Image Alt

My Pet

6 τρόποι για να ξεπεράσετε την απώλεια ενός κατοικίδιου

6 τρόποι για να ξεπεράσετε την απώλεια ενός κατοικίδιου

Τα κατοικίδια είναι οι σύντροφοί μας. Μας αγαπούν και στις καλές και στις κακές στιγμές. Μας φτιάχνουν τη διάθεση, μας κάνουν να γελάμε και μένουν δίπλα μας. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η απώλεια ενός κατοικίδιου μπορεί να είναι τόσο τραυματική. Για να αφήσετε πίσω τη θλίψη καλό είναι να ακολουθήσετε ορισμένα βήματα τα οποία θα σας βοηθήσουν να προχωρήσετε παρακάτω. Βέβαια, ο κάθε άνθρωπος χτίζει τις δικές του άμυνες για να διαχειριστεί τον πόνο του. Εμείς απλώς σας δίνουμε ορισμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να θεραπεύσετε τον εαυτό σας.

1. Αφιερώστε χρόνο για να θρηνήσετε

Το κατοικίδιό σας μπορεί να ήταν μέλος της οικογένειάς σας για μεγάλο χρονικό διάστημα, οπότε το πένθος μπορεί να πάρει χρόνο. Αποδεχτείτε το. Κανείς δεν μπορεί να σας πει πότε είναι η κατάλληλη ώρα να προχωρήσετε ή να το ξεπεράσετε. Η θλίψη σας μπορεί να έρχεται ανά διαστήματα. Δηλαδή, από τη μία να αισθάνεστε καλά και από την άλλη να ακούσετε ότι κάποιος άλλος έχασε το κατοικίδιό του και να «πυροδοτηθεί» ξανά ο πόνος σας.

2. Μην προσπαθείτε να κρύψετε τη θλίψη

Παραδεχτείτε στον εαυτό σας την απώλεια, ότι πονάτε. Εάν το αρνηθείτε απλώς θα καθυστερήσετε τη διαδικασία του πένθους. Εκφράστε τη θλίψη σας. Κλάψτε, φωνάξτε, μιλήστε με κάποιον.

3. Μην κατηγορείτε τον εαυτό σας

Νιώθετε ένοχοι για το θάνατο του κατοικίδιού ζώου σας; Αυτό είναι σύνηθες, λένε οι ειδικοί καθώς όλοι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων βιώνουν αυτό το συναίσθημα, ανεξάρτητα από την αιτία θανάτου. Αυτό συμβαίνει επειδή αισθάνεστε υπεύθυνοι για την απώλεια του κατοικίδιό σας. Όμως δεν πρέπει να κατηγορείτε τον εαυτό σας για την απώλειά του. Λάβετε τη σωστή υποστήριξη Απευθυνθείτε σε δικούς σας ανθρώπους να σας στηρίξουν ψυχολογικά. Η οικογένειά σας ή οι καλύτεροί σας φίλοι είναι μία επιλογή. Αλλά μην εκπλαγείτε αν πουν, «Ήταν απλώς μια γάτα. Ξεπέρασέ το». Ή «Μπορείς πάντα να πάρεις ένα άλλο κουτάβι». Όταν χάνουμε ένα κατοικίδιο, κάποιες φορές οι άνθρωποι νοιάζονται λιγότερο για τα συναισθήματα που έχουμε για εκείνο και ενδιαφέρονται περισσότερο για εμάς. Αυτό συμβαίνει γιατί πιθανότητα να μην καταλαβαίνουν το δεσμό που είχατε με το κατοικίδιό σας.

4. Αποτυπώστε τα συναισθήματα σε χαρτί

Η δημιουργία ενός ημερολογίου ή λευκώματος μπορεί να σας βοηθήσει να επεξεργαστείτε τα συναισθήματά σας. Μέσα από το ημερολόγιο, μπορείτε να αναπολείτε τις όμορφες στιγμές που είχατε μαζί του. Μπορείτε να επεξεργαστείτε τις φωτογραφίες που βγάλατε μαζί και οτιδήποτε ανήκει στις αναμνήσεις σας.

5. Προχωρήστε μπροστά

Η μνήμη του αγαπημένου σας συντρόφου θα μείνει ζωντανή στην καρδιά σας. Μέρος του πένθους είναι να λέει κάποιος «αντίο». Να μάθετε να συνεχίσετε τη ζωή σας χωρίς το κατοικίδιό σας. Δεν το προδίδετε, απλώς πρέπει να προχωρήσετε.

6. Γίνετε εθελοντής σε καταφύγιο ζώων

Εφόσον σας λείπει το κατοικίδιο σας, σκεφτείτε αν θέλετε να δώσετε αγάπη σε ένα μοναχικό ζώο που ζει σε καταφύγιο. Θα λάβετε κι εσείς πολλή και θα νιώσετε πλήρεις. Αν πάλι δεν είστε έτοιμοι να βρεθείτε κοντά σε άλλα ζώα, κι αυτό φυσιολογικό είναι. Πάρτε το χρόνο σας. Μην βιαστείτε να αντικαταστήσετε το κατοικίδιό σας Μην υιοθετήσετε αμέσως ένα ζωάκι εάν δεν έχετε ακολουθήσει τα παραπάνω βήματα. Δώστε χρόνο στον εαυτό σας ακόμα κι αν το σπίτι είναι άδειο. Καλύτερα να περιμένετε, να περάσει η θλίψη και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες συνθήκες πριν χτίσετε μια νέα σχέση με ένα άλλο ζώο. Επίσης, όταν είστε έτοιμοι, αποφύγετε να μοιάζει με το προηγούμενο. Κάθε κατοικίδιο έχει τη δική του προσωπικότητα και οι συγκρίσεις θα ήταν άδικες.

Δείτε ακόμα: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

 

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed