ μερικές φορές το κάνουν απλά από πλήξη ή έλλειψη αλληλεπίδρασης. Μπορεί να υπάρχουν ιατρικά αίτια λόγω διατροφής, τοξικών εκθέσεων και λοιμώξεων. Ο κτηνίατρος σας θα κρίνει τι ακριβώς ισχύει στην κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Κάποια παράγοντες για να διερευνήσετε τα αίτια αυτής της συμπεριφοράς είναι οι εξής:

  • Το κατοικίδιο πουλί έχει μια υγιεινή διατροφή;

Μια διατροφική ανεπάρκεια μπορεί να στρεσάρει τόσο πολύ ένα πουλί ώστε να μαδάει σε υπερβολικό βαθμό. Εάν πχ δίνετε στο πουλί σας μόνο δίαιτα με σπόρους, μπορεί να μην περιέχει θρεπτικά συστατικά.

  • Είναι το κλουβί του πουλιού καθαρό και άνετο;

Τα κατοικίδια πουλιά είναι ζώα υγιεινής από τη φύση τους και ένα βρώμικο, απεριποίητο κλουβί είναι επιζήμιο για την ψυχική και σωματική υγεία του.

  • Έχει το πτηνό σας την απαιτούμενη προσοχή και πνευματική διέγερση;

Οι παπαγάλοι πχ είναι πολύ έξυπνα και κοινωνικά πλάσματα. Λαχταρούν την αλληλεπίδραση με τα μέλη του κοπαδιού τους και μερικές φορές θα μαδήσουν εάν αισθάνονται παραμελημένοι.

  • Κοιμάται αρκετά;

Τα πουλιά χρειάζονται περισσότερο ύπνο από τους ανθρώπους και προτιμούν ένα σταθερό πρόγραμμα ύπνου.

Υπήρξαν πρόσφατες αλλαγές στο σπίτι σας; Αν κάτι έχει αλλάξει μπορεί να του προκάλεσε άγχος.

Θεραπεία

Το κυριότερο που πρέπει να κάνετε είναι λάβετε μέτρα και να βελτιώσετε τις συνθήκες μόλις αντιληφθείτε το πρόβλημα. Όταν ένα πουλί αρχίσει να μαδάει τα φτερά του, ίσως είναι δύσκολο να το σταματήσει εάν η κατάσταση αυτή έχει επιτραπεί εδώ και καιρό. Ο κτηνίατρός σας μπορεί του παρέχει φάρμακα που τροποποιούν τη συμπεριφορά, αλλά αυτά λειτουργούν καλύτερα όταν συνδυάζονται με τη βελτίωση των περιβαλλοντικών και συμπεριφορικών παραγόντων.

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed