Image Alt

My Pet

σκυλιά θρεπτικά συστατικά

Σκυλοτροφές: 6 συστατικά που μπορεί να είναι βλαβερά

Όπως εμείς, όταν πρόκειται για φαγητό, έτσι και τα σκυλιά χρειάζονται μια διατροφή πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Υπάρχουν, ωστόσο, ορισμένα βασικά θρεπτικά συστατικά που μπορούν στην πραγματικότητα να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό στους σκύλους εάν δίνονται σε υπερβολικές ποσότητες. Για αυτό πρέπει να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή στα παρακάτω συστατικά παίρνει μέσα από την τροφή του ο σκύλος μας.

Κακής ποιότητας πρωτεΐνη

Παρόλο που τα σκυλιά είναι παμφάγα, η πρωτεΐνη είναι απαραίτητο μέρος κάθε τροφής για σκύλους. Στην ιδανική περίπτωση, η πρωτεΐνη θα πρέπει να προέρχεται από μια εύκολα εύπεπτη πηγή, ειδικά για σκύλους με νεφρική νόσο. Η κακής ποιότητας πρωτεΐνη όχι μόνο προκαλεί προβλήματα στο μεταβολισμό και την πεπτικότητα, αλλά μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια βάρους, ναυτία, έμετο και διάρροια.

σκυλιά θρεπτικά συστατικά - πρωτείνη

Βιταμίνη D

Τα ασυνήθιστα υψηλά επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένα επίπεδα ασβεστίου, προκαλώντας μια σειρά από ανεπιθύμητα συμπτώματα που αφορούν τα νεφρά, το γαστρεντερικό σύστημα, το νευρικό σύστημα και το καρδιαγγειακό σύστημα.

Μαγνήσιο

Το μαγνήσιο, αν και απαραίτητο, είναι από τα θρεπτικά συστατικά το οποίο βρίσκεται στις τροφές και το οποίο  μπορεί να προκαλέσει ασθένειες, μερικές φορές σοβαρές και απειλητικές για τη ζωή του σκύλου. Όταν το πάρει  σε υπερβολικές ποσότητες, το μαγνήσιο μπορεί να έχει αρνητικό αντίκτυπο τόσο στο νευρικό σύστημα όσο και στην καρδιά, προκαλώντας συμπτώματα όπως αδυναμία, παράλυση, καρδιακή ανακοπή, αναπνευστική καταστολή, κώμα, ακόμη και θάνατο. Το μαγνήσιο μπορεί επίσης να συμβάλει στον σχηματισμό λίθων στην ουροδόχο κύστη. Αν και οι επιπτώσεις μπορεί να εμφανιστούν τόσο στους σκύλους όσο και στις γάτες, το πρόβλημα εμφανίζεται πιο συχνά σε σκύλους.

Ασβέστιο και Φώσφορο

Το ασβέστιο και ο φώσφορος είναι δύο άλλα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να έχουν επιβλαβή επίδραση εάν τα παίρνουν σε υπερβολική ποσότητα τα σκυλιά. Ιδιαίτερη σημασία έχει η αναλογία ασβεστίου προς φώσφορο στην τροφή του σκύλου. Ένα ασυνήθιστα υψηλό επίπεδο οποιουδήποτε θρεπτικού συστατικού μπορεί να αλλάξει τη σωστή αναλογία και να έχει αρνητική επίδραση στα οστά. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στην περίπτωση σκύλων που ανήκουν σε μεγαλόσωμες ράτσες που βρίσκονται στη φάση ανάπτυξής τους.

Επιπλέον, η πρόσληψη ασβεστίου και φωσφόρου είναι σημαντική για σκύλους με ασθένειες όπως η νεφρική νόσο. Τα σκυλιά με τέτοιες ασθένειες θα έχουν διαφορετικές απαιτήσεις ανάλογα με το στάδιο της νόσου αλλά και την συνολική κατάσταση του ζώου. Η ύπαρξη περισσότερου ασβεστίου ή φωσφόρου μπορεί να οδηγήσει σε εξέλιξη της νεφρικής νόσου καθώς και να συμβάλει στον σχηματισμό λίθων στην ουροδόχο κύστη.

Νάτριο

Το νάτριο είναι ζωτικής σημασίας για τους σκύλους. Βοηθά στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, βοηθά στη μετάδοση των νευρικών ερεθισμάτων και είναι εν μέρει υπεύθυνο για τη διατήρηση της ισορροπίας μεταξύ οξέων και βάσεων στο σώμα. Παρόλα αυτά, το υπερβολικό νάτριο που βρίσκεται στη διατροφή ενός σκύλου μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την καρδιά, τα νεφρά και το νευρικό σύστημα. Στην πραγματικότητα, στα σκυλιά με καρδιακή και νεφρική νόσο θα πρέπει να παρακολουθείται αυστηρά η πρόσληψη νατρίου, καθώς τα υπερβολικά επίπεδα μπορεί να προκαλέσουν εξέλιξη αυτών των ασθενειών.

Το υπερβολικό νάτριο μπορεί επίσης να κάνει τον σκύλο σας να διψάσει, με αποτέλεσμα την παραγωγή αυξημένου όγκου ούρων. Ένα υπερβολικό επίπεδο νατρίου στη διατροφή μπορεί να προκαλέσει ακόμη και την αφυδάτωση του σκύλου σας εάν δεν καταναλωθεί αρκετό νερό για να αντιμετωπιστεί η ποσότητα του νερού που χάνεται καθώς το σώμα προσπαθεί να αποβάλει την περίσσεια νατρίου.

σκυλιά θρεπτικά συστατικά

Πώς θα ξέρω την ποσότητα θρεπτικών συστατικών που πρέπει να παίρνει ο σκύλος μου;

Το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε σχετικά με τη διατροφή του σκύλου σας είναι ότι πρέπει να είναι ισορροπημένη και πλήρης. Τα κουτάβια έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες από τα ενήλικα σκυλιά. Ομοίως, τα σκυλιά με ιατρικά προβλήματα μπορεί να πρέπει να ακολουθούν διαφορετική διατροφή. Πάντα θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον κτηνίατρό σας για το τι μπορείτε να ταΐζετε το κατοικίδιό σας, καθώς εκείνος γνωρίζει τις ατομικές ανάγκες του σκύλου σας και μπορεί να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε ποια δίαιτα είναι η καταλληλότερη με βάση αυτές τις ανάγκες.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed