Image Alt

My Pet

Τα 5 πιο έξυπνα κατοικίδια πουλιά

Τα 5 πιο έξυπνα κατοικίδια πουλιά

Αν και πολλοί πιστεύουν ότι τα πτηνά δεν έχουν μεγάλη νοημοσύνη, σύμφωνα με μελέτες, συχνά βρίσκονται στην κορυφή της λίστας με τα πιο έξυπνα ζώα. Είναι αλήθεια όμως πως έχει αποδειχθεί ότι ορισμένα είδη όπως κάποιοι παπαγάλοι που πολλοί έχουν ως κατοικίδια πουλιά, είναι πιο έξυπνα από άλλα.

1. Αφρικανικός γκρίζος παπαγάλος (Ζακό)

Τα 5 πιο έξυπνα κατοικίδια πουλιά

Οι αφρικανικοί γκρίζοι παπαγάλοι σύμφωνα με μελέτες έχουν επιδείξει πολύ υψηλό επίπεδο νοημοσύνης. Ένας από τους πιο διάσημους Αφρικανούς γκρίζους παπαγάλους που ονομαζόταν Άλεξ πέθανε το 2007 σε νεαρή ηλικία 31 ετών. Αγοράστηκε σε ηλικία ενός έτους από έναν φοιτητή που έκανε το διδακτορικό του, τον Δρ Πέπερμπεργκ, ο οποίος τον φρόντιζε και τον μελετούσε όλη του τη ζωή.

Οι περισσότερες έρευνες για την ευφυΐα των πτηνών μέχρι τον Άλεξ γίνονταν χρησιμοποιώντας περιστέρια και περιττό να πούμε ότι ήταν απογοητευτική. Ο Άλεξ άλλαξε τις σκέψεις των ανθρώπων για το τι ήταν ικανό να μάθει ένα πτηνό. Με τα χρόνια και μέχρι το θάνατό του, έμαθε πάνω από 100 αγγλικές λέξεις και θεωρήθηκε ότι είχε το επίπεδο νοημοσύνης ενός πεντάχρονου όταν πέθανε.

Οι επικριτές των μελετών του Άλεξ υποστηρίζουν ότι μπορεί να ήταν απλώς ένα προϊόν χειρουργικής προετοιμασίας και όχι αληθινής κατανόησης, αλλά ακόμα κι αν ήταν απλώς μια εκπαιδευμένη απάντηση, οι ικανότητες του Άλεξ ξεπερνούν κατά πολύ οτιδήποτε έχουν καταφέρει τα περισσότερα κατοικίδια πουλιά. Λόγω του Άλεξ, οι Αφρικανικοί Γκρι παπαγάλοι έχουν πλέον τη φήμη ότι είναι αρκετά έξυπνοι και χρειάζονται συνεχή πνευματική διέγερση.

2. Μακάο

Τα 5 πιο έξυπνα κατοικίδια πουλιά

Καταρχήν να πούμε ότι όλοι οι παπαγάλοι, άρα και τα μακάο, πιστεύεται ότι έχουν παρόμοια επίπεδα νοημοσύνης και ανήκουν στα πιο έξυπνα κατοικίδια πουλιά. Το επίπεδο νοημοσύνης ορισμένων μακάο έχει συγκριθεί με αυτό ενός μικρού παιδιού. Μπορούν να λύσουν προβλήματα, να χρησιμοποιήσουν εργαλεία και να έχουν υψηλά επίπεδα επικοινωνίας με άλλα πτηνά, χρησιμοποιώντας ήχους και ακόμη και σωματικές αλλαγές, όπως το κοκκίνισμα του προσώπου.

Μια καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2018 έδειξε ότι μετά την ανάλυση 98 διαφορετικών εγκεφάλων πτηνών υπάρχει μια σαφής διαφορά στο μέγεθος ενός συγκεκριμένου μέρους του εγκεφάλου ενός παπαγάλου. Αυτό το τμήμα του εγκεφάλου του παπαγάλου είναι παρόμοιο με αυτό ενός πρωτεύοντος, ενός άλλου πολύ ευφυούς ζώου, και είναι υπεύθυνο για την επικοινωνία μεταξύ του φλοιού και της παρεγκεφαλίδας. Ονομάζεται σπειροειδής πυρήνας και στους παπαγάλους είναι δύο έως πέντε φορές μεγαλύτερος από ό,τι σε ένα κοτόπουλο. Αυτό το τμήμα του εγκεφάλου θεωρείται ότι παίζει σημαντικό ρόλο στον σχεδιασμό και την εκτέλεση προηγμένων συμπεριφορών.

3. Παπαγαλάκια Μπάτζι

Τα 5 πιο έξυπνα κατοικίδια πουλιά

Τα  Budgerigar ή μπάτζι ή αλλιως κοινό παπαγαλάκι, είναι από τα πιο έξυπνα κατοικίδια πουλιά και ένα από τα μικρότερα μέλη της οικογένειας των παπαγάλων. Αλλά επειδή είναι μικρό, δεν σημαίνει ότι τα μπάτζι δεν είναι έξυπνα.

Τα μπάτζι ήταν τα πρώτα μη θηλαστικά είδη που έδειξαν ότι κατανοούν την ανθρώπινη γλώσσα, το ίδιο επίπεδο τους είναι ίδιο με ένα παιδί επτά μηνών. Μια μελέτη έδειξε ότι τα παπαγαλάκια ήταν σε θέση να αναγνωρίσουν ένα συγκεκριμένο μοτίβο λέξεων χωρίς νόημα, κάτι που δείχνει την ικανότητα να ξεχωρίζει ένα αφηρημένο μοτίβο. Αυτό είναι σημαντικό γιατί, πριν από αυτή τη μελέτη, μόνο οι άνθρωποι, οι αρουραίοι, οι πίθηκοι και άλλα ευφυή είδη είχαν δείξει ότι ήταν σε θέση να το κάνουν αυτό.

4. Κοκατού

Τα 5 πιο έξυπνα κατοικίδια πουλιά

Το Κοκατού, που είναι και αυτό είδος παπαγάλου, ήταν το πρώτο είδος πτηνού που φάνηκε να κατασκευάζει μουσικά όργανα. Στην Αυστραλία, τα κοκατού που ζούσαν σε φοίνικες παρατηρήθηκε ότι χρησιμοποιώντας κλαδάκια και λοβούς σπόρων έφτιαχναν τύμπανα, ενώ άλλοι τύποι κοκατού μπορούν να ταλαντεύονται σε έναν μουσικό ρυθμό, αποδεικνύοντας ότι κατανοούν τον ρυθμό.

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2014 χρησιμοποίησε έναν μικρό τύπο κοκατού που έδειξε ότι αναγνωρίζουν τη μονιμότητα του αντικειμένου. Η μονιμότητα αντικειμένου είναι απλώς η ιδέα ότι κάποιος μπορεί να καταλάβει ότι ακριβώς επειδή ένα αντικείμενο δεν είναι ορατό, είναι ακόμα εκεί. Το παράδειγμα ενός παξιμαδιού σε μια τσέπη που δεν είναι ορατό χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει μελέτες μονιμότητας αντικειμένων στα πτηνά. Στα ανθρώπινα μωρά, η επίλυση ενός παζλ μονιμότητας αντικειμένων συνήθως δεν μπορεί να γίνει μέχρι την ηλικία των 18 έως 24 μηνών. Η μελέτη έδειξε ότι τα άγρια ​​κοκατού Goffin έχουν  συλλογιστικές ικανότητες που είναι συγκρίσιμες με τα πρωτεύοντα θηλαστικά και τα ανθρώπινα μωρά.

5. Κονούρα

Τα 5 πιο έξυπνα κατοικίδια πουλιά

Όπως και οι άλλοι τύποι πτηνών σε αυτή τη λίστα, υπάρχουν πολλά διαφορετικά είδη που ανήκουν στο είδος Κονούρα, τα οποία προέρχονται από την οικογένεια των παπαγάλων. Χρειάζονται πολύ πνευματική διέγερση και εμπλουτισμό για να κρατήσουν απασχολημένο τον έξυπνο εγκέφαλό τους. Πολλές ασκήσεις, παιχνίδια και κοινωνικές δραστηριότητες είναι απαραίτητες.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed