Image Alt

My Pet

σκυλιά γεύση

Σκυλιά: Πόσο ανεπτυγμένη έχουν την αίσθηση της γεύσης;

Αρκετές φορές θα έχετε παρατηρήσει ότι τα σκυλιά μπορεί να βάλουν στο στόμα τους ότι βρίσκουν μπροστά τους και ενώ θα πιστεύατε ότι θα ήταν πιο διακριτικά σχετικά με το τι γεύονται με βάση μόνο τη μυρωδιά, αφού η όσφρησή τους είναι περίπου 10.000 έως 100.000 φορές καλύτερη από τους ανθρώπους, βλέπετε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Αλήθεια έχουν γεύση τα σκυλιά και πόσο ανεπτυγμένη είναι;

Έχουν γεύση τα σκυλιά;

Παρά την τάση τους να τρώνε πραγματικά τα πιο σιχαμένα πράγματα, οι σκύλοι έχουν τις ίδιες τέσσερις γευστικές ταξινομήσεις  όπως εμείς και είναι σε θέση να γευτούν και να διαφοροποιήσουν το γλυκό, το ξινό, το αλμυρό και το πικρό. Οι σκύλοι έχουν περίπου 1.700 γευστικούς κάλυκες, σε σύγκριση με περίπου 9.000 που υπάρχουν στους ανθρώπους. Αυτό σημαίνει ότι η αίσθηση της γεύσης τους είναι περίπου το 1/6 της δικής μας. Η γλώσσα ενός σκύλου διαθέτει επίσης εξειδικευμένους γευστικούς κάλυκες που αντιδρούν αποκλειστικά στο νερό. Αυτοί βρίσκονται στην άκρη της γλώσσας, όπου η γλώσσα κουλουριάζεται όταν ένας σκύλος πίνει νερό. Αυτοί οι γευστικοί κάλυκες είναι επίσης πιο ευαίσθητοι μετά την κατανάλωση γλυκών ή αλμυρών τροφών.

έχουν τα σκυλιά γεύση;Πώς η όσφρηση επηρεάζει τη γεύση ενός σκύλου

Η όσφρηση ενός σκύλου είναι πραγματικά αξιοσημείωτη. Διαθέτουν έως και 300 εκατομμύρια οσφρητικούς υποδοχείς στη μύτη τους, σε σύγκριση με μόλις 6 εκατομμύρια που υπάρχουν στους ανθρώπους. Οι σκύλοι έχουν επίσης ένα πρόσθετο όργανο ανίχνευσης αρωμάτων που οι άνθρωποι δεν έχουν, το όργανο της ρινικής κοιλότητας, το οποίο τους βοηθά να συλλαμβάνουν χημικά σήματα και ορμόνες που δεν είναι ανιχνεύσιμα σε εμάς. Το όργανο αυτό είναι επίσης εν μέρει υπεύθυνο για την γευστική ικανότητα του σκύλου . Βρίσκεται στο πάνω μέρος του στόματος και βοηθά στη σύνδεση των αισθήσεων της όσφρησης και της γεύσης μετατρέποντας τα αιχμηρά μόρια της μυρωδιάς σε γεύση από τον εγκέφαλο του σκύλου.

Τι προτιμούν να τρώνε τα σκυλιά;

Πολλά σκυλιά θα καταβροχθίσουν με ενθουσιασμό ό,τι βρουν μπροστά τους, ενώ κάποια άλλα είναι πιο επιλεκτικά. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο αρωματικό είναι ένα φαγητό, τόσο πιο πιθανό είναι να ενδιαφερθεί ένας σκύλος γι’ αυτό — κάτι που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη ανεπτυγμένη όσφρησή του. Η υγρή τροφή για σκύλους τείνει να διατηρεί έντονο άρωμα λόγω της περιεκτικότητάς της σε νερό, ενώ η ξηρή κροκέτα δεν μυρίζει τόσο έντονα λόγω της αφυδάτωσης που έχει υποστεί. Οι σκύλοι ακόμα και αν ήδη έχουν φάει, μπορεί να ξαναφάνε αν κάτι έχει έντονη μυρωδιά.

Αν και οι σκύλοι μπορούν να δοκιμάσουν όλες τις γεύσεις, οι γευστικοί υποδοχείς τους δεν υποδεικνύουν μια συγγένεια για αλμυρά τρόφιμα. Αυτό πιθανότατα βασίζεται στην εξελικτική τους ιστορία, καθώς η διατροφή των προγόνων των σκύλων αποτελούνταν από περίπου 80 τοις εκατό κρέας, το οποίο περιέχει την ποσότητα αλατιού που χρειάζεται το σώμα τους. Με τις αλμυρές τροφές να είναι λιγότερο συναρπαστικές για τους σκύλους, η βιολογία τους βοηθά στην πρόληψη της υπερβολικής πρόσληψης αλατιού και της αφυδάτωσης.

σκυλιά γεύση

Οι γλυκές τροφές είναι στις γευστικές προτιμήσεις ενός σκύλου. Τα σκυλιά είναι παμφάγα και μπορούν να αφομοιώσουν τόσο το κρέας όσο και το φυτικό υλικό, καθώς οι πρόγονοί τους πιθανότατα συμπλήρωναν τη διατροφή τους με βάση το κρέας αναζητώντας τροφή για φρούτα και λαχανικά.

Συνήθως τα σκυλιά δεν αγαπούν τόσο τις ξινές, πικρές και πικάντικες γεύσεις, καθώς αυτές στέλνουν ένα χημικό σήμα στον εγκέφαλό τους ότι είναι κακό να τις τρώνε.

Συνοψίζοντας, καταλήγουμε στο ότι ο ουρανίσκος των τετράποδων φίλων μας δεν είναι τόσο διακριτικός. Η έντονη όσφρησή τους συνήθως τους κάνει να ενδιαφέρονται σχεδόν για οτιδήποτε με έντονο άρωμα, αλλά δεν μπορούν να γευτούν πολύπλοκες γεύσεις, ενώ είναι σε θέση να γεύονται τόσο τις γλυκές, όσο και τις ξινές, αλμυρές και πικρές τροφές.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed