Image Alt

My Pet

σκύλος κόκαλα κατσίκι αρνί

Κάνει να τρώνε τα σκυλιά κόκαλα από αρνί και κατσίκι;

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε μεγαλώσει ξέροντας ότι τα σκυλιά μπορούν να τρώνε κόκαλα. Για αυτό πολλοί κηδεμόνες πιστεύουν ότι το να δίνουν στον σκύλο τους ένα κόκαλο επιτρέπεται, αλλά δυστυχώς αυτό δεν ισχύει σε μεγάλο βαθμό.

Καταρχήν θα σας συμβουλεύαμε να μη δίνετε στο σκύλο σας οποιοδήποτε είδος κοκάλων. Ειδικά τα κόκαλα όμως από αρνί και κατσίκι, μπορεί να είναι πραγματικά επικίνδυνα για τον σκύλο σας, καθώς, λόγω του μεγέθους τους, μπορεί να σπάσουν σε κομμάτια όταν ο σκύλος σας τα μασήσει, γεγονός που μπορεί εύκολα να προκαλέσει απόφραξη και βλάβη στο γαστρεντερικό του σύστημα.

σκύλος κόκαλα κατσίκι αρνί

Γιατί δεν πρέπει να τρώνε κόκαλα αρνιού και κατσικιού τα σκυλιά

Έχουμε ήδη αναφέρει μερικούς από τους λόγους για τους οποίους μπορεί να είναι επικίνδυνο να ταΐζετε τον σκύλο σας με κόκαλα, αλλά ας δούμε εδώ περισσότερες λεπτομέρειες.

Τα κόκαλα μπορεί να σπάσουν προκαλώντας εσωτερική βλάβη και αποφράξεις

Όταν ο σκύλος σας μασάει ένα κόκκαλο, αναπόφευκτα θα σπάσουν κομμάτια και, αν τα κομμάτια είναι αρκετά μικρά, είναι πιθανό να έχουν αιχμηρές άκρες που μπορεί να γρατζουνίσουν και να προκαλέσουν ζημιά στο στόμα, το λαιμό ή το πεπτικό σύστημα. Μπορεί επίσης να σφηνωθούν και να προκαλέσουν πνιγμό, ο οποίος είναι δυσάρεστος και επώδυνος για τον σκύλο σας.

Πώς να αποφύγετε προβλήματα από τα κόκαλα

Αν έχετε ένα ιδιαίτερα άτακτο σκύλο που του αρέσει να ψάχνει, είναι πολύ σημαντικό, αν έχει ιστορικό στο να τρώει πράγματα που δεν θα έπρεπε, όπως πλαστικό ή κόκκαλα, να είστε πολύ προσεκτικοί. Για αυτό καλό είναι να τον βγάζετε βόλτα με το λουρί αλλιώς αν δεν χρησιμοποιήσετε λουρί θα πρέπει να να τον παρακολουθείτε συνεχώς.

Ωστόσο, αν δείτε τον σκύλο σας να τρώει μικρά κόκαλα, είναι καλύτερο να επικοινωνήσετε αμέσως με τον κτηνίατρό σας. Συνήθως θα σας ρωτήσει για το μέγεθος του κοκάλου που καταβρόχθισε και θα σας συμβουλεύσει αν ο σκύλος σας πρέπει να εξεταστεί ή όχι. Είναι σημαντικό για τους ιδιοκτήτες να θυμούνται ότι σε περιπτώσεις απόφραξης, όσο πιο γρήγορα δει το κουτάβι σας ένας κτηνίατρος τόσο το καλύτερο, καθώς η άμεση παρέμβαση είναι συχνά το κλειδί σε αυτές τις περιπτώσεις.

Επίσης, εάν ο σκύλος σας σπάσει και καταπιεί ένα μεγαλύτερο κομμάτι κόκαλο, αυτό μπορεί να προκαλέσει απόφραξη στο γαστρεντερικό σύστημα. Αυτές οι αποφράξεις είναι εξαιρετικά επικίνδυνες, καθώς συχνά εμποδίζουν την τροφή να κινηθεί σωστά μέσω του πεπτικού συστήματος, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε εμετό, διάρροια και ένα εξαιρετικά κακό σκυλάκι. Πολλές από αυτές τις αποφράξεις είναι θανατηφόρες αν δεν γίνει χειρουργική επέμβαση πολύ γρήγορα, και ακόμη και τότε, μπορεί να υπάρξει σοβαρή (και μερικές φορές ανεπανόρθωτη) βλάβη στο πεπτικό σύστημα του κουταβιού σας.

σκύλος δεν κάνει να τρώει κόκαλα από κατσίκι και αρνί

Δείτε ακόμα: Γιατί τα σκυλιά συμπεριφέρονται σαν τρελά μετά το μπάνιο;

Ποια είναι τα σημάδια γαστρεντερικής απόφραξης ή/και βλάβης του πεπτικού συστήματος;

Αυτά είναι μερικά από τα σημάδια που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι το κατοικίδιο ζώο σας έχει καταπιεί κάτι που προκαλεί εσωτερική βλάβη ή απόφραξη:

♦  Πνιγμός ή/και βήχας

♦  Βήχας με αίμα

♦  Υπερβολική σιελόρροια

♦  Αίμα στο σάλιο

♦  Δυσκολία στο φαγητό

♦  Δεν θέλει να φάει

♦  Λήθαργος

♦  Απόσυρση

♦  Αναρρόφηση

♦  Εμετός

♦  Διάρροια

♦  Τέντωμα κατά την προσπάθεια να περάσουν τα κόπρανα

♦  Πόνος ή συστολή στην κοιλιά

♦  Υπερβολική γκρίνια και κλαψούρισμα, καθώς αυτό μπορεί να υποδηλώνει πόνο

Συνοψίζοντας, λόγω των παραπάνω κινδύνων δεν θα πρέπει να δίνετε στον σκύλο σας κόκαλα από αρνί ή κατσίκι, ενώ όταν βγαίνετε για βόλτα θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί ώστε να τον αποτρέψετε από το να φάει κόκαλα που τυχόν βρει στο δρόμο.

Δείτε ακόμα: Σκύλος: Πως να τον προφυλάξεις από τη ζέστη

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed