Image Alt

My Pet

Οι λόγοι που οι σκύλοι αγαπάνε το ψωμί

Σκύλος: Γιατί αγαπά τόσο πολύ το ψωμί;

Οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους τα σκυλιά ως κρεατοφάγα ζώα αλλά στην πραγματικότητα μπορούν να απολαύσουν μια μεγάλη ποικιλία φαγητών, ένα εκ των οποίων είναι και το ψωμί.

Ο ρόλος της εξέλιξης

Τα σκυλιά έχουν μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη. Οι πρόγονοί τους, οι λύκοι, είναι αυστηρά σαρκοφάγοι. Δεν τρώνε τίποτα άλλο. Κι όμως τα σκυλιά το κάνουν.

Αποδεικνύεται ότι οι σκύλοι έχουν γονίδια και ένζυμα που αφομοιώνουν τους υδατάνθρακες σε πολύ μεγαλύτερες ποσότητες από τους λύκους. Με απλά λόγια, αυτό σημαίνει ότι οι σκύλοι μπορούν να τρώνε πχ με κρέας και δημητριακά, ενώ οι λύκοι όχι.

Αυτό συνέβη επειδή οι λύκοι άρχισαν να κάνουν παρέα με ανθρώπους και άρχισαν να τρέφονται με τα υπολείμματα από τα ανθρώπινα γεύματα. Δεδομένου ότι οι άνθρωποι τρώνε μια μεγάλη ποικιλία τροφών, οι σκύλοι εξελίχθηκαν και τρώνε τα ίδια τρόφιμα. Οι λύκοι, ωστόσο, δεν χρειάστηκε να αλλάξουν τη διατροφή τους, επειδή το περιβάλλον διαβίωσής τους δεν άλλαξε.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η πρωτεΐνη και το λίπος πρέπει να αποτελούν ένα μεγάλο μέρος της διατροφής του σκύλου σας και το ψωμί δεν τους προσφέρει πραγματικά καμία θρεπτική αξία, ασχέτως αν τους αρέσει.

Ένας σκύλος με την τροφή του

Πιθανοί λόγοι προτίμησης του ψωμιού

Διατροφικά γούστα

Οι σκύλοι φαίνεται να έχουν προτιμήσεις για διαφορετικές τροφές όπως και οι άνθρωποι. Μερικά σκυλιά θα λατρέψουν το ψωμί. Άλλοι λαχταρούν κρέας ή αλμυρά φαγητά.

Επειδή το μοιράζεστε

Τα σκυλιά αγαπούν τις ανθρώπινες τροφές, ιδιαίτερα όταν τις μοιράζεσαι μαζί τους. Αυτός είναι ένας άλλος λόγος που αγαπούν το ψωμί. Φαίνεται σαν μια ιδιαίτερη απόλαυση γιατί είναι ένα φαγητό που μπορείτε να απολαύσετε μαζί.

Γεύση από άλλα φαγητά

Αν δώσετε στο σκύλο σας ένα σάντουιτς, πιθανότατα θα φάει τόσο το ψωμί όσο και το κρέας. Αυτό μπορεί να μην οφείλεται όμως στο ότι αγαπούν το ίδιο το ψωμί. Απλώς υπάρχει γεύση και οσμή κρέατος στο ψωμί, που μπορεί να τους κάνει να το λατρέψουν.

Κάνει να τρώνε ψωμί οι σκύλοι;

Γνωρίζουμε ότι οι σκύλοι μπορούν να τρώνε διάφορα προϊόντα επειδή έχουν εξελιχθεί για να το κάνουν. Στην πραγματικότητα, ορισμένα είναι ακόμη και καλά για τους σκύλους, ως μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής.

Υγιεινές επιλογές

Μερικά είδη είναι αρκετά υγιεινά για το σκυλάκι σας. Αυτά περιλαμβάνουν το καστανό ρύζι, το κριθάρι, τη βρώμη και το σιτάρι ολικής αλέσεως.

Το ψωμί ολικής αλέσεως ή το ψωμί που παρασκευάζεται με δημητριακά ολικής αλέσεως όπως βρώμη, σίκαλη ή κριθάρι, αποτελούν καλές επιλογές για τη διατροφή του σκύλου σας. Προσφέρουν βιταμίνες, μέταλλα και ενέργεια από υδατάνθρακες. Ωστόσο, δεν πρέπει να αποτελούν την πλειοψηφία της διατροφής του.

Λευκό ψωμί

Το λευκό ψωμί δεν είναι πραγματικά υγιεινό ούτε για τους ανθρώπους αλλά ούτε και για τα σκυλιά. Δεν θα τους προκαλέσει καμία βλάβη, αλλά δεν παρέχει καμία θρεπτική αξία.

Σκεφτείτε γενικότερα το λευκό ψωμί ως μια απόλαυση με κενές θερμίδες, όχι ως βασικό στοιχείο της διατροφής του σκύλου σας.

Κίνδυνοι από την κατανάλωση ψωμιού

Το τυπικό ψωμί δεν θα βλάψει το σκύλο σας, αλλά μερικά πρόσθετα συστατικά μπορούν. Οι σταφίδες είναι τοξικές για τους σκύλους, επομένως το σταφιδόψωμο δεν επιτρέπεται. Το ψωμί με προσθήκη ζάχαρης επίσης δεν αποτελεί καλή ιδέα.

Μερικοί ξηροί καρποί, όπως τα μακαντάμια, είναι επίσης τοξικοί για τους σκύλους και πρέπει να αποφεύγονται.

Τέλος, μην αφήνετε ποτέ τον σκύλο σας να φάει ωμή ζύμη ψωμιού γιατί μπορεί να του προκαλέσει από φούσκωμα έως δηλητηρίαση.

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed