Image Alt

My Pet

Ένας σκύλος την ώρα που κοιμάται

4 πράγματα που δεν κάνουμε ποτέ στον σκύλο

Όπως και ο άνθρωπος έτσι και ο σκύλος έχει τις… στιγμές του και τότε δεν θέλει κανένας να τον ενοχλήσει. Μην ξεχνάμε ότι οι τετράποδοι φίλοι μας διακατέχονται από έντονα συναισθήματα και είναι πολύ κοινωνικά πλάσματα.

Υπάρχουν, λοιπόν, συγκεκριμένες περιπτώσεις που ο σκύλος θέλει την… ησυχία και καλό θα ήταν να μην του τη διακόψουμε!

Να τον ενοχλήσουμε την ώρα του ύπνου

Κάποιοι σκύλοι, την ώρα που κοιμούνται εμφανίζουν μια κτητικότητα με τον χώρο, είτε λόγω φύλαξης, είτε λόγω ανασφάλειας με αποτέλεσμα να ενοχλούνται όταν κάποιος τους πλησιάσει.

Μπορεί να μην ψάχνουν όλοι οι σκύλοι μια προσωπική περιοχή όταν κοιμούνται ωστόσο καλό θα ήταν να μην ενοχλούμε έναν σκύλο την ώρα που… παίρνει έναν υπνάκο!

«Παιχνίδια» με το φαγητό του

Το φαγητό είναι μια δραστηριότητα που συνδέεται με το ένστικτο της επιβίωσης οπότε είναι συναισθηματικά φορτισμένη. Κάποιοι σκύλοι είναι παντελώς αδιάφοροι όμως μερικοί, είτε πάλι λόγω φύλαξης, είτε λόγω ανασφάλειας, εκδηλώνουν έντονη ενόχληση όταν είναι κάποιος πολύ κοντά στο φαγητό τους, ειδικά την ώρα που τρώνε. Επιπρόσθετα, δεν παίρνουμε ποτέ το μπολ του σκύλου την ώρα που τρώει.  Αυτή είναι μια κίνηση που δημιουργεί ανασφάλεια στον σκύλο και κάνει μεγαλύτερο το φόβο του ότι θα του πάρουμε το γεύμα.

Σεβόμαστε τον «χώρο» του

Πολλές φορές, κατά την διαδικασία γνωριμίας μεταξύ σκύλων, θα έχετε προσέξει ότι ο ένας εισχωρεί στον χώρο του άλλου ( πχ. πηδώντας συνέχεια πάνω του ή πηγαίνοντας συνέχεια πολύ κοντά του), ενώ την ίδια ώρα ο δεύτερος οπισθοχωρεί διαρκώς. Αυτό συνιστά παραβίαση του προσωπικού του χώρου. Σε μια γνωριμία σκύλων ή στο παιχνίδι, πρέπει η ενέργεια και των δύο να είναι, περίπου, η ίδια ειδάλλως υπάρχει δημιουργείται πρόβλημα για έναν από τους δύο. Δηλαδή αν βάλουμε να παίξουν έναν ανασφαλή σκύλο με ένα δυναμικό, ο δεύτερος θα παραβιάζει συνεχώς την «προσωπική ζώνη» του πρώτου, με αποτέλεσμα να μην καταλήγουμε σε παιχνίδι, αλλά σε μια διαρκή προσπάθεια του ανασφαλούς σκύλου να αποφύγει τον άλλο.

Συνεπώς δεν αφήνουμε ποτέ τον σκύλο μας να εισβάλει στο χώρο ενός άλλου σκύλου, αφήνοντάς τον να τον πλησιάζει όλο και πιο κοντά, ενώ ο άλλος δείχνει ότι φοβάται από την τόσο κοντινή προσέγγιση.

Ακόμα δεν αφήνουμε έναν άλλο σκύλο να παρενοχλεί τον δικό μας. Εάν δούμε ότι δύο σκύλοι δεν παίζουν με τον ίδιο τρόπο, απλώς σταματάμε το παιχνίδι.

Όχι χάδια με το ζόρι

Οι περισσότεροι σκύλοι ενοχλούνται όταν πλησιάζει κάποιος πολύ κοντά για να τους χαϊδέψει. Πόσω μάλλον όταν αυτό προέρχεται από κάποιον άγνωστο ή όταν κάποιος πηγαίνει πολύ κοντά, κοιτάζοντάς τους στα μάτια.

Η προσέγγιση για χάδι θα πρέπει να είναι ήπια, δίνοντας πρώτα στον σκύλο τη δυνατότητα να μας μυρίσει.

Επιπρόσθετα καλό θα ήταν να μη βάζετε το πρόσωπό μας πολύ κοντά στο δικό του. Κάτι τέτοιο όχι μόνο δεν το εκλαμβάνει ως ένδειξη τρυφερότητας αλλά τον αγχώνει. Εάν μάλιστα ο σκύλος εκδηλώσει κάποιου είδους επιθετικότητα, την ώρα που τον χαϊδεύουμε, αυτό υποδηλώνει ότι έχουμε παραβιάσει την «προσωπική του ζώνη». Σε αυτή την περίπτωση διορθώνουμε άμεσα αυτή τη συμπεριφορά και σταματάμε να τον χαϊδεύουμε. Εάν τώρα είναι κάτι που επαναλαμβάνει γενικότερα, ίσως νιώθει ανασφάλεια, οπότε του δίνουμε χρόνο και χώρο για να έρθει εκείνος κοντά αναζητώντας το χάδι!

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed