Image Alt

My Pet

Σκύλος: Γιατί φρουρεί την τροφή του αλλά δεν τρώει

Σκύλος: Γιατί φρουρεί την τροφή του αλλά δεν τρώει

Έχετε παρατηρήσει ότι ο σκύλος σας ενώ λατρεύει το φαγητό, φυλάει το μπολ που βρίσκεται η τροφή του αλλά δεν την τρώει; Αν τον πλησιάσετε την ώρα που τη φυλάει, μπορεί να σας γρυλίσει. Ίσως πάλι να προσπαθήσει να το κρύψει. Γιατί συμβαίνει αυτό;

Πως συμπεριφέρεται:

 • Γρυλίζει
 • Δείχνει τα δόντια του
 • Γαβγίζει
 • Καλύπτει το μπολ με τα πόδια

Λειτουργεί το ένστικτο επιβίωσης

Πρέπει να γνωρίζετε ότι η φύλαξη της τροφής γίνεται ενστικτωδώς. Στην άγρια φύση, η επιβίωση ενός σκύλου εξαρτάται από την ικανότητά του να προστατεύει την τροφή του. Αν τους κλέψουν το φαγητό, θα πεινάσουν. Για τα σκυλιά που ζουν στη φύση, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λιμοκτονία. Ενώ τα οικόσιτα σκυλιά δεν χρειάζεται να παλεύουν για την τροφή τους. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν λειτουργεί το ένστικτο.

Γιατί την φρουρούν και δεν την τρώνε

Ένας σκύλος που φυλάει την τροφή του συνήθως δεν τρώει επειδή είναι συγκεντρωμένος στη φύλαξή της. Όταν ο σκύλος τρώει, πρέπει να εστιάσει μόνο στην τροφή και δεν θα βλέπει αν πηγαίνει κάποιος προς το μέρος του. Άρα, δεν μπορούν να το φυλάξουν σωστά. Έτσι, αποφεύγει να φάει μέχρι να είναι απολύτως σίγουρος ότι κανείς δεν θα κλέψει την τροφή του. Ένας άλλος λόγος που ο σκύλος μπορεί να μην τρώει ενώ φυλάει το φαγητό του είναι γιατί δεν πεινάει.

 • Πονάει ή είναι άρρωστος

Εάν ο σκύλος σας πονάει ή είναι άρρωστος, μπορεί να μην έχει όρεξη να φάει και να το φυλάει για να μην του το κλέψουν. Εάν ο σκύλος είναι άρρωστος, μπορεί να έχει και εκνευρισμό. Αυτό θα τον κάνει πιο κτητικό με την τροφή του.

 • Παλιότερες αρνητικές εμπειρίες

Οι αρνητικές εμπειρίες μπορεί να είναι άλλος ένας λόγος που κάνουν το σκύλο σας να φυλάει το φαγητό του. Δηλαδή, εάν κατά το παρελθόν περιπλανιόταν στο δρόμο ή δεν είχε καλό ιδιοκτήτη κι έπρεπε να παλέψει για να βρει τροφή, τότε θα διατηρήσει αυτή τη συμπεριφορά και στην ενήλικη ζωή.

Πως θα τον βοηθήσετε

Εάν το σκυλάκι σας φυλάει το φαγητό του αλλά δεν το τρώει, υπάρχουν μερικά βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσετε. Τα καλά νέα είναι ότι, όπως κάθε άλλη συμπεριφορά, μπορείτε να την αλλάξετε κι αυτήν, με υπομονή και προσπάθεια.

 • Δείξτε κατανόηση:

Αφιερώστε λίγο χρόνο για να καταλάβετε γιατί προστατεύει την τροφή του και βοηθήστε το να αλλάξει αυτή τη συμπεριφορά. Βάλτε τον εαυτό σας στη θέση του. Η κατανόηση φέρνει συμπόνια και η συμπόνια, υπομονή.

 • Προσδιορίστε τη σοβαρότητα της κατάστασης:

Θα πρέπει να προσδιορίσετε πόσο αυστηρή είναι η φύλαξη. Εάν γρυλίζει ακόμα και σε εσάς που τον ταΐζετε, τότε πρέπει να ζητήσετε τη βοήθεια ενός ειδικού.

 • Κάντε αργά βήματα:

 Συνεργαστείτε μαζί του και κάντε απλά βήματα για να τον βοηθήσετε να αλλάξει συμπεριφορά. Πρώτα από όλα, να μείνετε μακριά από το μπολ του. Πλησιάστε μέχρι να δείτε τα πρώτα σημάδια από το σκύλο σας. Υποχωρήστε λίγο αν χρειαστεί. Με τον καιρό, θα πρέπει να πλησιάζετε όλο και περισσότερο μέχρι να φτάσετε στο μπολ. Ωστόσο, αυτό μπορεί να πάρει πολύ χρόνο.

 • Δημιουργήσετε ανάμεσά σας μια θετική σχέση:

Ο καλύτερος τρόπος για να χειριστείτε την κατάσταση είναι να δημιουργήσετε ανάμεσά σας μια θετική σχέση. Για να το κάνετε αυτό, όταν τον πλησιάζετε, δώστε του μια λιχουδιά.

 • Βελτιώστε την αυτοπεποίθηση του:

Εάν ο σκύλος σας φυλάει το φαγητό του επειδή είναι φοβισμένος, μπορεί να έχει μια υποχωρητική ή διστακτική προσωπικότητα. Για να εργαστείτε σε αυτό, κερδίστε την εμπιστοσύνη τους. Απλές ασκήσεις εκπαίδευσης, όπως η διδασκαλία βασικών εντολών, μπορούν επίσης να βοηθήσουν στη βελτίωση της αυτοπεποίθησής του.

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed