Image Alt

My Pet

Σκύλος σούπερμαν με υπερδυνάμεις

11 Υπερδυνάμεις των σκύλων που τους κάνει πιο κουλ από τους ανθρώπους

Τα σκυλάκια είναι από τα πιο αξιολάτρευτα ζωάκια, αν όχι το πιο αξιολάτρευτο. Οι σκύλοι έχουν ορισμένες “υπερδυνάμεις” – συγκεκριμένα 11 – που τα καθιστούν πιο κουλ από τους ανθρώπους και πραγματικούς υπερήρωες. Αν μετράει και η ικανότητά τους να είναι αξιολάτρευτα, τότε υπολογίστε 12. Ας δούμε, όμως, ποια χαρακτηριστικά κάνουν τα σκυλάκια τόσο μοναδικά.

1. Σούπερ Όσφρηση

Μην προσπαθήσετε καν να κρύψετε λιχουδιές από τον σκύλο σας. Η μύτη του ξέρει πολύ καλά τι κρύβετε. Η όσφρηση των σκύλων είναι 10.000 έως 100.000 φορές πιο ευαίσθητη από αυτή των ανθρώπων.

2. Διαίσθηση για κακοκαιρία

Τα σκυλάκια μπορούν να αντιληφθούν πότε έρχεται μία κακοκαιρία. Οι ερευνητές δεν έχουν ακριβή εξήγηση —ίσως το κατοικίδιο ζώο σας να είναι πραγματικά υπερήρωας!—αλλά έχουν κάποιες θεωρίες. Τα σκυλιά είναι ευαίσθητα στις πτώσεις της βαρομετρικής πίεσης που συνοδεύουν έντονες καταιγίδες και μπορούν να ακούσουν χαμηλές συχνότητες που οι άνθρωποι δεν μπορούν, όπως βροντές και σεισμούς. Βέβαια, δεν πρέπει να βασίζεστε αποκλειστικά στο κατοικίδιό σας και να μην ακούτε τους μετεωρολόγους, αλλά μην αφήνετε την περίεργη συμπεριφορά του να περάσει απαρατήρητη. Θα μπορούσε να σας σώσει τη ζωή.

3. “Μαγική” ουρά

Μία ακόμη από τις “υπερδυνάμεις” των σκύλων είναι φυσικά η “μαγική” τους ουρά. Οι σκύλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν την ουρά τους για να επικοινωνήσουν. Χαμηλώνουν την ουρά τους όταν νιώθουν φόβο ή νευρικότητα. Όταν είναι σε εγρήγορση ή διεγερμένοι, σηκώνουν τις ουρές τους, οι οποίες κουνιούνται γρήγορα. Εάν ένα σκυλάκι είναι επιθετικό ή αισθάνεται ότι απειλείται, τότε η ουρά του μένει στον αέρα. Επίσης, οι σκύλοι μπορούν να καταλάβουν πως αισθάνονται και τα υπόλοιπα σκυλάκια με βάση την κατεύθυνση που κουνιέται η ουρά τους. Ιταλοί ερευνητές ανακάλυψαν ότι σκύλοι αγχώνονταν περισσότερο όταν έβλεπαν σκύλους να κουνούν την ουρά τους προς τα αριστερά, παρά στα δεξιά ή καθόλου.

4. Ανίχνευση ασθενειών

Οι σκύλοι και οι άνθρωποι ξέρουν πώς να φροντίζουν ο ένας τον άλλον. Τα σκυλιά μπορούν να καταλάβουν πότε δεν είστε 100 τοις εκατό υγιείς, μερικές φορές ακόμη πριν το καταλάβετε εσείς οι ίδιοι. Αυτό οφείλεται χάρη στην ισχυρή όσφρησή τους, καθώς μπορούν να προσλαμβάνουν πτητικές οργανικές ενώσεις (VOCs) στο ανθρώπινο σώμα, οι οποίες περιλαμβάνουν ασθένειες όπως ο καρκίνος. Το 2006, τα σκυλιά που εκπαιδεύτηκαν στο Ίδρυμα In Situ κατάφεραν να ανιχνεύσουν τον καρκίνο του πνεύμονα με ακρίβεια 97% και τον καρκίνο του μαστού με ακρίβεια 88%, απλώς μυρίζοντας δείγματα αναπνοής από ασθενείς.

5. Τηλεπάθεια

Εντάξει, όχι ακριβώς, αλλά στο περίπου. Τα σκυλάκια δεν μπορούν να διαβάσουν ακριβώς το μυαλό σας, αλλά ξέρουν πώς νιώθετε. Μπορεί να μην καταλαβαίνουν όλες τις λέξεις, αλλά μπορούν να χρησιμοποιήσουν τις εκφράσεις του προσώπου και τον τόνο σας για να καταλάβουν ότι δεν έχετε – ή έχετε – καλή διάθεση και πρόθεση.

Σκύλος με υπερδυνάμεις

6. Ενσυναίσθηση

Ναι και όμως η ενσυναίσθηση είναι υπερδύναμη. Όχι μόνο τα σκυλιά και τα κουτάβια καταλαβαίνουν τα συναισθήματά σας, αλλά μπορούν επίσης να συμπάσχουν μαζί σας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Psychology Today. Έρευνες έχουν αποδείξει ότι όταν οι κηδεμόνες δεν είναι ψυχολογικά καλά, τα σκυλάκια πάντα προσπαθούν να τα παρηγορήσουν. Μάλιστα, έρευνες που έγιναν αργότερα απέδειξαν ότι τα σκυλάκια μπορούν πολύ εύκολα να παρηγορήσουν και τους ξένους, με τους οποίους δεν έχουν καμία συναισθηματική σχέση. Δε θα ήταν πολύ καλύτερος ο κόσμος αν κι εμείς συμπάσχαμε όπως οι σκύλοι;

7. Ενσωματωμένο GPS

Φυσικά, το ενσωματωμένο GPS δε θα μπορούσε να λείπει από τις “υπερδυνάμεις” που έχουν οι σκύλοι. Πιθανότατα έχετε ακούσει ιστορίες για κατοικίδια που βρήκαν το δρόμο για το σπίτι τους αφότου είχαν χαθεί ή παρά τις μεγάλες αποστάσεις. Αυτό φυσικά οφείλεται για ακόμη μια φορά στις ασυνήθιστες και ασυναγώνιστες “μύτες” των σκύλων. Είναι σε θέση να ακολουθήσουν τη δική τους μυρωδιά προκειμένου να ακολουθήσουν τα βήματά τους αν βέβαια είναι ο άνεμος σωστός, ενώ μπορούν ακόμη και να χρησιμοποιήσουν τη μυρωδιά των κηδεμόνων τους.

8. Σούπερ Ακοή

Ενώ εμείς οι πενιχροί άνθρωποι μπορούμε να ακούσουμε ήχους έως και 20.000 Hz (δονήσεις ανά δευτερόλεπτο), οι σκύλοι μπορούν να ακούσουν έως και 60.000 Hz. Μάλιστα, έχουν περίπου 18 μύες στο αυτί, που τους επιτρέπουν να τα περιστρέφουν, να τα γέρνουν και να τα σηκώνουν προκειμένου να ακούσουν καλύτερα.

9. Νυχτερινή όραση

Μία ακόμη από τις εντυπωσιακές “υπερδυνάμεις” που έχουν οι σκύλοι είναι η νυχτερινή όραση. Τα μάτια μας συνηθίζουν στο σκοτάδι όσο περισσότερο είμαστε εκτεθειμένοι σε αυτό. Τα σκυλιά, από την άλλη πλευρά, έχουν μάτια που είναι φτιαγμένα να βλέπουν αυτόματα καλά στο σκοτάδι. Οι μεγάλες κόρες των ματιών τους επιτρέπουν να περάσει περισσότερο φως, ενώ οι ράβδοι στα μάτια τους λειτουργούν καλύτερα σε αμυδρό φως. Ο μεγαλύτερος παράγοντας που μπορούν και βλέπουν στο σκοτάδι, όμως είναι το “tapetum” (στρώμα ιστού στο μάτι πολλών σπονδυλωτών), το οποίο αντανακλά το φως στο πίσω μέρος του ματιού. Αυτό τους βοηθά να βλέπουν σε φως που είναι πέντε φορές πιο αμυδρό από αυτό που χρειάζονται οι άνθρωποι για να δουν καθαρά.

10. Σούπερ Ταχύτητα

Κατά μέσο όρο, οι σκύλοι έχουν ταχύτητα περίπου 30 χλμ την ώρα αλλά πολλοί μπορούν να ξεπεράσουν τα 56 χλμ την ώρα. Η πιο γρήγορη ράτσα σκύλου είναι το λαγωνικό, το οποίο μπορεί να φτάσει τα 70 χλμ/ώρα. Για να καταλάβετε τη διαφορά, οι πιο γρήγοροι άνθρωποι μπορούν να τρέξουν μόνο 45 χλμ/ώρα.

11. Η ύπαρξή τους

Και μόνο η παρουσία του σκύλου μπορεί να μας κάνει πιο υγιείς. Το χάιδεμα του γούνινου φίλου μας μπορεί να μειώσει το στρες, να μας χαλαρώσει, και να μειώσει την αρτηριακή πίεση. Μελέτες έχουν επίσης δείξει ότι οι κηδεμόνες κατοικίδιων είναι γενικά πιο ευτυχισμένοι και έχουν μεγαλύτερη εμπιστοσύνη.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed