Image Alt

My Pet

καναρίνια μπάνιο

Πόσο σημαντικό είναι το μπάνιο στα καναρίνια;

Οι περισσότεροι γνωρίζουμε την ανάγκη να κάνουν μπάνιο τα σκυλιά και οι γάτες μας, αλλά δεν ξέρουμε ότι το μπάνιο είναι επίσης σημαντικό για τα πτηνά, όπως τα καναρίνια. Στην πραγματικότητα, είναι απαραίτητο να κάνουν συχνά μπάνιο.

Τα καναρίνια πρέπει να κάνουν μπάνιο τακτικά, από δύο έως τέσσερις φορές την εβδομάδα. Αυτό αποτρέπει την εμφάνιση των ακάρεων και θα τους δώσει καλύτερη ποιότητα ζωής.

Ακριβώς όπως με τους σκύλους και τα άλλα τριχωτά θηλαστικά, οι επιβλαβείς ουσίες και τα παθογόνα μπορούν να βρουν τον δρόμο τους στα φτερά ενός πτηνού ακόμα κι αν δεν εγκαταλείψουν ποτέ το κλουβί τους. Αν θέλετε να μάθετε πώς να κάνετε μπάνιο αποτελεσματικά και με ασφάλεια, τότε βρείτε εδώ κάποιες συμβουλές.

Παρά τα όσα μπορεί να νομίζετε, το οικόσιτο καναρίνι είναι ένα αρκετά καθαρό είδος. Τα ενήλικα καναρίνια θα περάσουν ένα σημαντικό μέρος της ημέρας περιποιούμενοι τους εαυτούς τους και απλώνοντας τα φτερά τους με προστατευτικά έλαια που εκκρίνονται στον ουροπυγιακό αδένα.

Αυτός ο αδένας παίζει ζωτικό ρόλο στο ανοσοποιητικό σύστημα του καναρινιού και εκτελεί διάφορες λειτουργίες, όπως:

  • Δημιουργία ελαίων για να κάνουν τα φτερά αδιάβροχα.
  • Έκκριση πρόδρομων ουσιών της βιταμίνης D, οι οποίες μετατρέπονται σε βιταμίνη D όταν έρχονται σε επαφή με τον ήλιο. Έπειτα, το καναρίνι θα τα ξαναβρώσει και θα τα γυαλίσει.
  • Αυτά τα έλαια έχουν επίσης κάποια αντιμικροβιακά αποτελέσματα.

Έτσι, τα καναρίνια απέχουν πολύ από το να είναι βρώμικα. Ωστόσο, η διαβίωση σε ξηρά περιβάλλοντα στα σπίτια των ανθρώπων μπορεί να στεγνώσει τα έλαια αυτά και να οδηγήσει σε ξεφλούδισμα και μείωση της μονωτικής επίδρασης τους. Μπορεί να οδηγήσει ακόμη και σε λοιμώξεις. Έτσι, το μπάνιο είναι πολύ σημαντικό για τα καναρίνια.

καναρίνια μπάνιο

Πώς να κάνετε μπάνιο ένα καναρίνι;

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να τοποθετήσετε ένα μικρό μπολ με νερό στο κλουβί του καναρινιού σας και εκείνο θα κάνει τα υπόλοιπα. Γενικά, το πόσο χρειάζεται το καναρίνι σας μπάνιο ποικίλλει ανάλογα με την εποχή:

  • Το χειμώνα θα πρέπει να κάνουν μπάνιο τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα.
  • Το καλοκαίρι, λόγω της ζέστης και του κινδύνου αφυδάτωσης, θα πρέπει να έχουν διαθέσιμο το νερό του μπάνιου τους τουλάχιστον τέσσερις φορές την εβδομάδα.
  • Ιδανικά, θα πρέπει να τοποθετείτε το νερό του μπάνιου τους στο κλουβί το πρωί. Τότε είναι που πάνε ενστικτωδώς να καθαριστούν. Εάν κάνουν μπάνιο το βράδυ, μπορεί να κοιμηθούν με βρεγμένα φτερά, και αυτό μπορεί να είναι επικίνδυνο μακροπρόθεσμα.

Η θερμοκρασία του σώματος των περισσότερων οικόσιτων πτηνών είναι μεταξύ 40 – 42 βαθμοί Κελσίου. Αυτό σημαίνει ότι είναι σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το νερό τους είναι παγωμένο, ώστε να μην πάθουν κάποιο σοκ. Είναι επίσης σημαντικό να βεβαιωθείτε ότι το κλουβί τους δεν βρίσκεται σε μέρος όπου υπάρχουν ισχυρά ρεύματα αέρα. Διαφορετικά, το καναρίνι σας θα κρυώσει αμέσως μετά το μπάνιο.

Τέλος, αφαιρέστε το νερό μπάνιου από το κλουβί μόλις δείτε ότι έχουν τελειώσει. Διαφορετικά, μπορεί να προσπαθήσουν να το πιουν και επειδή είναι πιθανό να είναι βρώμικο, αυτό δεν είναι και τόσο καλή ιδέα.

Μπορεί να φαίνεται προφανές, αλλά τα καναρίνια δεν μπορούν να κολυμπήσουν, οπότε βεβαιωθείτε ότι το μπολ δεν είναι πολύ βαθύ!

Τύποι νερού και άλλα ζητήματα

Είναι αρκετά ενδιαφέρον ότι υπάρχουν διαφορετικοί τύποι νερού που μπορεί να θέλετε να δώσετε στο καναρίνι σας για τις ανάγκες μπάνιου του. Εδώ είναι τα πιο συνηθισμένα:

  • Νερό βρύσης για κανονικό μπάνιο. Αυτό πρέπει να τους δίνετε τις περισσότερες φορές.
  • Νερό με άλατα μπάνιου για καναρίνια. Τα ειδικά άλατα μπάνιου για τα καναρίνια μπορούν να είναι μια επιπλέον προσθήκη για να διατηρούν τα φτερά τους φωτεινά και να προστατεύουν την υγεία τους.
  • Ξυδόνερο. Προσθέστε μια κουταλιά  μηλόξυδο στο νερό του μπάνιου τους κάθε τόσο. Δρα ως αντιπαρασιτικό.
  • Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε ότι σε όλα τα καναρίνια αρέσει το μπάνιο. Εάν το δικό σας δείχνει απροθυμία να πλυθεί μόνο του, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα σπρέι με νερό στο κλουβί μερικές φορές την εβδομάδα. Αυτό θα διασφαλίσει ότι δεν θα αγχώσετε το καναρίνι σας, ειδικά αν είναι ακριβώς σαν ένα σύντομο ντους βροχής.

Όπως μπορείτε να δείτε, το μπάνιο είναι σίγουρα σημαντικό για τα καναρίνια και δεν πρέπει να το υποτιμάτε. Απλώς τοποθετώντας ένα ρηχό μπολ με νερό στο κλουβί τους τέσσερις φορές την εβδομάδα θα τα κρατήσετε χαρούμενα και υγιή.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed