Image Alt

My Pet

Κατοικίδια: Κατηγορίες ξηράς τροφής

Κατοικίδια: Κατηγορίες ξηράς τροφής

Υπάρχουν διάφοροι όροι που χρησιμοποιούνται στα τρόφιμα των κατοικίδιων ζώων οι οποίοι στην ουσία φανερώνουν και την ποιότητα του προϊόντος. Αυτοί οι όροι χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο στις ετικέτες τροφίμων για σκύλους και γάτες, αλλά μπορούν να ισχύουν και για άλλες ζωοτροφές.
Κάποιες κατηγορίες ξηράς τροφή είναι η “οικονομική”, “premium”, “super premium” όπως και “φυσικές”, “ολιστικές”, “οργανικές” ή “grain free”.
Τι σημαίνουν όμως πραγματικά αυτοί οι όροι;

Συχνά, ο ορισμός είναι ασαφής ακόμη και για τους ειδικούς στα τρόφιμα για κατοικίδια ζώα. Ορισμένοι από αυτούς τους όρους και χαρακτηρισμούς δεν έχουν σαφή νόημα, ενώ άλλες εμπίπτουν σε συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές. Το να είστε ενημερωμένος καταναλωτής θα σας βοηθήσει να βρείτε την ιδανική τροφή για κατοικίδια ζώα για το σκύλο ή τη γάτα σας.

Οικονομική

Ευρείας κατανάλωσης ή αλλιώς οικονομικές τροφές κατοικίδιων ζώων είναι εκείνα που διατίθενται στο εμπόριο προς πώληση σε διάφορα καταστήματα και σούπερ μάρκετ. Οι εταιρείες που παράγουν αυτά τα τρόφιμα προσπαθούν να παράγουν ένα προϊόν που είναι εξαιρετικά ευχάριστο για το κατοικίδιο ζώο, ενώ παράλληλα είναι οικονομικά ελκυστικά για τον ιδιοκτήτη.

Οι ευρείας κατανάλωσης τροφές για κατοικίδια ζώα μπορεί να μην έχουν συγκεκριμένη συστατικά. Αντ ‘αυτού, μπορούν να χρησιμοποιούν διάφορα συστατικά τα οποία μπορεί να έχουν και να παρέχουν μια συγκεκριμένη θρεπτική ουσία η οποία όμως διαφέρει σε ποιότητα και ποσότητα ανάλογα τον κατασκευαστή και ανάλογα την περίοδο που παράγεται.
Συνήθως για την παραγωγή αυτών των τροφών χρησιμοποιούνται κάποιες απαραίτητες ουσίες και συστατικά για την διατροφή των κατοκιδίων χωρίς όμως να υπάρχουν δεσμεύσεις ως προς την ποσότητα και ακόμη στην σταθερή παραγωγή του προϊόντος, οι οποίες μπορούν να αλλάξουν χωρίς κάποια ενημέρωση και ειδοποίηση.
Ετσι μία παρτίδα τροφίμων μπορεί να είναι διαφορετική από την επόμενη με αποτέλεσμα τα κατοικίδια ζώα μπορεί να αντιδράσουν αρνητικά σε ένα συγκεκριμένο προϊόν από μία συγκεκριμένη εταιρεία.
Ανεξάρτητα από αυτό, τα δημοφιλή τρόφιμα για κατοικίδια ζώα τείνουν να έχουν υψηλότερη ποιότητα και μεγαλύτερη αφομοιωσιμότητα από τα τρόφιμα για κατοικίδια ζώα γενικής χρήσης ή με ιδιωτική ετικέτα.
Τα ευρείας κατανάλωσης τρόφιμα κατοικίδιων ζώων έχουν τις κατευθυντήριες γραμμές και πρέπει να είναι πλήρεις και ισορροπημένες για το προβλεπόμενο στάδιο ζωής.

Premium

Γενικά, οι καταναλωτές θεωρούν ότι η ξηρά τροφή κατοικίδιων ζώων της κατηγορίας premium παρέχει σε σκύλους και γάτες ανώτερη διατροφή κατά τη διάρκεια διαφορετικών σταδίων ζωής.
Ωστόσο, είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν υπάρχουν κατευθυντήριες γραμμές ή κανονισμοί για μια τροφή για ζώα συντροφιάς που να χαρακτηρίζεται ως “premium”.
Πολλά τρόφιμα κατοικίδιων ζώων της κατηγορίας premium πωλούνται μόνο σε καταστήματα ειδών κατοικίδιων ζώων, καταστήματα ζωοτροφών και κτηνιατρικές κλινικές.

Οι εταιρείες που παράγουν τρόφιμα κατοικίδιων ζώων συνθέτουν διατροφές που σχετίζονται με τις διατροφικές απαιτήσεις ενός ζώου. Για παράδειγμα, πολλές εταιρείες επώνυμων ειδών προσφέρουν τρόφιμα ειδικά σχεδιασμένα για την ανάπτυξη κουταβιών, σκύλων μεγάλου και μικρού μεγέθους, γαλακτοπαραγωγών και θηλυκών σκύλων και ηλικιωμένων ζώων.

Τα περισσότερα τρόφιμα για κατοικίδια της κατηγορίας premium παράγονται χρησιμοποιώντας σταθερή συνταγή. Αυτό σημαίνει ότι οι παραγωγοί προσπαθούν να διατηρήσουν έναν σταθερό κατάλογο συστατικών, ανεξάρτητα από την τιμή αγοράς ή τη διαθεσιμότητα.
Επιπλέον, τα περισσότερα τρόφιμα κατοικίδιων ζώων που παράγονται στην Αμερική, υποβάλλονται σε μελέτες διατροφής με βάση τις οδηγίες της Αμερικανικής Ενωσης Ελεγκτών Ζωωτροφών (AAFCO). Αυτές οι μελέτες σίτισης παρέχουν στους ιδιοκτήτες την ευκολία να σκέφτονται ότι τα τρόφιμα των κατοικίδιων ζώων τους έχουν υποβληθεί σε εκτεταμένες μελέτες σίτισης για να εξασφαλίσουν τη θρεπτική επάρκεια του προϊόντος.
Λόγω αυτού του ελέγχου και της σταθερής σύνθεσης, τα τρόφιμα της κατηγορίας premium κατοικίδιων ζώων είναι γενικά πιο ακριβά. Ωστόσο, αυτές οι τροφές για κατοικίδια ζώα είναι υψηλότερες στην ποιότητα και παράγονται συνήθως σε μικρότερες ποσότητες.

 ξηρά τροφή της γάτας

Super Premium

Το “Super Premium” είναι ένας άλλος όρος που μπορεί να ακούσει ο καταναλωτής να περιγράφετε μια τροφή για ζώα συντροφιάς που δεν έχει πραγματικό ορισμό και δεν ρυθμίζεται από τη χρήση του. Τα τρόφιμα κατοικίδιων ζώων super premium θεωρούνται ότι είναι ελαφρώς υψηλότερα σε σχέση με τα τρόφιμα premium.
Πολλά τρόφιμα κατοικίδιων ζώων εξαιρετικής ποιότητας κατασκευάζονται χωρίς τη χρήση συνθετικών συντηρητικών. Αντ ‘αυτού, πολλές εταιρείες θα χρησιμοποιήσουν ένα φυσικό συντηρητικό όπως η βιταμίνη C ή E. Τα τρόφιμα κατοικίδιων super premium είναι επίσης γενικά απαλλαγμένα από τεχνητά χρώματα ή γεύσεις.

Παρόμοια με τα τρόφιμα κατοικίδιων ζώων premium, τα super premium τρόφιμα είναι γενικά πιο ακριβά. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι εξαιρετικά θρεπτικά πυκνά. Αυτό σημαίνει ότι τα κατοικίδια ζώα υποχρεούνται να καταναλώνουν μόνο ένα μικρό μέρος του τροφίμου για να επιτύχουν τις ανάγκες τους σε θρεπτικά συστατικά.
Αν και τα super premium τρόφιμα είναι πιο ακριβά, το μικρότερο μέγεθος μερίδας και η υψηλή ποιότητα μπορεί να συμβάλει στην εξισορρόπηση των εξόδων.

Ολιστική

Μια κατηγορία ξηράς τροφής που συχνά χρησιμοποιείται εναλλακτικά με το φυσικό είναι η ‘ολιστική’. Ολιστική είναι κοινώς κατανοητό ότι σημαίνει κάτι που σχετίζεται με το σύνολο, έτσι χρησιμοποιείται συχνά για να περιγράψει πράγματα που σχετίζονται με καλή γενική υγεία για το σώμα και το μυαλό. Ωστόσο, δεν υπάρχει ορισμός για το τι πρέπει να σημαίνει ολιστικά όσον αφορά τα τρόφιμα για κατοικίδια ζώα.
Στην πραγματικότητα, μπορεί να σημαίνει ένα πράγμα σε μια εταιρεία τροφίμων για ζώα συντροφιάς και κάτι πολύ διαφορετικό από το άλλο. Συχνά, ολιστικές διατροφές είναι δίαιτες που θεωρούνται ότι περιέχουν κυρίως φυσικά συστατικά, αλλά αυτό δεν συμβαίνει πάντοτε.
Αυτός ο όρος προορίζεται κυρίως για σκοπούς μάρκετινγκ και δεν παρέχει πληροφορίες σχετικά με την ποιότητα ή την προέλευση των συστατικών.

Δείτε ακόμα: Κλαίνε οι γάτες;

Οργανική

Τα βιολογικά τρόφιμα για ανθρώπους πιστοποιούνται ως βιολογικά από προγράμματα και όρους των διαφόρων Εθνικών Οργανισμών.
Αυτά τα τρόφιμα δεν πρέπει να εκτίθενται σε συνθετικές χημικές ουσίες, όπως λιπάσματα, εντομοκτόνα ή αντιβιοτικά κατά τη διάρκεια της παραγωγής, δεν πρέπει να προέρχονται από γενετικώς τροποποιημένους οργανισμούς και πρέπει να πληρούν άλλες κατευθυντήριες γραμμές για την αποθήκευση, τη μεταφορά και την παραγωγή.

Τα βιολογικά τρόφιμα για ζώα συντροφιάς δεν υπάγονται στους κανονισμούς των Εθνικών Οργανισμών. Έχουν γίνει συστάσεις ότι τα τρόφιμα για ζώα συντροφιάς που χαρακτηρίζονται ως βιολογικά πρέπει να ακολουθούν τους κανονισμούς των τροφίμων για ανθρώπους, και μερικοί ακολουθούν τις οδηγίες.
Ωστόσο, ακόμη και με μια βιολογική ετικέτα, τα τρόφιμα για ζώα συντροφιάς δεν παρέχουν καμία εγγύηση ότι έχουν υποβληθεί σε πιστοποίηση όπως οι βιολογικές τροφές για τον άνθρωπο και δεν μπορούν να παραχθούν με τις ίδιες οδηγίες.
Συνιστάται τα βιολογικά τρόφιμα για κατοικίδια ζώα να ακολουθούν τις ίδιες οδηγίες επισήμανσης με τα βιολογικά τρόφιμα για ανθρώπους, αλλά δεν είναι απαραίτητα δεσμευτικό.

Grain Free

Μια τροφή για κατοικίδια χωρίς δημητριακά συνταγοποιείται χωρίς τη χρήση κόκκων δημητριακών. Σε πολλές τροφές για κατοικίδια ζώα, συμπεριλαμβάνονται λιγότεροι ή περισσότεροι κόκκοι για να παρέχουν άμυλο, ενέργεια και άλλα θρεπτικά συστατικά. Παραδείγματα κόκκων που χρησιμοποιούνται ως συστατικά τροφίμων για ζώα συντροφιάς είναι το καλαμπόκι, το ρύζι, το σόργο, το σιτάρι, το κριθάρι και η βρώμη.

Το άμυλο είναι σημαντικό στις ξηρές δίαιτες τροφών για κατοικίδια ζώα, καθώς βοηθά το κροταφικό να διατηρήσει το σχήμα του. Επειδή οι τροφές για κατοικίδια χωρίς δημητριακά παράγονται χωρίς τη χρήση δημητριακών, οι παραγωγοί πρέπει να βρουν εναλλακτικές πηγές αμύλου. Η πατάτα και η ταπιόκα είναι δύο παραδείγματα πηγών αμύλου που χρησιμοποιούνται ευρέως σε τροφές για κατοικίδια χωρίς δημητριακά.

Γενικά, η σίτιση μιας δίαιτας χωρίς δημητριακά δεν εγγυάται βελτιωμένη διατροφή ή αφομοιωσιμότητα για το σκυλί ή τη γάτα σας. Η σύνθεση συστατικών της διατροφής είναι σημαντική για τον προσδιορισμό της ποιότητας των τροφών του κατοικίδιου ζώου σας.
Η επιλογή μιας δίαιτας με υψηλής ποιότητας συστατικά θα είναι πιο εύπεπτη και καλύτερη για το κατοικίδιο ζώο σας από μια δίαιτα με χαμηλότερη πεπτικότητα. Υπάρχουν μερικά οφέλη για την ενσωμάτωση δημητριακών ολικής αλέσεως σε τροφές για κατοικίδια ζώα (ιδιαίτερα για σκύλους), όπως συμβαίνει και με τα τρόφιμα του ανθρώπου.

Δείτε ακόμα: Ιδιοκτήτες σκύλων: 6 κακές συνήθειες που σας κάνουν αντιπαθητικούς

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed