Image Alt

My Pet

Τα οφέλη του να έχεις σκύλο

Έχεις σκύλο – 10 οφέλη επιστημονικά αποδεδειγμένα

Αφοσίωση, ανιδιοτελής αγάπη και συνεχής ψυχαγωγία. Όσοι λατρεύουν τα σκυλάκια γνωρίζουν ότι η ζωή είναι πάντα πολύ καλύτερη με έναν σκύλο. Αυτή η γνώση πηγάζει, όμως, μόνο από το συναίσθημα ή υπάρχει και κάτι άλλο πίσω από αυτή; Φυσικά και υπάρχει, κι αυτό δεν είναι άλλο από την Επιστήμη. Το να περνάμε χρόνο με σκυλάκια βοηθάει την υγεία, αλλά και την ψυχολογία μας. Πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει το πόσο καλό κάνει η συντροφικότητα ενός σκύλου στην υγεία μας. Ας δούμε, λοιπόν, αναλυτικά 10 επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη του να έχεις σκύλο.

1. Τα σκυλιά μας κάνουν να νιώθουμε λιγότεροι μόνοι

Τα σκυλάκια είναι πάντα εκεί για εμάς, ακόμη κι όταν δεν έχουμε κανέναν άλλον. Προσφέρουν αγάπη, συναισθηματική υποστήριξη και χάδια που βοηθούν στην μείωση της κοινωνικής απομόνωσης.

2. Κάνουν καλό στην καρδιά

Το να έχουμε σκύλο μας βοηθάει να ζήσουμε περισσότερο. Μία έρευνα που δημοσιεύτηκε ανάμεσα στο 1950 και το 2019 υποστηρίζει ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν μικρότερο ρίσκο θανάτου. Μελέτες δείχνουν ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν χαμηλότερα επίπεδα αρτηριακής πίεσης και αντιδρούν καλύτερα στο στρες. Ο δεσμός που αναπτύσσεται ανάμεσα στους σκύλους και τους ανθρώπους μειώνουν το άγχος, το οποίο είναι μια κύρια αιτία καρδιαγγειακών προβλημάτων.

3. Βοηθούν στη μείωση του άγχους

Τα σκυλάκια μπορούν να μειώσουν τις ανησυχίες μας. Πολλαπλές έρευνες αποδεικνύουν ότι οι σκύλοι βοηθούν στην ανακούφιση του άγχους. Ακόμη και μόνο το να χαϊδεύεις έναν σκύλο μειώνει την αρτηριακή πίεση, τον καρδιακό ρυθμό, επιβραδύνει την αναπνοή και χαλαρώνει την ένταση των μυών. Οι συμμετέχοντες στην έρευνα του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον είχαν σημαντική μείωση της κορτιζόλης, μιας σημαντικής ορμόνης του στρες.

4. Τα σκυλάκια μας βοηθούν να αντιμετωπίσουμε τις κρίσεις

Τα σκυλάκια βοηθούν επίσης στο να επανέλθουμε ψυχολογικά ύστερα από μία κρίση. Μελετητές στο Κολλέγιο του Purdue ανακάλυψαν ότι στρατιωτικοί βετεράνοι με PTSD είχαν σημαντική βελτίωση στην ψυχολογία τους όταν είχαν δίπλα τους έναν σκύλο.

5. Μας ενθαρρύνουν να “κουνηθούμε”

Ένα ακόμη από τα επιστημονικά οφέλη του να έχεις σκύλο είναι φυσικά η κίνηση. Τα σκυλάκια χρειάζονται τακτικές βόλτες για να κάνουν την τουαλέτα τους, αλλά και να ασκηθούν. Έτσι, βρετανική έρευνα του 2019 έδειξε ότι οι ιδιοκτήτες σκύλων έχουν τέσσερις φορές περισσότερες πιθανότητες να κάνουν καθημερινή άσκηση συγκριτικά με όσους δεν κατέχουν σκύλο. Χοντρικά, όσοι έχουν σκύλο περνούν τουλάχιστον 300 λεπτά κάθε εβδομάδα περπατώντας με τους σκύλους τους.

6. Οι σκύλοι μας κάνουν να φαινόμαστε πιο ελκυστικοί

Εάν είστε καιρό μόνοι και θέλετε να βγείτε ραντεβού, ίσως ήρθε η στιγμή να πάρετε έναν σκύλο. Η παρουσία ενός σκύλου κάνει τους ανθρώπους να φαίνονται πιο ελκυστικούς και συμπαθείς.

7. Μας κάνουν περισσότερο κοινωνικούς

Βγάζοντας το σκυλάκι μας βόλτα, μάς κάνει πιο προσιτούς και δίνει την ευκαιρία σε ανθρώπους να μας πιάσουν την κουβέντα. Σκεφτείτε πόσες φορές έχετε μιλήσει με ανθρώπους στο πάρκο που έχετε πάει το κατοικίδιό σας.

8. Είναι τόσο αξιολάτρευτα που δεν μπορούμε παρά να τα αγαπήσουμε

Υπάρχει λόγος που τα κουτάβια είναι τόσο ακαταμάχητα: τα χαρακτηριστικά της μουσούδας ενός σκύλου έχουν ένα «βρεφικό σχήμα». Αυτές οι εκφράσεις απελευθερώνουν μία έμφυτη απόκριση του “φροντιστή” στους ανθρώπους. Έτσι, την επόμενη φορά που δεν μπορείτε να σταματήσετε να βλέπετε ένα βίντεο με σκυλάκια, θυμηθείτε ότι αυτά τα μεγάλα μάτια – γνωστά κι ως puppy eyes – και τα χνουδωτά αυτιά είναι επιστημονικά πιο ελκυστικά.

9. Οι σκύλοι μας κάνουν πιο χαρούμενους

Απλώς και μόνο κοιτάζοντας ένα σκυλάκι ανεβαίνει το ηθικό μας. Μία ιαπωνική έρευνα του 2009 απέδειξε ότι και μόνο το να κοιτάμε στα μάτια έναν σκύλο αυξάνει το επίπεδο της ωκυτοκίνης, γνωστής και ως «ορμόνη της αγάπης». Μάλιστα, όσοι έχουν AIDS είναι λιγότερο πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη εάν έχουν κατοικίδιο, σύμφωνα με μια μελέτη του 2017. Συνεπώς, ένα από τα επιστημονικά αποδεδειγμένα οφέλη του να έχεις σκύλο είναι η καλύτερη διάθεση.

10. Βοηθούν τους ηλικιωμένους με τη γνωστική λειτουργία και την κοινωνική αλληλεπίδραση

Έρευνες διαπίστωσαν ότι η θεραπεία με κατοικίδια βελτιώνει τη γνωστική λειτουργία των ανθρώπων με ψυχικές ασθένειες. Τέλος, μία άλλη μελέτη έδειξε σημαντικές μειώσεις σε ταραγμένες συμπεριφορές ηλικιωμένων με άνοια, ενώ είχαν περισσότερες κοινωνικές αλληλεπιδράσεις.

Δείτε ακόμα: 

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed