Image Alt

My Pet

Κουτάβι και ξηρά τροφή

Kουτάβι: Γιατί δεν τρώει ξηρά τροφή;

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που παίζουν ρόλο στις διατροφικές συνήθειες του μικρού σας φίλου. Εάν το κουτάβι σας δεν τρώει ξηρά τροφή, τότε αυτό μπορεί να δείχνει δική του επιλεκτικότητα ή κάποιο πρόβλημα υγείας.

Για αυτό και πρέπει να τσεκάρετε διαρκώς το μικρό σας κουτάβι, ακολουθώντας και τις οδηγίες του κτηνιάτρου σας. Παρακάτω θα βρείτε χρήσιμα tips και συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε τι συμβαίνει με τον σκύλο σας και γιατί αρνείται να γευτεί την τροφή του.

Θέματα Υγείας

Εάν το κουτάβι σας έτρωγε κανονικά το φαγητό του με ανυπομονησία, αλλά το σταμάτησε ξαφνικά, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να βεβαιωθείτε ότι είναι υγιές. Μια ξαφνική αδιαφορία για το φαγητό, μπορεί να είναι ένδειξη πως κάτι συμβαίνει στο έντερό του ή στο στομάχι του. Εάν υποψιάζεστε ότι κάτι μπορεί να μην πάει καλά, κλείστε ραντεβού με τον κτηνίατρο αμέσως. Αν το κουτάβι σας τρώει άλλα είδη τροφής (όπως υγρή τροφή ή σνακ) και αρνείται να αγγίξει την ξηρή τροφή του, μπορεί απλώς να είναι… επιλεκτικό!

Ηλικία

Μήπως το κουτάβι σας δεν έχει μεγαλώσει αρκετά; Είναι γεγονός πως τα περισσότερα κουτάβια δεν απογαλακτίζονται πλήρως μέχρι να γίνουν έξι έως οκτώ εβδομάδων. Τις πρώτες εβδομάδες της ζωής του κουταβιού, δεν θα το ενδιαφέρει η ξηρή τροφή, Μόλις γίνει τριών έως τεσσάρων εβδομάδων, θα αρχίσει να τσιμπάει στερεές τροφές. Εάν το κουτάβι σας είναι μικρότερο από αυτή την ηλικία, θα δυσκολεύεται να τρώει τακτικά γεύματα ξηράς τροφής.

Κουτάβι και ξηρά τροφή

Ανάπτυξη δοντιών

Πολλά κουτάβια τρώνε λιγότερο (και μασούν περισσότερο) όταν βγάζουν τα δόντια, κάτι που συνήθως συμβαίνει το διάστημα τριών και έξι μηνών. Τα τρυφερά ούλα και τα χαλαρά δόντια μπορεί να κάνουν την ξηρή τροφή να μην είναι ευχάριστη. Επομένως, αν το κουτάβι σας που βγάζει ακόμη δοντάκια δεν τρώει ξηρή τροφή, μπορείτε να δοκιμάσετε να τη βρέξετε με ζεστό νερό ή να την αναμίξετε με βρεγμένη τροφή για να διευκολύνετε τη μάσηση. Εάν αποφασίσετε να προσθέσετε υγρή τροφή στο κανονικό του γεύμα, θυμηθείτε να μειώσετε την ποσότητα ξηρής τροφής που του δίνετε. Βεβαιωθείτε πως δεν τον ταΐζετε υπερβολικά.

Σωστό Πρόγραμμα

Το να ταΐζετε το κουτάβι σας με ένα τακτικό πρόγραμμα, αντί να αφήνετε συνεχώς τροφή στο μπολ του, θα βοηθήσει να ρυθμιστεί το πεπτικό του σύστημα. (Ως μπόνους, θα σας βοηθήσει επίσης να κατανοήσετε καλύτερα πότε θα χρειαστεί να βγει έξω, κάνοντας την εκπαίδευση στο σπίτι λίγο πιο εύκολη.) Κατά γενικό κανόνα, τα κουτάβια ηλικίας κάτω των έξι μηνών πρέπει να ταΐζονται με τρία μικρά γεύματα την ημέρα και στη συνέχεια να γίνει αλλαγή σε δύο φορές την ημέρα: μία το πρωί και μία το βράδυ. Μόλις το κουτάβι σας φτάσει στην ωριμότητα, μπορείτε να αποφασίσετε αν θα το ταΐσετε μία ή δύο φορές την ημέρα.

Επιλεκτικότητα

Πρέπει αν αποδεχτείτε το γεγονός πως σε μερικά σκυλάκια δεν αρέσει η γεύση ή η υφή της ξηρής τροφής. Εξάλλου και σε εμάς, οι προτιμήσεις μας στη γεύση, στην υφή και στη μυρωδιά διαφέρουν από άτομο σε άτομο. Εάν το κουτάβι σας δεν τρώει την ξηρά τροφή του, μπορείτε να αναμίξετε μια μικρή ποσότητα υγρής τροφής στην κανονική  τροφή του, για να την κάνετε πιο ελκυστική.

Δείτε ακόμα: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed