Image Alt

My Pet

σκυλιά ωμό κρέας

Κάνει τα σκυλιά να τρώνε ωμό κρέας;

Οι δίαιτες που περιλαμβάνουν ωμό κρέας, κόκαλα, μη παστεριωμένο γάλα, άψητα αυγά και ωμά φρούτα και λαχανικά έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια. Η δημοτικότητα μπορεί να προέρχεται από τους ιδιοκτήτες κατοικίδιων που ελπίζουν να ταΐσουν τα σκυλιά τους τροφές που μοιάζουν περισσότερο με το πώς θα έτρωγαν στη φύση. Μια δίαιτα που αποτελείται από ωμό κρέας, φρούτα και λαχανικά μπορεί να μοιάζει με τη διατροφή των άγριων σκύλων, αλλά είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι εκείνα έχουν πολύ μικρότερο προσδόκιμο ζωής από τα εξημερωμένα σκυλιά. Λοιπόν, μπορούν τα σκυλιά να τρώνε ωμό κρέας; Ας δούμε παρακάτω.

Μπορούν οι σκύλοι να τρώνε ωμό κρέας; Και αν ναι, τι να προσέξουμε;

σκυλιά ωμό κρέας

Ναι, τα σκυλιά μπορούν να τρώνε ωμό κρέας. Πρέπει όμως να λάβουμε υπόψη μας κάποια πράγματα. Η διατροφή με μια δίαιτα που αποτελείται κυρίως από ωμό κρέας μπορεί να μην παρέχει την πλήρη και ισορροπημένη διατροφή που χρειάζεται ο σκύλος σας. Και αυτό μάλιστα  ισχύει ιδιαίτερα για τα σκυλιά που βρίσκονται σε ανάπτυξη, καθώς οι διατροφικές τους ανάγκες είναι αρκετά περίπλοκες. Το ίδιο ισχύει για τους ηλικιωμένους σκύλους που μπορεί να έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα και πιο ευαίσθητο πεπτικό σύστημα.

Το σωστό μαγείρεμα του κρέατος και των υδατανθράκων μπορεί να κάνει το φαγητό πιο εύπεπτο. Όταν τα τρόφιμα αφομοιώνονται εύκολα, οι σκύλοι μπορούν να χρησιμοποιήσουν περισσότερα από τα θρεπτικά συστατικά πιο αποτελεσματικά για την παραγωγή ενέργειας, την οικοδόμηση μυών και την υποστήριξη του ανοσοποιητικού τους συστήματος».

Μια ωμοφαγική δίαιτα μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο διατροφικών ελλείψεων και ασθενειών του σκύλου σας. Να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι χρειάζονται πλήρη και ισορροπημένη διατροφή για να ζήσουν μια υγιή ζωή για πολλά χρόνια.

Εάν επιλέξετε ένα ωμό διαιτολόγιο που παρασκευάζεται στο εμπόριο, οι ειδικοί συνιστούν να βεβαιωθείτε ότι έχει παρασκευαστεί σωστά από κτηνίατρο διατροφολόγο.

Ποιοι κίνδυνοι υπάρχουν όταν δίνουμε στα σκυλιά ωμό κρέας;

Εκτός από τον κίνδυνο διατροφικών ελλείψεων, το ωμό κρέας ενέχει και άλλους κινδύνους για την υγεία – τόσο τη δική σας όσο και για του σκύλου σας. Το ωμό κρέας είναι πιθανό να περιέχει επιβλαβή βακτήρια όπως σαλμονέλα, λιστέρια, E. coli και άλλα.

Το μαγείρεμα του κρέατος σε ασφαλή θερμοκρασία σκοτώνει αυτά τα επιβλαβή βακτήρια. Ταΐζοντας τον σκύλο σας άψητο κρέας, υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος να αναπτύξει τροφιμογενή ασθένεια ή άλλο είδος βακτηριακής λοίμωξης.

Επιπλέον, υπάρχει αυξημένος κίνδυνος εσείς ή κάποιο μέλος της οικογένειάς σας να έρθετε σε επαφή με τα βακτήρια και να αναπτύξετε μια τροφιμογενή ασθένεια. Το να χειρίζεστε το ωμό κρέας, να αφήνετε τον σκύλο σας να γλείφει το πρόσωπό σας, να καθαρίζετε τα περιττώματά του ή να αγγίζετε τυχόν μολυσμένες επιφάνειες αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης.

Είναι οι ωμές τροφές καλές για τους σκύλους;

Ωμές τροφές, όπως ορισμένα φρούτα και λαχανικά, είναι ασφαλείς και υγιεινές.

Ο σκύλος σας μπορεί να απολαμβάνει οποιονδήποτε αριθμό φρέσκων φρούτων και λαχανικών, όπως μπανάνες, καρότα, μήλα και άλλα, αφού έχετε πρώτα πλύνει όλα τα φρέσκα προϊόντα για να αφαιρέσετε τυχόν βρωμιά ή άλλα υπολείμματα.

Αν και αυτές οι τροφές μπορεί να είναι ασφαλείς και υγιεινές, είναι σημαντικό να έχετε κατά νου τον κανόνα 90/10. Αυτό σημαίνει ότι το 90 τοις εκατό των ημερήσιων θερμίδων του σκύλου σας πρέπει να προέρχεται από μια πλήρη και ισορροπημένη τροφή για σκύλους. Το άλλο 10 τοις εκατό μπορεί να προέρχεται από λιχουδιές, οι οποίες περιλαμβάνουν φρούτα και λαχανικά, εκτός από τις τυπικές λιχουδιές για σκύλους. Αυτό βοηθά στην ελαχιστοποίηση του κινδύνου για στομαχικές διαταραχές και επίσης παχυσαρκία.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed