Image Alt

My Pet

εντολές εκπαίδευσης σκύλων

Εκπαίδευση σκύλου: 4 εντολές που μπορεί να του σώσουν τη ζωή

Η βασική εκπαίδευση σκύλων είναι σημαντική τόσο για τους κηδεμόνες των κατοικίδιων ζώων όσο και για τους σκύλους τους, κυρίως επειδή ορισμένες από τις εντολές που μαθαίνετε μαζί μπορεί να είναι κυριολεκτικά σωτήριες. Ενώ η εκπαίδευση υπακοής βοηθά στην ανάπτυξη μιας κοινής γλώσσας, πολλά που μαθαίνονται στην εκπαίδευση διασφαλίζουν επίσης την ασφάλεια του σκύλου σας. Βρείτε εδώ τέσσερις βασικές εντολές εκπαίδευσης σκύλων που μπορεί να σώσουν μια μέρα τη ζωή του σκύλου σας.

Γιατί το «κάτσε» είναι σημαντική εντολή;

εντολές εκπαίδευσης σκύλων - κάτσε

Η εντολή «κάτσε» μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να κρατήσετε το σκύλο σας μακριά από κακό, ανακατευθύνοντάς τον εάν είναι αντιδραστικός γύρω από ανθρώπους ή άλλα σκυλιά. Μπορεί επίσης να κρατήσει τους άλλους ασφαλείς αν ο σκύλος σας έχει την τάση να πηδάει πάνω σε παιδιά ή ηλικιωμένους ανθρώπους. Το να κάθεται είναι μια βασική συμπεριφορά που κάθε σκύλος πρέπει να γνωρίζει.

Πώς να εκπαιδεύσετε ένα σκύλο να κάθεται

Το «κάτσε» είναι είναι μια εύκολη εντολή εκπαίδευσης σκύλων. Εφόσον ο σκύλος σας παίρνει συχνά τη θέση αυτή κατά τη διάρκεια της ημέρας, μπορείτε να το εκμεταλλευτείτε και να κάνετε μάθημα εκείνη τη στιγμή. Για να εκπαιδεύσετε έναν σκύλο να κάθεται, απλώς πείτε τη λέξη “κάτσε” καθώς ο σκύλος σας παίρνει τη θέση και στη συνέχεια δώστε μια μικρή λιχουδιά.

Θα χρειαστούν περίπου δέκα με είκοσι επαναλήψεις μέχρι ο σκύλος σας να κάνει το συσχετισμό μεταξύ αυτού που κάνει και της λέξης που λέτε, αλλά σύντομα θα είστε σε θέση να λέτε “κάτσε” και ο σκύλος σας να ανταποκρίνεται.

Αν θέλετε κάποια άλλη στιγμή να κάνετε την εκπαίδευση, πάρτε μια λιχουδιά και κρατήστε την ακριβώς μπροστά από τη μύτη του σκύλου σας, ώστε να κρατάει και τα τέσσερα πόδια του στο έδαφος. Μετακινήστε αργά τη λιχουδιά πίσω στο μέτωπο του σκύλου σας, ανάμεσα στα μάτια του, έτσι ώστε η μύτη του να ακολουθεί την κίνηση της λιχουδιάς. Καθώς η μύτη του σκύλου σας ανεβαίνει προς τα πάνω, η καμπούρα του θα κατεβαίνει προς τα κάτω και τη στιγμή που η πλάτη του φτάνει στο έδαφος, δώστε του τη λιχουδιά του.

Επαναλάβετε αυτή τη διαδικασία δελεασμού μερικές φορές, στη συνέχεια μείνετε ακίνητοι και περιμένετε να κάτσει ο σκύλος σας. Επαινέστε τον και δώστε μια λιχουδιά όταν το κάνει! Στην επόμενη προσπάθεια, περιμένετε τον σκύλο σας να μετακινηθεί στη θέση του και πείτε τη λέξη “κάτσε” καθώς το κάνει. Να θυμάστε ότι θα χρειαστούν αρκετές επαναλήψεις μέχρι ο σκύλος σας να κάνει τη σύνδεση μεταξύ της λέξης και της συμπεριφοράς.

Γιατί το «έλα» είναι σημαντική εντολή;

 εντολές εκπαίδευσης σκύλων - έλα

Η εκμάθηση του σκύλου σας να έρχεται τρέχοντας προς το μέρος σας είναι πολύ σημαντική. Αν ο σκύλος σας φύγει κατά λάθος από το λουρί του, θα χρειαστείτε μια εντολή που έχει μάθει για να τον κρατήσετε ασφαλή.

Η εκμάθηση της εντολής απαιτεί χρόνο και αφοσίωση, αλλά η ηρεμία που θα έχετε όταν ο σκύλος σας τρέχει πίσω σε σας όταν του λέτε «έλα» αντισταθμίζει κατά πολύ την προσπάθεια.

Πώς να εκπαιδεύσετε το σκύλο σας να έρχεται όταν τον φωνάζετε

Για να ξεκινήσετε τη βασική εκπαίδευση του να έρχεται όταν τον φωνάζετε, πρέπει καταρχήν να είστε δύο άτομα. Πάρτε επίσης μια χούφτα λιχουδιές και βεβαιωθείτε ότι έχετε επιλέξει να χρησιμοποιείτε μια  λέξη όπως “έλα” ή “εδώ” μαζί με το όνομα του.

Πηγαίνετε σε έναν ήσυχο χώρο του σπιτιού σας και καλέστε το σκύλο σας κοντά σας λέγοντας τη λέξη που επιλέξατε μία φορά με χαρούμενο τόνο και στη συνέχεια ακολουθήστε με κάποιο ενθαρρυντικό χειροκρότημα. Όταν ο σκύλος σας φτάσει κοντά σας, δώστε του μια λιχουδιά και επαινέστε τον για την ταχεία ανταπόκρισή του.

Αλλάζετε με το σύντροφό σας, καλώντας τον μπρος-πίσω μέχρι να ανταποκριθεί με αυτοπεποίθηση στην εντολή. Δοκιμάστε το σε άλλα μέρη του σπιτιού σας σε επόμενες συνεδρίες και όταν ο σκύλος σας ανταποκρίνεται γρήγορα, μετακινηθείτε έξω σε έναν ασφαλή χώρο.

Γιατί η εντολή «μείνε» είναι σημαντική;

βασικές εντολές εκπαίδευσης σκύλων

Η εντολή παραμονής «μείνε», διατηρεί τον σκύλο σας ασφαλή, ενθαρρύνοντάς τον να παραμείνει ακούνητος σε ένα σημείο, ακόμη και όταν αντιμετωπίζει περισπασμούς.

Η εντολή «μείνε» είναι μια σύνθετη συμπεριφορά, καθώς απαιτεί από τον σκύλο σας να κρατήσει τη θέση του, ανεξάρτητα από το τι συμβαίνει γύρω του. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προετοιμάσετε το σκύλο σας για επιτυχία κατά την αρχική εκπαίδευση, χωρίζοντας τη συμπεριφορά σε τρία μέρη, δουλεύοντας ξεχωριστά την απόσταση, τη διάρκεια και την απόσπαση της προσοχής.

Πώς να εκπαιδεύσετε ένα σκύλο να “μένει”

Βάλτε τον σκύλο σας να κάθεται, πείτε τη λέξη “μείνε” και, στη συνέχεια, απομακρυνθείτε με ένα μικρό βήμα από τον σκύλο σας. Επιστρέψτε αμέσως και επιβραβεύστε τον με μια λιχουδιά για να παραμείνει στη θέση του. Συνεχίστε αυτή τη διαδικασία, απομακρυνόμενοι προς διαφορετικές κατευθύνσεις και, στη συνέχεια, προσθέστε σταδιακά μεγαλύτερη απόσταση ανάμεσα σε εσάς και το σκύλο σας.

Το επόμενο βήμα είναι να προσθέσετε περισσότερη διάρκεια. Θα πρέπει πρώτα να κάνετε τον σκύλο σας να νιώσει άνετα με το γεγονός ότι θα πρέπει να παραμείνει στη θέση του για μεγάλο χρονικό διάστημα. Ζητήστε από το σκύλο σας να καθίσει ή να ξαπλώσει, πείτε “μείνε”, απομακρυνθείτε μερικά βήματα (αλλά παραμείνετε κάπως κοντά) και, στη συνέχεια, κάντε παύση πριν επιστρέψετε. Δώστε του μια μικρή λιχουδιά όταν επιστρέψετε κοντά του.

Διαφοροποιήστε το χρονικό διάστημα που περιμένει, μερικές φορές διευκολύνοντας το, μένοντας μακριά μόνο για ένα ή δύο δευτερόλεπτα, και σε άλλες προσπάθειες, περιμένετε λίγο περισσότερο. Πάντα να παρακολουθείτε το σκύλο σας για να βεβαιωθείτε ότι δεν πρόκειται να σηκωθεί.

Τέλος, δουλέψτε με περισπασμούς. Δώστε στο σκύλο σας την εντολή «μείνε», στη συνέχεια επικεντρωθείτε για λίγο σε κάτι άλλο για μικρό χρονικό διάστημα, όπως τα πιάτα στο νεροχύτη σας, και στη συνέχεια επιστρέψτε και επιβραβεύστε το σκύλο σας. Προχωρήστε σε πιο δύσκολους περισπασμούς, σιγά σιγά όπως το άνοιγμα της μπροστινής πόρτας ή βάλτε να περνούν από δίπλα του παιδιά.

Γιατί το «άφησέ το» είναι σημαντική εντολή ασφαλείας;

 εντολές εκπαίδευσης σκύλων - άφησε το

Η περιέργεια πολλές φορές δεν κάνει καλό. Έτσι και τα περίεργα σκυλιά που μπορεί να πιάσουν κάτι στο στόμα τους μπορεί να αντιμετωπίσουν πρόβλημα. Ένα δυνατό «πέτα το» ή «άφησέ το» θα αποτρέψει το σκύλο σας από το να καταπιεί το αντικείμενο. Η εντολή εκπαίδευσης σκύλων «πέτα το» μπορεί να είναι δύσκολο να διδαχθεί, καθώς μπορεί να ανταγωνίζεστε αντικείμενα που αγαπούν τα σκυλιά, όπως τα σκουπίδια, αλλά η σταθερή εξάσκηση θα σας βοηθήσει να έχει άμεσα αποτελέσματα η εντολή.

Πώς να διδάξετε σε ένα σκύλο το «άφησέ το»

Είναι σημαντικό να ξεκινήσετε την εκπαίδευση του «άφησέ το» χρησιμοποιώντας αντικείμενα χαμηλής αξίας που ο σκύλος σας θα αφήσει με χαρά και μία από τις ευκολότερες επιλογές είναι να χρησιμοποιήσετε παιχνίδια για σκύλους Ξεκινήστε τη διαδικασία με δύο παιχνίδια ίσης αξίας. Πετάξτε το ένα και όταν ο σκύλος σας το φέρει πίσω σε εσάς, προσφέρετε του το άλλο κουνώντας το μπροστά του.

Όταν ανοίξει το στόμα του για να πιάσει το νέο παιχνίδι, πείτε «πέτα το». Επαναλάβετε τη διαδικασία μέχρι ο σκύλος σας να απελευθερώνει αυτόματα το παιχνίδι όταν του το ζητάτε.

Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε λιχουδιές για να ενθαρρύνετε το σκύλο σας να ρίξει αντικείμενα. Όταν ο σκύλος σας έχει κάτι στο στόμα του που θα θέλατε να απελευθερώσει, τοποθετήστε μια λιχουδιά κοντά στη μύτη του. Ο σκύλος σας πιθανότατα θα αφήσει το αντικείμενο για να πάρει τη λιχουδιά, οπότε πείτε «πέτα» όταν ανοίξει το στόμα του και, στη συνέχεια, δώστε του τη λιχουδιά.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed