Image Alt

My Pet

Απολαμβάνει ο σκύλος μας τα χάδια από αγνώστους;

Απολαμβάνει ο σκύλος μας τα χάδια από αγνώστους;

Ο σκύλος κάνει σαν «τρελός» όταν τον πλησιάζουν άγνωστοι να τον χαϊδέψουν; Να πως θα καταλάβετε αν όντως απολαμβάνει τα χάδια αγνώστων ή όχι; Βλέποντας έναν σκύλο στον δρόμο με τον κηδεμόνα του, έχουμε την επιθυμία να τον συναναστραφούμε, να του μιλήσουμε, ακόμη και να τον χαϊδέψουμε. Το ερώτημα, όμως, είναι αν το θέλει και ο σκύλος. Κάποιοι σκύλοι σαφώς και απολαμβάνουν τέτοιου είδους συναναστροφές, και τις επιζητούν κιόλας.

Αλλά κάποιοι άλλοι, όχι. Το θέμα είναι κατά πόσο εμείς οι άνθρωποι είμαστε σε θέση να καταλάβουμε τη διάθεση ενός σκύλου, μία δεδομένη χρονική στιγμή. Οι σκύλοι δεν έχουν τη δυνατότητα λεκτικής επικοινωνίας. Αλλά το ότι δεν μπορούν να επικοινωνήσουν με λόγια, δεν σημαίνει πως αδυνατούν να επικοινωνήσουν. Η επικοινωνία τους στηρίζεται στη γλώσσα του σώματος.

Πως θα καταλάβετε αν ο σκύλος σας όντως απολαμβάνει τα χάδια αγνώστων ή όχι;

Ας υποθέσουμε, λοιπόν, ότι ερχόμαστε σε επαφή με έναν σκύλο, ο οποίος, μόλις εμείς απλώσουμε τα χέρια μας να τον αγγίξουμε, κάνει στροφές, ξαπλώνει στο έδαφος ανάσκελα, ή γυρίζει το πρόσωπό του. Δεδομένου ότι το ζώο δεν εμφανίζει κάποια τάση επιθετικής συμπεριφοράς, εμείς, λανθασμένα, θεωρούμε πως απολαμβάνει την επαφή, πως είναι αρκετά κοινωνικός και ότι περνάει καλά. Σε κάποιες περιπτώσεις ισχύει. Σε κάποιες άλλες, ίσως, ισχύει ακριβώς το αντίθετο. Ένας σκύλος ενδεχομένως να απολαμβάνει, ή, απλώς, να ανέχεται το άγγιγμά μας. Ένας σκύλος που πέφτει ανάσκελα, δεν σημαίνει απαραιτήτως πως μας δείχνει την κοιλιά του γιατί μας εμπιστεύεται.

Το πιθανότερο είναι να νιώθει τόσο άβολα, που μέσα από τη συγκεκριμένη συμπεριφορά προσπαθεί να μας πει ‘να τον αφήσουμε ήσυχο’. Η αποστροφή κεφαλιού, ή όλου του σώματος, ενός σκύλου είναι δύο από τα πιο κοινά σήματα ηρεμίας, μέσω των οποίων το ζώο προσπαθεί να μας δείξει ότι νιώθει άβολα. Ίσως ένας σκύλος που στα μάτια μας είναι πολύ κοινωνικός, στην πραγματικότητα, απλώς, να νιώθει πιεσμένος. Η «γλώσσα του σώματος» του σκύλου, είναι πολύπλοκη: επικοινωνεί τη διάθεση, τις προθέσεις και τη συναισθηματική του κατάσταση. Το ίδιο ισχύει και για τα διαφορετικά είδη και τόνους γαβγίσματος.

Απολαμβάνει ο σκύλος μας τα χάδια από αγνώστους;

Οφείλουμε να σεβόμαστε το σκύλο

Οι άνθρωποι οφείλουμε να σεβόμαστε, τόσο τη γλώσσα του σώματος ενός σκύλου, όταν ερχόμαστε σε επαφή μαζί του, όσο και τη διάθεσή του για αλληλεπίδραση. ε αντίθετη περίπτωση, πιέζουμε τον σκύλο, και, ενδεχομένως στο μέλλον να τον οδηγήσουμε σε μια μη επιθυμητή συμπεριφορά απέναντι σε εμάς, ή σε κάποιον άλλον.

Με απλά λόγια, όταν ένας σκύλος μας δείχνει πως δεν νιώθει άνετα σε μια συγκεκριμένη συνθήκη, κι εμείς δεν το σεβόμαστε και συνεχίζουμε να παραβιάζουμε τον προσωπικό του χώρο, τότε κάποια στιγμή, ίσως, προβεί σε μια επιθετική συμπεριφορά, ακριβώς επειδή έχει πιεστεί. Εν κατακλείδι, μας συμβουλεύει να είμαστε ιδιαιτέρως προσεκτικοί όταν ερχόμαστε σε επαφή με κάποιον άγνωστο σε εμάς σκύλο, ώστε να μην τον ενοχλήσουμε, άθελά μας.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed