Image Alt

My Pet

σκύλος τρώει ωμό κρέας

Κάνει ο σκύλος μου να τρώει ωμό κρέας;

Μπορεί ο σκύλος σας να τρώει ωμό κρέας; Η απάντηση είναι πιο περίπλοκη από ένα απλό ναι ή όχι. Όλοι οι σκύλοι δεν είναι ίδιοι, όπως και όταν μιλάμε για ωμό κρέας δεν είναι πάντα το ίδιο. Το κατοικίδιο σας μπορεί να φάει ωμό βοδινό κρέας και να μην έχει καμία συνέπεια ή σε κάποια περίπτωση θα μπορούσε να καταλήξει με μια τρομερή ασθένεια. Παρακάτω θα βρείτε τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα στην περίπτωση που ο σκύλος σας τρώει ωμό κρέας.

Διατροφή με ωμό κρέας

Σίγουρα πάντα θέλετε να διασφαλίσετε ότι οι τετράποδοι σύντροφοί σας λαμβάνουν μια υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή. Ενώ υπάρχουν εκατοντάδες επιλογές για κροκέτες και κονσέρβες για σκύλους, πολλοί ιδιοκτήτες έχουν αρχίσει να εξερευνούν δίαιτες που βασίζονται στο ωμό κρέας για σκύλους.

Μία από τις πιο δημοφιλείς δίαιτες με ωμές τροφές για σκύλους είναι η BARF – Βιολογικά Κατάλληλη Ακατέργαστη Τροφή, ή η δίαιτα Bones and Raw Food. Σύμφωνα με τη δίαιτα αυτή τα σκυλιά πρέπει να τρώνε ένα συνδυασμό άψητου κρέατος, παραπροϊόντων, λαχανικών, φρούτων και αυγών.

Το ωμό κρέας ευθυγραμμίζεται με τις βιολογικές ανάγκες των σκύλων

Οι υποστηρικτές αυτής της προσέγγισης υποστηρίζουν ότι τα σκυλιά είναι παμφάγα και η ωμή διατροφή ευθυγραμμίζεται με τις βιολογικές τους ανάγκες. Πριν εξημερωθούν οι σκύλοι, η διατροφή τους αποτελούνταν κυρίως από ωμό κρέας. Αν και οι λύκοι εξακολουθούν να τρώνε ωμό κρέας στη φύση, είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι τα σκυλιά που ζουν μαζί μας σήμερα είναι πολύ μακρινοί συγγενείς των λύκων από τους οποίους κατάγονται.

Υποστηρίζουν επίσης ότι το πεπτικό σύστημα των σκύλων έχει σχεδιαστεί για να τους βοηθά να χωνεύουν το ωμό κρέας γρήγορα και αποτελεσματικά. Το γαστρεντερικό τους σύστημα είναι πιο κοντό από το ανθρώπινο, με αποτέλεσμα η τροφή να περνά μέσα από αυτό πιο γρήγορα και έχουν ισχυρότερα οξέα στομάχου που βοηθούν στη διάσπαση των τροφίμων.

Πιθανά οφέλη από διατροφή των σκύλων με ωμό κρέας

Σύμφωνα με τους υποστηρικτές της ωμής διατροφής, αν ο σκύλος σας τρώει ωμό κρέας θα επωφεληθεί με τους εξής τρόπους:

Πιο υγιές τρίχωμα και δέρμα

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, ανακάλυψαν ότι η δίαιτα με ωμό κρέας όχι μόνο είναι πιο εύκολη για την πέψη των σκύλων, αλλά κάνει επίσης το τρίχωμα πιο απαλό και λαμπερό απ’ ότι η ξηρά τροφή με βάση τα δημητριακά. Αυτό μπορεί να εξηγηθεί από το γεγονός ότι η ωμή τροφή για σκύλους περιέχει ελάχιστα έως καθόλου υλικά πλήρωσης υδατανθράκων, αλλά άφθονο φρέσκο ​​λίπος, άμεσα διαθέσιμη πρωτεΐνη, συν υψηλά επίπεδα βιταμίνης Ε και ψευδάργυρου, τα οποία είναι ζωτικής σημασίας για το τρίχωμα. Εδώ βέβαια θα πρέπει να σημειώσουμε ότι οι περισσότερες κροκέτες σκύλων περιέχουν βιταμίνη Ε και ψευδάργυρο για να επιτύχουν το ίδιο αποτέλεσμα.

Βελτιωμένη αναπνοή και στοματική υγεία

Σύμφωνα με μελέτη τα οδοντικά προβλήματα των σκύλων πολλές φορές είναι αποτέλεσμα της διατροφής με μαλακές τροφές που δεν περιέχουν σκληρά κόκκαλα. Σε πείραμα για σκύλους με προβλήματα δοντιών και οδοντικής πέτρας, οι κονσέρβες τροφής για σκύλους αντικαταστάθηκαν με ωμό κρέας -βοδινή ουρά- (που αποτελείται από σκληρούς σπονδύλους της σπονδυλικής στήλης)  και έτσι περισσότερο από το 30% της πέτρας των δοντιών τους αφαιρέθηκε μέσα σε 24 ώρες, ενώ περίπου το 95% της πέτρας αφαιρέθηκε μέχρι το τέλος της δεύτερης εβδομάδας.

Το σημαντικό εδώ είναι ότι αυτή η μελέτη συνέκρινε το ωμό κρέας με θραύσματα οστών με τα κονσερβοποιημένα τρόφιμα. Οι περισσότερες ακατέργαστες δίαιτες δεν περιέχουν σκληρά κόκαλα και επομένως δεν βοηθούν στον καθαρισμό των δοντιών ενός σκύλου όσο κάνει η σκληρή κροκέτα.

Πιθανή βελτίωση ασθενειών

Οι υποστηρικτές του ωμού κράτος πιστεύουν ότι μπορεί να βοηθήσει στον έλεγχο καταστάσεων όπως ο διαβήτης, αν και δεν είναι επιβεβαιωμένο. Καλό είναι πάντα να συζητάτε με τον κτηνίατρό σας για τη διατροφή του σκύλου εάν έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Βελτιωμένη πέψη

Πολλοί πιστεύουν ότι μια δίαιτα με ωμές τροφές βοηθάει  τους σκύλους να απορροφούν περισσότερα θρεπτικά συστατικά. Οι κροκέτες παραμένουν στο στομάχι των σκύλων για επτά έως εννέα ώρες, ενώ η ωμή τροφή χρειάζεται μόνο μία ή δύο ώρες για να αφομοιωθεί. Έτσι ο σκύλος σας θα θέλει τουαλέτα λιγότερες φορές και τα κόπρανα του δεν θα μυρίζουν έντονα.

Διατήρηση μυϊκής μάζας και υγιούς βάρους

Επίσης πιστεύεται ότι μια διατροφή με ακατέργαστο κρέας εξισορροπεί τα βάρος και τη μυϊκή μάζα των σκύλων, βοηθώντας τους να χάσουν ή να πάρουν βάρος ανάλογα με τις ανάγκες τους.

κάνει ο σκύλος να τρώει ωμό κρέας;

Πιθανοί κίνδυνοι μιας δίαιτας σκύλου με ωμό κρέας

Αν και υπάρχουν ορισμένα οφέλη από τη διατροφή με ωμή τροφή για σκύλους, οι περισσότεροι κτηνίατροι είναι αντίθετοι με αυτό. Εδώ είναι μερικοί από τους πιο σημαντικούς λόγους:

Η ακατέργαστη τροφή για σκύλους φιλοξενεί βακτήρια

Το ωμό κρέας παρουσιάζει σημαντικά μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης από το μαγειρεμένο κρέας. Ο λόγος για αυτό είναι απλός: η θερμότητα καταστρέφει πολλά από τα παθογόνα και τα μικρόβια που υπάρχουν στο ωμό κρέας, όπως η σαλμονέλα. Αν και τα σκυλιά είναι λιγότερο ευαίσθητα στη σαλμονέλα από τους ανθρώπους, κάποια μπορεί να αρρωστήσουν και να υποφέρουν από διάρροια για πολλές ημέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να εκδηλωθούν πρόσθετα σοβαρά προβλήματα υγείας.

Επίσης κάτι σημαντικό που πρέπει να έχετε στο μυαλό σας είναι ότι ακόμα κι αν το κατοικίδιο σας δεν αρρωστήσει από τα βακτήρια που υπάρχουν στην ακατέργαστη τροφή, επιβλαβή βακτήρια θα εξαπλωθούν στο χώρο, θέτοντας έτσι σε κίνδυνο τα μέλη της οικογένειάς σας.

Εκτός από τη σαλμονέλα, άλλα παθογόνα βακτήρια που βρίσκονται συχνά στο ωμό κρέας περιλαμβάνουν:

Λιστέρια. Η Λιστέρια η μονοκυτταρογόνος σπάνια προκαλεί ασθένειες σε σκύλους και, ακόμη και όταν μολυνθούν, τα νεογνά συνήθως έχουν μόνο ήπια γαστρεντερικά συμπτώματα όπως έμετο και διάρροια. Ωστόσο, είναι πιθανά και πιο σοβαρά συμπτώματα, όπως πυρετός, προβλήματα αναπνοής, μυϊκός πόνος, ακόμη και θάνατος.
Καμπυλοβακτήριο Στους σκύλους, τα τυπικά κλινικά σημεία περιλαμβάνουν υδαρή διάρροια, πόνο στην κοιλιά ή κράμπες, πυρετό και λήθαργο. Η διάρροια μπορεί να διαρκέσει για μία εβδομάδα ή περισσότερο.
Κλωστηρίδιο. Αυτή η βακτηριακή λοίμωξη προκαλεί σοβαρή διάρροια στους σκύλους. Υπάρχουν δύο συγκεκριμένοι τύποι.
Ε. coli. Το E. coli είναι συνήθως καλοήθες βακτήριο για τους σκύλους, αλλά τα συμπτώματα μπορεί να εμφανιστούν όταν η συγκέντρωση βακτηρίων είναι πολύ υψηλή. Εάν δεν αντιμετωπιστεί, η μόλυνση από E. coli μπορεί να είναι σοβαρή και να οδηγήσει σε δηλητηρίαση του αίματος. Προσβάλλει κυρίως κουτάβια, αλλά μπορεί να βρεθεί σε σκύλους οποιασδήποτε ηλικίας.
Τριχίνωση. Η τριχίνωση είναι μια παρασιτική ασθένεια που προκαλείται από ένα παράσιτο που ονομάζεται Trichinella spiralis. Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτή η μόλυνση προκύπτει από την κατανάλωση μολυσμένου ωμού ή μισοψημένου χοιρινού κρέατος.

Οι δίαιτες με ωμό κρέας δεν έχουν όλα τα απαραίτητα στοιχεία

Σύμφωνα με την Αμερικανική Κτηνιατρική Ιατρική Ένωση, οι ωμές τροφές για κατοικίδια ζώα παράγονται με ελάχιστη έως καθόλου εποπτεία και έτσι σύμφωνα με μελέτες έχουν βρει υπερβολική βιταμίνη Α και D, καθώς και χαμηλά επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου σε δίαιτες με ωμές τροφές. Μια μη ισορροπημένη διατροφή για μεγάλο χρονικό διάστημα, μπορεί να βλάψει την υγεία του σκύλου σας.

Πώς να μειώσετε τον κίνδυνο ταΐζοντας τον σκύλο σας με ωμό κρέας

Τα σκυλιά μπορούν να τρώνε ωμό κρέας, αρκεί ο κτηνίατρός σας να συμφωνεί, αλλά υπάρχουν ορισμένα πράγματα που πρέπει να έχετε κατά νου για να μειώσετε τον κίνδυνο ασθένειας λόγω μόλυνσης.

Προσέξτε την ποιότητα του κρέατος και τη σωστή υγιεινή

Η ποιότητα είναι πολύ σημαντικός παράγοντας όταν πρόκειται για τη μείωση των κινδύνων από ωμή τροφή για τους σκύλους. Το πρώτο βήμα είναι να αγοράσετε κρέας που φαίνεται και μυρίζει φρέσκο. Αποφύγετε να δίνετε στον σκύλο σας κρέας που έχει μείνει στον πάγκο για πολλή ώρα.

Στη συνέχεια, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι εφαρμόζετε τις σωστές διαδικασίες καθαρισμού.

  • Παγώστε το ωμό κρέας μέχρι να είναι έτοιμο για χρήση
  • Κρατήστε το ωμό κρέας χωριστά από το μαγειρεμένο φαγητό
  • Καθαρίστε τις επιφάνειες προετοιμασίας και το μπολ φαγητού με σαπούνι και ζεστό νερό
  • Να πλένετε τα χέρια σας πριν και αφού πιάσετε το κρέας

Να προσέχετε όταν ταΐζετε σκύλους με ωμά κόκαλα

Τα σκυλιά μπορούν να τρώνε ωμά κόκαλα που είναι μεγάλα σε μέγεθος, αλλά αποφύγετε να ταΐσετε το κατοικίδιο ζώο σας μαγειρεμένα κόκαλα. Τα μικρά κόκαλα μπορεί να προκαλέσουν πνιγμό. Θα πρέπει επίσης, να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με τα μαγειρεμένα κόκαλα πουλερικών, γιατί μπορεί να θρυμματιστούν και να κολλήσουν στο λαιμό του σκύλου σας ή να τρυπήσουν τα έντερά του. Τα άψητα κόκαλα είναι πιο μαλακά και το κουτάβι σας δεν θα πρέπει να έχει πρόβλημα να τα χειριστεί.

Τα κουτάβια και τα ηλικιωμένα σκυλιά είναι πιο ευάλωτα σε επιπλοκές

Αν έχετε κάποιο κουτάβι, θα πρέπει να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί καθώς αναπτύσσονται γρήγορα και έχουν πολύπλοκες διατροφικές ανάγκες. Το ίδιο ισχύει για τους ηλικιωμένους σκύλους που μπορεί να έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα και πιο ευαίσθητο πεπτικό σύστημα.

Η ισορροπημένη διατροφή είναι το κλειδί για τη βέλτιστη υγεία των σκύλων

Για να ταΐσετε τον σκύλο σας με δίαιτα ωμού κρέατος θα πρέπει να του παρέχετε ισορροπημένη διατροφή προσαρμοσμένη με την πάροδο του χρόνου. Οι ειδικοί συνιστούν τη χρήση σκευασμάτων που παρασκευάζονται στο εμπόριο, καθώς οι σπιτικές επιλογές σπάνια είναι ολοκληρωμένες.

Τι θα γίνει αν ο σκύλος έφαγε ωμό κρέας;

Εάν ο σκύλος σας τρώει ωμό κρέας από τον κρεοπώλη ή το super market, οι πιθανότητες είναι ότι θα είναι μια χαρά. Ωστόσο, εάν ανησυχείτε ή παρατηρήσετε κάτι ασυνήθιστο μετά την κατανάλωση ωμής τροφής, επικοινωνήστε με τον κτηνίατρό σας.

Είναι άλλες ωμές τροφές καλές για σκύλους;

Εάν εξακολουθείτε να σκέφτεστε μια δίαιτα σκύλου με ωμή τροφή, αλλά είστε δύσπιστοι για το ωμό κρέας, θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν εναλλακτικές επιλογές, όπως ορισμένα λαχανικά και φρούτα, που είναι απολύτως ασφαλή και πολύ υγιεινά.

Για παράδειγμα, οι σκύλοι μπορούν να τρώνε με ασφάλεια μήλα, μπανάνες, καρότα και άλλα, αρκεί να θυμάστε τον κανόνα 90/10, δηλαδή το 90% της ημερήσιας πρόσληψης θερμίδων του σκύλου σας πρέπει να προέρχεται από ισορροπημένη και πλήρη τροφή για σκύλους, ενώ το άλλο 10% μπορεί να είναι από ειδικές λιχουδιές και υγιεινά σνακ.

Να θυμάστε:

  • Μικρή ποσότητα ωμού κρέας από καιρό σε καιρό πιθανότατα δεν θα βλάψει τον σκύλο σας.
  • Αποφύγετε να ταΐζετε σκύλους με ωμό κρέας που φαίνεται ή μυρίζει άσχημα ή που μπορεί να είναι αλλοιωμένο. Τα κατοικίδια σκυλιά είναι πιο ευαίσθητα από τα σκυλιά στη φύση.
  • Εάν αποφασίσετε να κάνετε στον σκύλο σας μια διατροφή με βάση το ωμό κρέας, φροντίστε να συμβουλευτείτε πρώτα τον κτηνίατρό σας.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed