Image Alt

My Pet

υγρή ξηρά τροφή σκύλους

Τροφή για σκύλους: Ξηρά ή υγρή; Ποια είναι καλύτερη;

Στην αγορά πλέον κυκλοφορούν πολλές τροφές για σκύλους από διάφορες εταιρείες, ενώ επίσης έχετε τη δυνατότητα να επιλέξετε ανάμεσα σε ξηρά ή υγρή τροφή. Εδώ θα δούμε ποιες είναι οι κύριες διαφορές μεταξύ ξηρής και υγρής τροφής για σκύλους.

Να πούμε επίσης ότι καλό είναι να συμβουλεύεστε πάντα τον κτηνίατρό σας για τη διατροφή που πρέπει να ακολουθήσει ο σκύλος σας γιατί εκείνος γνωρίζει τις ανάγκες του.

υγρή ξηρά τροφή σκύλους

Διαφορές μεταξύ υγρής και ξηρής τροφής για σκύλους

Τόσο η ξηρή όσο και η υγρή τροφή για σκύλους μπορούν να παρέχουν ισορροπημένη διατροφή, αλλά η βασική διαφορά έγκειται στον τρόπο επεξεργασίας τους.

Πώς επεξεργάζεται η υγρή τροφή σκύλων;

Η υγρή τροφή ξεκινά με την άλεση των πηγών πρωτεΐνης ή των συστατικών κρέατος και στη συνέχεια προστίθεται μια σάλτσα που περιέχει βιταμίνες, μέταλλα και σπόρους. Μόλις αναμειχθούν αυτά, η τροφή μαγειρεύεται και αποστειρώνεται για να μπει το προϊόν σε κονσέρβα.

Ως αποτέλεσμα, η υγρή τροφή έχει πολύ υψηλότερη περιεκτικότητα σε υγρασία από την ξηρά τροφή. Μια ξηρά τροφή μπορεί να έχει περίπου 10% υγρασία (μέγιστο), ενώ μια υγρή τροφή μπορεί να έχει περίπου 78% υγρασία (μέγιστο).

Πώς επεξεργάζεται η ξηρά τροφή σκύλων;

Οι ξηρές τροφές περιέχουν πολύ παρόμοια συστατικά, αλλά αντί να προστεθεί σάλτσα και να κονσερβοποιηθεί το προϊόν, το μείγμα κρέατος πολτοποιείται προκειμένου να δημιουργηθεί μια συμπαγής ζύμη που μπορεί να μαγειρευτεί.

Μόλις μαγειρευτεί, η ζύμη βγαίνει μέσα από ειδικά διαμορφωμένες τρύπες έτσι ώστε για να σχηματιστεί η κροκέτα. Η κροκέτα υποβάλλεται σε διαδικασία ξήρανσης και στη συνέχεια ψεκάζεται με λίπη, έλαια, βιταμίνες και μέταλλα και συσκευάζεται πριν τα λίπη και τα έλαια χαλάσουν.

Σε ορισμένες ξηρές τροφές για σκύλους προσθέτουν επίσης ζωντανά προβιοτικά για να βοηθήσουν στην υγεία του πεπτικού συστήματος και του ανοσοποιητικού συστήματος.

Δείτε επίσης: Γιατί τα υπέρβαρα σκυλιά διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο καρκίνου;

Υγρή ή ξηρά τροφή – Ποια είναι η καλύτερη για τους σκύλους;

Και οι δύο είναι καλές επιλογές, απλά η καθεμία έχει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα ανάλογα με τις διατροφικές ανάγκες του κατοικίδιου ζώου σας.

υγρή ξηρά τροφή για σκύλους

Πλεονεκτήματα της υγρής τροφή σε σύγκριση με τη ξηρή τροφή σκύλων

Η υγρή τροφή για σκύλους, παρέχει μερικές φορές οφέλη που δεν προσφέρει η ξηρή τροφή, όπως

Υψηλότερη περιεκτικότητα σε υγρασία: Η υγρή τροφή μπορεί να είναι μια καλή επιλογή εάν ο σκύλος σας δεν πίνει πολύ νερό ή εάν έχει κάποια πάθηση που χρειάζεται σωστή ενυδάτωση (όπως νεφροπάθεια).

Γεύση: Η τροφή σε κονσέρβα είναι πιο αρωματική και γευστική σε σύγκριση με την ξηρά τροφή. Αυτό μπορεί να θετικό για άρρωστους ή ηλικιωμένους σκύλους που δεν έχουν όρεξη.

Κορεσμός: Η υγρή τροφή δημιουργεί συνήθως μεγαλύτερης διάρκειας αίσθηση “κορεσμού”.

Ευκολότερη μάσηση: Για τα σκυλιά που έχουν θέματα με τα δόντια τους η υγρή τροφή είναι ευκολότερη στη μάσηση από την ξηρά τροφή.

Δείτε επίσης: Εύκολες δροσερές σπιτικές λιχουδιές για σκύλους

ξηρά τροφή για σκύλους

Πλεονεκτήματα της ξηράς τροφής σκύλου σε σύγκριση με την υγρή τροφή σκύλων

Όπως και με τη υγρή τροφή , έτσι και η ξηρά τροφή για σκύλους, οι κροκέτες δηλαδή, συχνά προσφέρει ορισμένα πλεονεκτήματα που δεν παρέχει η υγρή τροφή, όπως:

Οφέλη για την υγεία των δοντιών: Η ξηρή τροφή επειδή πρέπει να μασηθεί, βοηθά στην πρόληψη της συσσώρευσης πέτρας και της δευτερογενούς περιοδοντικής νόσου.

Ευκολία: Σε σύγκριση με την υγρή τροφή, οι ξηρές τροφές είναι πολύ πιο εύκολο να προ-μεριστούν και δεν χαλάνε αν μείνουν έξω όλη την ημέρα.

Οικονομικότερες: Ανάλογα με τη μάρκα της τροφής, οι κροκέτες είναι πιο οικονομικές

Εμπλουτισμός της τροφής: Οι κροκέτες είναι πιο εύκολο να ενσωματωθούν σε παιχνίδια που μπορεί να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής ενός σκύλου μέσω της γνωστικής διέγερσης.

Ανάμειξη υγρής και ξηράς τροφής

Η ανάμειξη υγρών και ξηρών τροφών για σκύλους είναι μια επιλογή που προσφέρει τα οφέλη και από τα δύο είδη. Όμως θα πρέπει να είστε προσεκτικοί στην ποσότητα που τρώει τελικά ο σκύλος, έτσι ώστε να μην τρώει περισσότερο απ’ ότι χρειάζεται.

Για αυτό καλό είναι να ζητήσετε από τον κτηνίατρο σας, να υπολογίσει τις ημερήσιες θερμιδικές απαιτήσεις του σκύλου σας. Στη συνέχεια, μπορείτε να υπολογίσετε εσείς πόση ξηρά και πόση υγρή τροφή πρέπει να τρώει ο σκύλος σας κάθε μέρα για να φτάσει αυτόν τον αριθμό των θερμίδων.

Δείτε επίσης: 8 ενδείξεις ότι πρέπει να αλλάξετε την τροφή του σκύλου σας

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed