Image Alt

My Pet

κοκατίλ

Κοκατίλ: Οδηγός φροντίδας και όσα πρέπει να ξέρετε

Το κοκατίλ είναι είδος παπαγάλου που προέρχεται από την Αυστραλία και την οικογένεια των Κακατούα. Είναι έξυπνο, μιμείται εύκολα, είναι κοινωνικό και για αυτό θεωρείται ένας από τους παπαγάλους συντροφιάς.

Σίτιση

Η υψηλής ποιότητας δίαιτα με σπόρους πτηνών θα πρέπει να αποτελεί περίπου το 70% της διατροφής του. Το υπόλοιπο πρέπει να αποτελείται από φρέσκα λαχανικά, χόρτα και μια μικρή ποσότητα φρούτων. Τα κοκατίλ μπορεί να αποκτήσουν ιδιοτροπίες στο φαγητό τους για αυτό θα πρέπει να βάλετε στη διατροφή τους από νωρίς ποικιλία φρούτων, λαχανικών και άλλες λιχουδιές.

Να δίνετε λαχανικά και φρέσκα χορταράκια κάθε μέρα. Βέβαια μπορεί να χρειάζονται κάποια ενθάρρυνση για να δοκιμάσουν νέα πράγματα, αλλά με λίγη υπομονή και δοκιμές θα μπορέσετε να βρείτε τι είναι αυτό που προτιμά.  Αφαιρέστε τυχόν λαχανικά ή χόρτα που δεν καταναλώθηκαν εντός 24 ωρών. Το να προσφέρετε σπόρους με βλάστηση είναι ο απλούστερος τρόπος για να βάλετε φρέσκα προϊόντα στη διατροφή του. Επίσης, καλό είναι να μην δλινεται πολλούς ηλιόσπορους ή κεχρί, καθώς αυτά μπορούν να γίνουν γρήγορα τα αγαπημένα του κοκατίλ σας και μπορεί να τα επιλέγει και να αφήνει τα υπόλοιπα. Τα δοχεία φαγητού και νερού πρέπει να αδειάζονται και να καθαρίζονται καθημερινά.

Εάν θέλετε να αλλάξετε τη διατροφή του πτηνού σας σε οποιοδήποτε στάδιο, βεβαιωθείτε ότι το κάνετε αυτό σε διάστημα μερικών εβδομάδων. Οι ξαφνικές διατροφικές αλλαγές μπορεί να προκαλέσουν πεπτικά προβλήματα, επομένως προσέχετε το βάρος, τα κόπρανα και τη γενική ευεξία του κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Το νερό πρέπει να είναι φρέσκο, πάντα διαθέσιμο και να αλλάζεται καθημερινά. Όπως εμείς, έτσι και τα κοκατίλ εκτιμούν την ποιότητα και την ποικιλία στο φαγητό τους.

Προτάσεις φρέσκων τροφίμων:

Τα φρέσκα τρόφιμα πρέπει πάντα να ξεπλένονται καλά πρώτα.

 • Μήλα (χωρίς κουκούτσια)
 • Βερίκοκα
 • Μπανάνα
 • Μπρόκολο
 • Λαχανάκια Βρυξελλών
 • Λάχανο
 • Κορυφές καρότου
 • Κουνουπίδι
 • Σέλινο
 • Καλαμπόκι
 • Σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά
 • Πορτοκάλια
 • Ροδάκινα
 • Αχλάδια (χωρίς κουκούτσια)
 • Αρακάς
 • Σκασμένο καλαμπόκι
 • Μαγειρεμένο αυγό (περιστασιακά)

ΜΗΝ δίνετε μαρούλι, αβοκάντο, σοκολάτα, αλκοόλ, σπόρους φρούτων ή καφεΐνη, καθώς αυτά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα στην υγεία του κοκατίλ. Εάν έχετε αμφιβολίες, μην το ταΐσετε!

Λιχουδιές

Το να δίνετε λιχουδιές μπορεί να βγάλουν το κοκατίλ από την πλήξη και επίσης θα βοηθήσει για να συνδεθεί μαζί σας. Οι λιχουδιές δεν πρέπει να αποτελούν περισσότερο από το 10% της καθημερινής διατροφής του. Μπορεί να περιλαμβάνουν φρούτα και λαχανικά, σπόρους, μπάρες με μέλι, κεχρί ή ηλιόσπορους. Οι λιχουδιές που του δίνετε με το χέρι σας είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να βοηθήσει το κοκατίλ να δεθεί μαζί σας και επίσης ενθαρρύνει θετικές εμπειρίες μέσω της ανταποδοτικής συμπεριφοράς.

Συμπεριφορά, άσκηση και εξημέρωση

Αν θέλετε να αποκτήσετε ένα κοκατίλ, καλύτερα είναι να πάρετε κάποιο που έχει μεγαλώσει με ανθρώπους, γιατί θα μπορεί να αποδεχτεί πιο εύκολα την ανθρώπινη επαφή και να δημιουργήσει δεσμό με έναν νέο ιδιοκτήτη. Για να το εξημερώσετε χρειάζεται υπομονή, συνέπεια και πραότητα. Όταν πάρετε για πρώτη φορά το κοκατίλ στο σπίτι και το βάλετε στο νέο του κλουβί, ξεκινήστε σιγά σιγά μιλώντας του απαλά, καθίστε κοντά του και γενικά συμπεριλάβετε το στη ζωή σας. Μην βάζετε το χέρι σας στο κλουβί του για να προσπαθήσετε να το βγάλετε, γιατί πιθανότατα θα σας δαγκώσει. Θυμηθείτε ότι το κλουβί είναι το καταφύγιο του και πρέπει να αισθάνεται ασφαλές.

Δελεάστε το κοκατίλ με μια λιχουδιά που κρατάτε στα κάγκελα του κλουβιου. Μόλις αποδεχτεί με χαρά τη λιχουδιά, δοκιμάστε να ανοίξετε την μπροστινή πόρτα του κλουβιού για να το βγάλετε έξω. Μπορείτε ακόμη να βάλετε μερικούς ηλιόσπορους στην παλάμη του χεριού σας και να το αφήσετε να φάει από αυτό για να το ενθαρρύνετε να βγει.

Βεβαιωθείτε ότι πριν βγει από το κλουβί, όλες οι κουρτίνες είναι κλειστές, οι καθρέφτες είναι καλυμμένοι, οι πόρτες είναι κλειστές και τ’ άλλα κατοικίδια είναι μακριά από την περιοχή. Το να κόψετε τα φτερά του μπορεί να είναι χρήσιμο, ιδιαίτερα κατά τη φάση της εκπαίδευσης. Ζητήστε τη συμβουλή του κτηνιάτρου σας σχετικά με το εάν αυτή είναι η σωστή απόφαση. Πάντα επιστρέφετε το κοκατίλ σας πίσω στο κλουβί του προτού κουραστεί. Η τελευταία εμπειρία έξω από το κλουβί του πρέπει να είναι πάντα θετική.

Αφού συνηθίσει σε εσάς και το περιβάλλον, θα πρέπει να ασκείται καθημερινά αφήνοντάς το έξω για να κοινωνικοποιηθεί με την οικογένειά σας. Επιτρέποντας στο παπαγαλάκι σας να πετάει κάθε μέρα, θα είναι πιο χαρούμενο, πιο υγιές και σε φόρμα. Εάν έχει κουρεμένα τα φτερά του, είναι σημαντικό να του προσφέρετε πολλά εργαλεία αναρρίχησης και να εξασφαλίσετε ότι έχει έναν ασφαλή χώρο για άσκηση.

Τα πτηνά ανταποκρίνονται καλά σε μια συνεπή και σταθερή ρουτίνα και άφθονη επανάληψη, ώστε να μπορούν να αισθάνονται ασφαλή στο σπίτι τους. Όταν προσπαθείτε να διδάξετε το κοκατίλ σας να μιλάει, είναι σημαντικό να χρησιμοποιείτε την ίδια φράση, με παρόμοιο τόνο φωνής και να επαναλαμβάνετε συχνά. Ο συνδυασμός μιας λεκτικής υπόδειξης με μια φυσική υπόδειξη βοηθά στην ενίσχυση της μάθησης (δηλαδή να λέτε «καλημέρα» κάθε πρωί όταν αφαιρείτε το νυχτερινό τους κάλυμμα).

Πτερόρρεια

Η πτερόρρεια μπορεί να είναι μια άβολη και συχνά αγχωτική περίοδος για το κοκατίλ σας. Μπορεί να δείτε να προεξέχει κάτι σαν πλαστικό, εκεί όπου υπάρχει μια θήκη πάνω από το νέο φτερό. Μερικές φορές αυτά μπορεί να ενοχλούν και να ερεθίζουν το κοκατίλ και θα το δείτε να τρίβει το κεφάλι του για να βοηθήσει να χαλαρώσει το νέο φτερό. Τα παλιά φτερά μπορεί να πέσουν αυτή τη στιγμή, αφήνοντας τα πούπουλα να φαίνονται κάπως ανακατεμένα. Ο χλιαρός ψεκασμός με νερό μπορεί να βοηθήσει στην περιποίηση. Μπορείτε επίσης να του προσφέρετε ένα συμπλήρωμα βιταμινών και πρόσθετη πρωτεΐνη για να το βοηθήσετε αυτήν την περίοδο. Τα νεαρά πτηνά θα αλλάξουν τα πρώτα τους φτερά γύρω στην ηλικία των 6-12 μηνών και στη συνέχεια με κάθε αλλαγή εποχής.

Αυτή η διαδικασία διαρκεί μεταξύ τεσσάρων έως οκτώ εβδομάδων και κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου το κοκατίλ σας θα είναι πιο ευαίσθητο στις αλλαγές της θερμοκρασίας, επομένως βεβαιωθείτε ότι η θερμοκρασία του περιβάλλοντος του είναι σταθερή.

Περιποίηση και υγεία

Τα κοκατίλ προέρχονται από ξηρό περιβάλλον και συχνά θεωρούνται αρκετά «σκονισμένα» με φτερά που μπορεί να ξεκολλήσουν όταν περιποιηθούν τον εαυτό τους.

Το μπάνιο βοηθά στην αδιαβροχοποίηση των φτερών, ενθαρρύνοντας περαιτέρω την περιποίηση και τη γενική υγεία των φτερών. Δεν κάνουν μπάνιο βέβαια όλα τα πτηνά, ωστόσο μπορείτε να τα διδάξετε από μικρότερη ηλικία. Κατά τους θερμότερους μήνες, τα μπάνια θα πρέπει να προσφέρονται καθημερινά. Εναλλακτικά, σε πολλά πτηνά αρέσει να τα ψεκάζουμε με γλυκό νερό.

Βεβαιωθείτε ότι τα μπάνια/ψεκασμοί γίνονται πάντα τις πιο ζεστές ξηρές μέρες και το κοκατίλ σας μπορεί να περιποιηθεί και να στεγνώσει πλήρως, ώστε να μην κρυώσει. Το μπάνιο είναι ιδιαίτερα χρήσιμο κατά τη διάρκεια των περιόδων γονιμοποίησης για να βοηθήσει στην προώθηση της ανάπτυξης νέων φτερών και να χαλαρώσει τυχόν παλαιά φτερά.

Τα νύχια πρέπει να κόβονται από εξειδικευμένο επαγγελματία. Θα πρέπει να εφαρμόζετε επίσης, θεραπεία για σκουλήκια κάθε έξι μήνες.

Τα σημάδια για ένα υγιές κοκατίλ είναι:

 • Δραστήριο, σε εγρήγορση και κοινωνικό
 • Ξηρά ρουθούνια και φωτεινά μάτια
 • Το ράμφος και τα πόδια πρέπει να φαίνονται κανονικά
 • Τρώει και πίνει τακτικά
 • Έχει λεία, περιποιημένα φτερά

Τα σημάδια για ένα άρρωστο κοκατίλ είναι:

 • Καθισμένο στο πάτωμα του κλουβιού ή χαμηλά στο κλαδάκι
 • Συριγμός ή βήχας
 • Οφθαλμικές ή ρινικές εκκρίσεις
 • Χνουδωτά, μαδημένα ή βρώμικα φτερά
 • Διάρροια ή αποχρωματισμένα κόπρανα
 • Κόκκινα ή πρησμένα μάτια
 • Σηκωμένο πόδι
 • Λευκά λέπια γύρω από τα μάτια, το ράμφος, τα πόδια ή τα πόδια
 • Απώλεια όρεξης
 • Αν τα φτερά είναι χαμηλά και πεσμένα

Εάν παρατηρήσετε οποιοδήποτε από αυτά τα σημάδια, επικοινωνήστε αμέσως με τον κτηνίατρό σας.

Κλουβί

Είναι καλύτερο να παρέχετε το μεγαλύτερο κλουβί που μπορείτε να αντέξετε οικονομικά. Ένα συνιστώμενο μέγεθος για ένα κοκατίλ είναι 60 cm (Π) x 45 cm (Β) x 60 cm (Υ). Αυτό είναι κατάλληλο ως βασικό κλουβί, λαμβάνοντας υπόψη ότι θα χρειαστεί αρκετό χρόνο έξω από το κλουβί. Τα μεγαλύτερα κλουβιά είναι πάντα καλύτερα και έχουν περισσότερο χώρο για το κατοικίδιο ζώο σας να επιδεικνύει τις φυσικές του συμπεριφορές. Εάν κοκατίλ σας θα περνάει τον περισσότερο χρόνο του στο κλουβί, είναι σημαντικό να είστε ακόμη πιο προσεκτικοί με το μέγεθος του και να έχει πολλά επίπεδα, κλαδιά και παιχνίδια.

Οι ράβδοι στο κλουβί δεν πρέπει να απέχουν περισσότερο από 1,5 cm μεταξύ τους και να έχουν ένα μείγμα οριζόντιων ράβδων για να βοηθήσουν στην αναρρίχηση. Τα μεγαλύτερα κενά ανάμεσα στα σύρματα του κλουβιού θα πρέπει να παρακολουθούνται για να διασφαλιστεί ότι το παπαγαλάκι σας δεν μπορεί να βγάλει το κεφάλι του μέσα από αυτά.

Τα κλαδάκια στα οποία στέκονται πρέπει να έχουν ποικιλία υφών, πλάτη και μήκη. Αυτή η ποικιλία θα ασκήσει τα πόδια του και θα βοηθήσει στην πρόληψη της αρθρίτιδας.

Μια μεταλλική σχάρα στο κάτω μέρος του κλουβιού μπορεί να σας βοηθήσει να κρατήσετε το κοκατίλ μακριά από τα περιττώματά του. Σε πολλά πτηνά αρέσει να βρίσκονται στο πάτωμά του κλουβιού, να παίζουν και να εξερευνούν και αυτό είναι πολύ πιο διασκεδαστικό χωρίς τις μπάρες.

Τοποθέτηση κλουβιού

Κρατήστε το κλουβί με το κοκατίλ σας στο μέρος του σπιτιού που βρίσκεστε τις περισσότερες ώρες, ώστε να είναι ενεργό μέλος της οικογένειας. Κρατήστε το μακριά από ρεύματα αλλά και από το πάτωμα.

Καλύψτε το κλουβί τη νύχτα για να αποτρέψετε τον «νυχτερινό τρόμο». Τα κοκατίλ χρειάζονται περίπου 12 ώρες ξεκούρασης τη νύχτα. Αυτό βοηθά επίσης για να συνηθίσει σε μια τακτική ρουτίνα και μπορεί να διαπιστώσετε ότι το κοκατίλ σας αρχίζει να αναγνωρίζει τη βραδινή του ρουτίνα.

Συμβουλές για το κλουβί

 • Μην τοποθετείτε δοχεία φαγητού ή νερού κάτω από τα κλαδάκια (κούρνιες) – αυτό θα αποτρέψει πιθανή μόλυνση.
 • Αφαιρέστε τα φλούδια των σπόρων που μαζεύονται στην κορυφή των μπολ.
 • Αποφύγετε το μαγείρεμα κοντά του με αντικολλητικά μαγειρικά σκεύη, καθώς αυτά μπορεί να απελευθερώσουν επιβλαβείς αναθυμιάσεις.
 • Καθαρίζετε τακτικά το κλουβί και τα κλαδάκια.
 • Αντικαταστήστε το φαγητό και το νερό καθημερινά.
 • Αφαιρέστε τα λαχανικά που δεν καταναλώθηκαν μετά από 24 ώρες.
 • Αντικαταστήστε τις κούρνιες, τα πιάτα και τα παιχνίδια μόλις καταστραφούν.
 • Περιστρέψτε τα παιχνίδια τακτικά.
 • Προσθέστε κλαδιά ασφαλή για πουλιά για να ενθαρρύνετε την αναζήτηση τροφής και το παιχνίδι.
 • Βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχουν εξαρτήματα ή παιχνίδια στο κλουβί που είναι βαμμένα με μόλυβδο, ψευδάργυρο ή γαλβανισμένο μέταλλο.

Προτεινόμενες προμήθειες:

 • Καλού μεγέθους κλουβί
 • Τροφή ή σπόροι
 • Ποικιλία παιχνιδιών, συμπεριλαμβανομένων παιχνιδιών για μάσημα
 • Κεχρί
 • Μπουκάλι ψεκασμού
 • Κάλυμμα κλουβιού
 • Ποικιλία από κλαδάκια (κούρνιες)
 • Λιχουδιές
 • Δοχεία φαγητού και νερού
 • Κάλυμμα κλουβιού
 • Συμπλήρωμα βιταμινών
 • Κουτί πρώτων βοηθειών

Είναι ένα κοκατίλ κατάλληλο για εσάς και την οικογένειά σας;

 • Έχω την κατάλληλο χώρο και κλουβί για ένα κοκατίλ
 • Θα προσφέρω ένα ασφαλές περιβάλλον για αυτό το κατοικίδιο.
 • Αντιλαμβάνομαι ότι η κατοχή αυτού του πτηνού θα είναι μια μακροπρόθεσμη δέσμευση (έως και 15 χρόνια).
 • Μπορώ να παρέχω καθημερινά εποπτευόμενο χρόνο έξω από το κλουβί για τα παπαγαλάκια μου.
 • Μπορώ να καλύπτω οικονομικά όλες τις απαιτήσεις περίθαλψης και οποιαδήποτε κτηνιατρική φροντίδα απαιτείται.
 • Γνωρίζω ότι τα παπαγαλάκια μπορούν να κάνουν φασαρία και ήχους και αυτό είναι αποδεκτό για την οικογένειά μου και τους γείτονές μου.
 • Ένας ενήλικας μπορεί να παρέχει πρωτογενή φροντίδα για αυτό το κατοικίδιο.
 • Μέσο μέγεθος: 30 cm (συμπεριλαμβανομένης της ουράς)
 • Διάρκεια ζωής: 12 με 15 χρόνια κατά μέσο όρο

Δείτε επίσης: Τι να προσέξετε πριν αγοράσετε πουλί για κατοικίδιο

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed