Image Alt

My Pet

Σκύλος Σοκολάτα

Σοκολάτα: Είναι όλα τα είδη βλαβερά για τον σκύλο σας;

Λατρεύετε όλα τα είδη σοκολάτας, όπως είναι η μαύρη σοκολάτα, η γάλακτος και η λευκή σοκολάτα;  Αναρωτιέστε τι θα γίνει εάν πέσει κατά λάθος ένα κομμάτι από αυτές τις σοκολάτες στο πάτωμα και το καταβροχθίσει ο σκύλος σας; Τι θα συμβεί εάν φάει κάποια από αυτές; Διαφέρουν οι σοκολάτες μεταξύ τους ή είναι όλες το ίδιο βλαβερές;

Αυτές οι απορίες μπορούν να απαντηθούν άμεσα, μέσα από το παρακάτω άρθρο. Βέβαια, να μη ξεχνάτε να συμβουλεύεστε πάντοτε τον κτηνίατρό σας για οποιαδήποτε απορία ή εάν ο σκύλος σας φάει σοκολάτα και παρουσιάσει κάποια έντονη αντίδραση.

Τα είδη της σοκολάτας και η τοξικότητά τους

Όλες οι σοκολάτες δεν είναι εξίσου κακές για τους σκύλους. Μπορεί να σας φαίνεται περίεργο, αλλά το χειρότερο είδος σοκολάτας για τον σκύλο σας, είναι η μαύρη σοκολάτα! Μπορεί για εμάς τους ανθρώπους να είναι η πιο υγιεινή, δεν ισχύει, όμως, για τα κατοικίδιά μας.

Αυτό συμβαίνει επειδή περιέχει τις περισσότερες μεθυλξανθίνες, που είναι μια ομάδα φυσικών ουσιών. Ίσως έχετε ακούσει ότι η σοκολάτα περιέχει θεοβρωμίνη, η οποία είναι ένα παράγωγο μεθυλξανθίνης που βρίσκεται επίσης στο τσάι, τον καφέ και τη σόδα. Ενώ τα ανθρώπινα σώματα μπορούν να επεξεργαστούν τη θεοβρωμίνη αρκετά γρήγορα, τα σώματα των σκύλων δεν μπορούν – φτάνει σε υψηλά τοξικά επίπεδα μέσα στο σώμα τους και τα κάνει να αρρωσταίνουν.

Για τους σκύλους, η μεθυλξανθίνη μπορεί να προκαλέσει σημαντική ηπατική βλάβη, ακόμη και θάνατο. Η σοκολάτα γάλακτος, η σκόνη κακάο και οι μπάρες μαύρης σοκολάτας είναι τα πιο επικίνδυνα είδη! Μόνο μια μικρή ποσότητα οποιουδήποτε από αυτά, θα μπορούσε να τους βλάψει πολύ.

Η σοκολάτα γάλακτος εξακολουθεί να είναι επικίνδυνη, αλλά όχι τόσο κακή όσο η μαύρη σοκολάτα, επειδή περιέχει λιγότερες μεθυλξανθίνες. Εάν ο σκύλος σας τρώει λευκή σοκολάτα, υπάρχει μικρότερη πιθανότητα να πάθει δηλητηρίαση, επειδή περιέχει μόνο 0,25 mg θεοβρωμίνης ανά μπουκιά.

Σκύλος και τούρτα

Άλλα προβλήματα…

Η ζαχαρούχα σοκολάτα περιέχει πολύ ζάχαρη, η οποία είναι κακή για τους σκύλους. Μπορεί να προκαλέσει αύξηση βάρους και άλλα προβλήματα υγείας. Εάν τρώτε σοκολάτα χωρίς ζάχαρη, μπορεί να είναι φτιαγμένη με ξυλιτόλη, μια γλυκαντική ουσία που είναι επίσης τοξική για τους σκύλους.

Κατά την κατάποση, ο σκύλος σας μπορεί να παρουσιάσει μείωση του σακχάρου στο αίμα του και σοβαρή ηπατική βλάβη. Εάν τρώτε σταφίδες με καλυμμένη σοκολάτα, κρατήστε τις μακριά από τον σκύλο σας, καθώς οι σταφίδες είναι μια από τις πιο τοξικές τροφές για τους σκύλους. Ένας μικρός αριθμός σταφίδων μπορεί να προκαλέσει νεφρική ανεπάρκεια και θάνατο.

Σημάδια δηλητηρίασης από σοκολάτα

Εάν έχετε ένα μικρό σκυλάκι, τότε η πιθανότητα να πάθει δηλητηρίαση είναι μεγαλύτερη, ακόμη και με μια μικρή ποσότητα σοκολάτας. Βέβαια, αν έχετε μεγάλο σκύλο, είναι πιο πιθανό να φάει μεγάλες ποσότητες σοκολάτας, γεγονός που είναι επίσης τοξικό. Εάν ο σκύλος σας έχει φάει κατά λάθος σοκολάτα, τότε θα αρχίσετε να παρατηρείτε τα εξής συμπτώματα:

  • Εμετός
  • Διάρροια
  • Λαχάνιασμα
  • Υπερκινητικότητα
  • Επιληπτικές κρίσεις
  • Μη φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός

Τι να κάνετε αν ο σκύλος σας φάει σοκολάτα

Ακόμη κι αν ο σκύλος σας φάει ελάχιστη σοκολάτα, καλό θα ήταν να καλέσετε αμέσως τον κτηνίατρό σας και να τον ρωτήσετε τι να κάνετε. Είναι σημαντικό να πάτε για θεραπεία το συντομότερο δυνατό, ώστε ο κτηνίατρός σας να μπορεί να δώσει στον σκύλο σας ενεργό άνθρακα για να προκαλέσει εμετό εντός δύο ωρών από την κατάποση.

Άλλοι τύποι θεραπείας μπορεί να απαιτηθούν, εάν έχει περάσει πολύς χρόνος από τη στιγμή της κατάποσης και τα συμπτώματα σκύλου σας επιδεινώνονται έντονα.

Διατηρείτε πάντα τη σοκολάτα αποθηκευμένη σε ασφαλές μέρος, όπου ο σκύλος σας δεν μπορεί να τη φτάσει και ποτέ μην τη δίνετε σε παιδιά που θα μπορούσαν κατά λάθος να ταΐσουν το κουτάβι σας. Με τη σωστή πρόληψη και θεραπεία, μπορείτε να προστατέψετε τον σκύλο σας και να εξασφαλίσετε ότι θα ζήσει μια μακρά, ευτυχισμένη και υγιή ζωή..

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed