Image Alt

My Pet

Πλάνο από μια μεγαλόσωμη ράτσα σκύλου

4 σημαντικές πληροφορίες για τις μεγαλόσωμες ράτσες σκύλων

Ένας μεγαλόσωμος σκύλος σίγουρα είναι επιβλητικός και εντυπωσιακός όμως χρειάζεται ειδική διαχείριση. Πολλοί καλλιεργούν διαφορετικές προσδοκίες χωρίς να γνωρίζουν σημαντικές παραμέτρους για τα μεγαλόσωμα σκυλιά.

Έχουν ιδιαίτερα ιατρικά προβλήματα

Κανένας σκύλος δεν εξαιρείται από ιατρικά ζητήματα και σίγουρα υπάρχουν συγκεκριμένα θέματα που αφορούν τη ράτσα που σας ενδιαφέρει. Παρόλα αυτά οι μεγαλόσωμες ράτσες τείνουν να αντιμετωπίζουν προβλήματα υγείας που σχετίζονται περισσότερο με το μέγεθός τους παρά με το αίμα του. Κάποιες από τις πιο συνηθισμένες είναι οι εξής:

Δυσπλασία ισχίου

Μπορεί να βρεθεί σε σκύλους οποιουδήποτε μεγέθους, αλλά πιο συχνά σχετίζεται με μεγαλόσωμες ράτσες. Πρόκειται για μια πρόβλημα στην άρθρωση του ισχίου και μπορεί να οδηγήσει σε πόνο, δυσλειτουργία των άκρων αλλά και διάφορα ακόμα προοδευτικά προβλήματα.

Δυσπλασία αγκώνα 

Αν και ακούγεται παρόμοιο με τη δυσπλασία του ισχίου, αυτό είναι λίγο πιο περίπλοκο. Η άρθρωση του αγκώνα είναι στην πραγματικότητα η συνάντηση 3 οστών: της ακτίνας, της ωλένης και του βραχιονίου. Πιο συνοπτικά, η δυσπλασία του αγκώνα συμβαίνει όταν αυτά τα οστά δεν συναντώνται με τον σωστό τρόπο. Αυτό μπορεί να οδηγήσει όχι μόνο σε πόνο αλλά και λειτουργικό πρόβλημα.
Όπως και με τη δυσπλασία του ισχίου, αυτό μπορεί να συμβεί σε κάθε σκύλο, αλλά είναι πιο συχνό σε μεγαλόσωμες ράτσες.

Αρθρίτιδα 

Μπορεί να επηρεάσει οποιοδήποτε σκύλο αλλά λόγω της προαναφερθείσας τάσης για δυσπλασία τόσο του ισχίου όσο και του αγκώνα, οι μεγαλύτερες ράτσες είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν αρθρίτιδα σε μικρότερη ηλικία.

Φούσκωμα και στρέψη 

Αυτό δεν παρατηρείται πολύ συχνά αλλά σχετίζεται με τις μεγάλες ράτσες σκύλων. Ουσιαστικά το στομάχι γεμίζει με τροφή και αέρια και μπορεί να αναποδογυρίσει από μόνο του, προκαλώντας συστροφή στο πάνω και στο κάτω μέρος, καθιστώντας αδύνατη την είσοδο ή την αποβολή του φαγητού. Αυτό μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο με χειρουργική επέμβαση, η οποία συνίσταται στον επαναπροσανατολισμό του στομάχου.

μεγαλόσωμες ράτσες σκύλων

Γερνούν πιο γρήγορα

Γνωρίζετε τον κανόνα που λέει ότι τα σκυλιά γερνούν 7 φορές πιο γρήγορα από τους ανθρώπους; Ε, λοιπόν δεν υπάρχει απολύτως καμία απόδειξη που το αποδεικνύει. Επιπλέον, είναι γενικά αποδεκτό ότι οι μεγαλύτερες ράτσες γερνούν πιο γρήγορα από τις μικρότερες. Αυτό τονίζεται και από τους κτηνιάτρους οι οποίοι παρατηρούν ζητήματα που σχετίζονται με την ηλικία, αρκετά χρόνια νωρίτερα σε μεγαλύτερες ράτσες παρά σε μικρότερες.

Πεθαίνουν νεότερα

Θα μπορούσε να πει κανείς ότι αυτό έχει άμεση σύνδεση και με την παραπάνω παρατήρηση. Εφόσον γερνούν πιο γρήγορα, συνεπάγεται ότι οι μεγαλύτερες ράτσες πεθαίνουν και νεότερες. Είναι μια από τις πιο γλυκόπικρες πτυχές της ιδιοκτησίας σκύλου. Ενώ ένα Shih-Tzu μπορεί να ζήσει καλά στην εφηβεία του, ο Μεγάλος Δανός κατά μέσο όρο δεν ζει μετά τα 7 και ένα Labrador Retriever ζει συνήθως μεταξύ 10 και 12 ετών.

Μια πρόσφατη μελέτη προσπάθησε να ρίξει λίγο φως στο γιατί οι μεγαλύτερες ράτσες ζουν λιγότερο από τις μικρότερες και ίσως υπάρχει κάποιο πλεονέκτημα  με το να δίνονται αντιοξειδωτικά συμπληρώματα στη μεγαλόσωμες ράτσες ενώ είναι ακόμα κουτάβια, σε μια προσπάθεια να μεγαλώσει η διάρκεια της ζωή τους. Βέβαια είναι ακόμα αρκετά νωρίς για να βγουν οποιαδήποτε συμπεράσματα από αυτό.

Έχουν υψηλότερο κόστος ιδιοκτησίας

Η ανατροφή ενός μεγαλόσωμου σκύλου μπορεί να αποδειχτεί ακριβή υπόθεση. Γενικότερα είναι πιο ακριβό να έχεις σκύλο μεγάλης ράτσας από ό,τι  μεσαίας ή μικρής.

Δεν είναι μόνο τα ιατρικά ζητήματα που αναφέρθηκαν αλλά είναι και πιο απλά θέματα. Τα μεγάλα σκυλιά τρώνε περισσότερο. Ένας ενήλικος σκύλος που ζυγίζει αρκετά κιλά τρώει δύο φορές περισσότερο από έναν σκύλο παρόμοιας ηλικίας που ζυγίζει πολύ λιγότερο. Ακόμη και η περιποίηση του συνήθως είναι πιο ακριβή για τις μεγαλύτερες ράτσες.

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed