Image Alt

My Pet

Ανοσοποιητικό Σύστημα: Ποιες τροφές βοηθούν τους σκύλους και τις γάτες;

Ανοσοποιητικό Σύστημα: Ποιες τροφές βοηθούν τα κατοικίδια;

Το ανοσοποιητικό σύστημα είναι ο μηχανισμός άμυνας που αναπτύσσει το σώμα ενάντια σε μολύνσεις από βακτήρια και ιούς. Τα αμυντικά κύτταρα αναπτύσσονται στην σπλήνα, τον θύμο αδένα και το λεμφικό σύστημα. Όταν υπάρχουν ελλείψεις σε ορισμένες βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία, λόγω κακής διατροφής, το σύστημα αυτό εξασθενεί. Ποιες είναι όμως οι τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα του σκύλου και της γάτας;

Πιπεριές

Έχουν τέσσερις φορές περισσότερη βιταμίνη C από ό,τι ένα πορτοκάλι και ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, προστατεύοντας έτσι τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες.

Καρότα

Πλούσια σε βήτα καροτίνη, η οποία στους σκύλους μετατρέπεται σε βιταμίνη Α, αλλά όχι στις γάτες. Επίσης, περιέχουν βιταμίνη C και μαζί με τη βιταμίνη Α προστατεύουν τον οργανισμό από τις ελεύθερες ρίζες.

Λάχανο

Επίσης εξαιρετική πηγή βιταμίνης C, πλούσια σε αντιοξειδωτικά, με στοιχεία που μπορούν να αποτρέψουν ορισμένους τύπους καρκίνου. Περιέχει γλουταμίνη, η οποία παίζει σημαντικό ρόλο στην ανοσοποιητική λειτουργία, καθώς τα λευκά αιμοσφαίρια, όπως τα λεμφοκύτταρα, ουδετερόφιλα και μακροφάγα, χρειάζονται τη γλουταμίνη για να αναπτυχθούν, να πληθύνουν και να εργαστούν στο μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Η γλουταμίνη είναι, ακόμη, σημαντική για την καλή διατήρηση του γαστρεντερολογικού συστήματος και ειδικά του παχέος εντέρου.

Συκωτάκια πουλιών

Είναι πραγματικά μια υπερτροφή για τον σκύλο και τη γάτα μας, καθώς περιέχουν -μεταξύ άλλων- τα σημαντικά μέταλλα σίδηρο και ψευδάργυρο, και το ιχνοστοιχείο σελήνιο – αποτελούν βασικά συστατικά για ένα υγιές ανοσοποιητικό, όπως προαναφέραμε. Το σελήνιο, για παράδειγμα, καθώς ενσωματώνεται σε πρωτεΐνες, οι οποίες με την ενσωμάτωση μετονομάζονται σε σεληνοπρωτεϊνες, παίζει σημαντικό ρόλο στην άμυνα του οργανισμού: έχει ισχυρή αντιοξειδωτική δράση και συμβάλλει στην αντιοξειδωτική άμυνα του θυροειδούς – το μεγαλύτερο ποσοστό σεληνίου στο σώμα το βρίσκουμε στον θυροειδή αδένα.

Ανοσοποιητικό Σύστημα: Ποιες τροφές βοηθούν τους σκύλους και τις γάτες;

Μανιτάρια shiitake

Είναι γεμάτα με θρεπτικά συστατικά που υποστηρίζουν το ανοσοποιητικό, όπως βιταμίνη D, ψευδάργυρο, σελήνιο, σίδηρο, χαλκό. Επίσης, περιέχουν πρωτεΐνη, όπως είναι το αμινοξύ γλουταμίνη, αλλά και έναν πολυσακχαρίτη που λέγεται Lentinan. Τον βρίσκουμε μόνο σε αυτά τα μανιτάρια και συμμετέχει στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού, καθώς αυξάνει την παραγωγή των κυττάρων Τ και NK (natural killers, δηλαδή φυσικά φονικά κύτταρα). Τα κύτταρα αυτά είναι υπεύθυνα για την φυσική ανοσία. Τα μανιτάρια shiitake μπορούμε να τα βρούμε ολόκληρα σε αποξηραμένη μορφή ή σε σκόνη.

Ρόδι

Το ρόδι είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και βιταμίνη C. Η βιταμίνη C ενισχύει τα αντισώματα, τα οποία, με τη σειρά τους, βοηθούν το σώμα να αντιμετωπίσει τα μικρόβια που προκαλούν ασθένειες.

Ηλιέλαιο

Λίγες σταγόνες ηλιέλαιο στην τροφή του σκύλου και της γάτας μας θα δώσει βιταμίνη Ε και θα βοηθήσει την ενυδάτωση του δέρματος. Το ηλιέλαιο ενισχύει την άμυνα του οργανισμού, βοηθά στα επίπεδα ενέργειας, στην υγεία της καρδιάς και στην ομαλή λειτουργία των οργάνων.

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed