Image Alt

My Pet

Τα καλύτερα κατοικίδια πουλιά για τα παιδιά

Εάν τα παιδιά σας έχουν ζητήσει ένα κατοικίδιο πουλί, θα πρέπει να λάβετε υπόψη πριν επιλέξετε κάποιους παράγοντες όπως, τις απαιτήσεις φροντίδας, του χώρου σας, των κοινωνικών αναγκών αλλά και το θόρυβο που μπορεί να κάνει. Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι πρέπει να επιλέξετε ένα είδος που μπορεί να συνυπάρχει καλά με τα παιδιά. Δείτε παρακάτω τα κορυφαία έξι κατοικίδια πουλιά για παιδιά.

1. Παραδείσια (Ζεμπράκια)

Οι σπίνοι είναι ωραία κατοικίδια πουλιά για παιδιά επειδή απαιτούν ελάχιστη αλληλεπίδραση και είναι εύκολο να τα φροντίσετε. Τα μικρά παιδιά τείνουν ιδιαίτερα να αγαπούν αυτά τα πουλιά επειδή είναι συναρπαστικό να τα παρακολουθούν και να ακούν το απαλό κελάηδισμα και τη φλυαρία τους, αλλά πρέπει να προσέξετε να μην βγουν από το κλουβί τους. Εάν αποφασίσετε ότι οι σπίνοι είναι καλύτεροι για το παιδί σας, πάρτε δύο ή περισσότερα για να κάνουν συντροφιά το ένα στο άλλο. Τα Ζεμπράκια έχουν προσδόκιμο ζωής από 3 έως 5 χρόνια.

 • Έχουν μήκος 10 έως 11 εκατοστά και βάρος 12 γραμμάρια
 • Συνήθως έχουν φωτεινό γκρι, υπόλευκο ή κοκκινωπό σώμα

2. Budgie παπαγαλάκια

Τα παπαγαλάκια, είναι πολύχρωμα πουλάκια από την Αυστραλία. Ανέχονται αρκετά καλά το χειρισμό, είναι σχετικά εύκολο στη φροντίδα τους και μπορούν ακόμη και να μάθουν να μιλάνε. Έχουν ευγενική προσωπικότητα και συχνά δένονται αρκετά έντονα με τους κηδεμόνες τους, καθιστώντας τους υπέροχους συντρόφους για τους νεαρούς λάτρεις των πουλιών. Τα Budgies έχουν μικρότερο προσδόκιμο ζωής από επτά έως 15 χρόνια.

  • Έχουν μήκος18 εκατοστά και βάρος 28 γραμμάρια
  • Το χρώμα των φτερών του είναι πράσινο και κίτρινο με μαύρα, σημάδια στον αυχένα, την ράχη και τα φτερά πτήσης.

3. Καναρίνια

Τα καναρίνια είναι μια καλή πρόταση για τα παιδιά που θέλουν κατοικίδιο με φτερά. Δεν έχουν ανάγκη υπερβολικής φροντίδας και προτιμούν να μένουν στο κλουβί τους, να πετούν γύρω γύρω και να διασκεδάζουν οικογένειες με παιδιά και ηλικιωμένους. Τρώνε  σπόρους, φρέσκα φρούτα και λαχανικά. Τα αρσενικά είναι τα μόνα καναρίνια που μπορούν να τραγουδήσουν, αλλά πρέπει να είναι μόνα τους στο κλουβί. Τα περισσότερα καναρίνια ζουν έως 10 – 15 χρόνια.

 • Έχουν μήκος 12 έως 20 εκατοστά και βάρος 14 έως 28 γραμμάρια
 • Έχουν φτερά έντονο κίτρινο (πιο συνηθισμένο), κόκκινο, πορτοκαλί ή λευκό. Ορισμένες ποικιλίες έχουν κορυφές στο κεφάλι ή φτερά

4. Παπαγαλάκια Love Bird

κατοικίδια πουλιά για παιδιά - παπαγαλάκια lovebird

Τα Lovebirds είναι ένα από τα μικρότερα είδη παπαγάλων. Αυτά τα πολύχρωμα πουλάκια έχουν όλη τη νοημοσύνη και την προσωπικότητα των μεγαλύτερων. Και όμως αυτά τα παπαγαλάκια είναι αρκετά ήσυχοι σύντροφοι, καθιστώντας τα ιδανικά κατοικίδια για παιδιά που ζουν σε διαμερίσματα. Το lovebird έχει προσδόκιμο ζωής από 10 έως 20 χρόνια.

 • Έχουν μήκος 12,5 έως 15 εκατοστά και βάρος 56 γραμμάρια
 • Είναι κυρίως πράσινο, πορτοκαλί το πάνω μέρος του σώματος και το κεφάλι, μπλε το κάτω μέρος της πλάτης και η ουρά και κόκκινο ράμφος.

5. Κοκατίλ

κατοικίδια πουλιά για παιδιά - κοκατίλ

Τα κοκατίλ είναι μεγαλύτερα από τους σπίνους και τα παπαγαλάκια, αλλά εξακολουθούν να είναι ένα από τα καλύτερα κατοικίδια πουλιά για παιδιά. Μπορούν να μάθουν να μιλάνε, να σφυρίζουν και να κάνουν κόλπα, κάνοντάς τα μια απόλαυση για τα παιδιά. Τα κοκατίλ τα πάνε καλά με τα μεγαλύτερα παιδιά που μπορούν να αφιερώσουν χρόνο στην αλληλεπίδραση μαζί τους. Απολαμβάνουν τον χρόνο τους έξω από το κλουβί, επομένως χρειάζονται λίγο περισσότερη δουλειά για την καθαριότητα από ό,τι απαιτούν οι σπίνοι ή τα παπαγαλάκια. Τα κοκατίλ έχουν προσδόκιμο ζωής από 15 έως 20 χρόνια, αλλά μερικά έχουν ζήσει έως και 30 χρόνια.

 • Έχουν μήκος 30 έως 35 εκατοστά και βάρος 70 έως 120 γραμμάρια
 • Έχουν γκρι σώμα. κίτρινο πρόσωπο και κορυφή και πορτοκαλί μάγουλα και μακριά ουρά

Τι πρέπει να λάβετε υπόψη σας πριν πάρετε κατοικίδια πουλιά

Αρχικά θα πρέπει να επισημάνουμε ότι τα πτηνά συντροφιάς είναι πηγή πιθανών αλλεργιογόνων. Τα πουλιά παράγουν συνήθως μια σκόνη που μπορεί να προκαλέσει αλλεργικές αντιδράσεις όπως πνευμονίτιδα υπερευαισθησίας, αλλεργική ρινίτιδα και ορισμένους τύπους άσθματος. Τα παιδιά μπορούν να αντιδράσουν όπως ακριβώς αντιδρούσαν στο τρίχωμα του σκύλου ή της γάτας. Επίσης, τα ακάρεα που ζουν στα φτερά των πτηνών είναι ένα άλλο κοινό αλλεργιογόνο.

Όταν ένα κατοικίδιο είναι για ένα παιδί, πάντα να λαμβάνετε υπόψη την ασφάλεια πρώτα. Αποφύγετε τα κατοικίδια πουλιά με δυνατό, σκληρό ράμφος. Η ζημιά που μπορεί να γίνει από τους παπαγάλους, ακόμη και κατά λάθος, μπορεί να είναι αρκετά σοβαρή και να προκαλέσει μόνιμες ουλές στο λεπτό δέρμα ενός παιδιού. Επίσης, όσο μεγαλύτερο είναι το πτηνό, τόσο πιο δυνατό είναι το ουρλιαχτό, οπότε σκεφτείτε και την ασφάλεια της ακοής.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed