Image Alt

My Pet

Εκπαίδευση Σκύλου: Πως η προσωπικότητα σας τον επηρεάζει

Εκπαίδευση Σκύλου: Πως η προσωπικότητα σας τον επηρεάζει

Έχετε παρατηρήσει ότι ο σκύλος σας αντιγράφει τη συμπεριφορά σας ή μήπως μόνο εγώ; Επηρεάζει άραγε η προσωπικότητά μας τα κατοικίδιά μας; Μελέτες έχουν δείξει ότι η προσωπικότητα του ιδιοκτήτη μπορεί να διαμορφώσει πραγματικά το χαρακτήρα και τη συμπεριφορά του σκύλου του.

Τα αποτελέσματα των ερευνών δείχνουν ότι τουλάχιστον μέχρι κάποιο βαθμό, τα δικά μας χαρακτηριστικά μπορεί να έχουν κάποια επίδραση στη συμπεριφορά των τετράποδων φίλων μας.

Τα στοιχεία της έρευνας

Επιστήμονες προχώρησαν σε μία μελέτη για έξι μήνες στην οποία συμμετείχαν 131 σκύλοι και οι ιδιοκτήτες τους και αφορούσε κατά πόσο επηρεάζει η προσωπικότητά μας τη συμπεριφορά των τετράποδων σκύλων. Αρχικά, κατά το διάστημα αυτό, ζητήθηκε από κάθε ιδιοκτήτη να δώσει πληροφορίες για την προσωπικότητά του και τη συμπεριφορά του σκύλου του. Το ερωτηματολόγιο δόθηκε στην αρχή, στη μέση και στο τέλος της έρευνας.

Υπήρχαν ποικίλες ερωτήσεις για τους ιδιοκτήτες που αφορούσαν στοιχεία για την προσωπικότητά τους και τη συμπεριφορά των σκύλων. Δηλαδή, ο καθένας που συμπλήρωνε το ερωτηματολόγιο, έπρεπε να αναφέρει μεταξύ άλλων, εάν είναι εσωστρεφής ή εξωστρεφής ακόμα κι αν είναι πρόθυμος να ζήσει νέες εμπειρίες.

Όσον αφορά τον κάθε σκύλο οι ερευνητές ζήτησαν να μάθουν αναφορικά με την ικανότητα εκπαίδευσης, τον φόβο, την προσκόλληση και τις αντιδράσεις του τετράποδου προς αγνώστους, τους ιδιοκτήτες και προς άλλα σκυλιά.

Οι εξωστρεφείς επηρεάζουν τα σκυλιά τους

Από τα 131 ζευγάρια σκύλων και ανθρώπων που ξεκίνησαν τη μελέτη, τα 75 έφτασαν μέχρι το τέλος. Οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι μαζί με άλλους παράγοντες όπως η ηλικία, το φύλο και το μέγεθος, η προσωπικότητα του ιδιοκτήτη είχε σχέση με το πόσο καλά αντιδρούσαν οι σκύλοι στην βελτίωση της συμπεριφοράς. Κι ενώ υπήρχαν αρκετές δυσκολίες στη μελέτη, συμπεριλαμβανομένου και του μικρού αριθμού συμμετεχόντων και των μη ελεγχόμενων μεταβλητών όπως η κοινωνικοποίηση και το ιστορικό εκπαίδευσης, εξακολουθούσαν να υπάρχουν μερικά ενδιαφέροντα σημεία για τους ερευνητές.

Για παράδειγμα, τα σκυλιά των ατόμων που δήλωσαν ότι είναι εσωστρεφείς ή εξωστρεφείς αντίστοιχα, φάνηκαν να διαφοροποιούνται κατά τη διάρκεια του προγράμματος εκπαίδευσης συμπεριφοράς. Συγκεκριμένα, οι εξωστρεφείς ιδιοκτήτες ήταν πιο πιθανό να δουν βελτιώσεις στις συμπεριφορές των σκύλων κατά την εκπαίδευση σε περισσότερο βαθμό από ότι οι εσωστρεφείς ιδιοκτήτες.

Εκπαίδευση Σκύλου: Πως η προσωπικότητα σας τον επηρεάζει

Η τιμωρία δεν φέρνει θετικά αποτελέσματα

Οι ερευνητές πρόσεξαν ακόμη ότι οι ιδιοκτήτες που ήταν πιο κοινωνικοί, είδαν ότι τα σκυλάκια τους έδειχναν να φοβούνται λιγότερο μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος. Αυτή η προθυμία να δοκιμάσουν νέα πράγματα, εκτιμούν οι ειδικοί ότι, μπορεί να σήμαινε πως οι ιδιοκτήτες αυτών των ζώων ήταν ανοιχτοί στη χρήση σύγχρονων ιδεολογιών και μεθόδων εκπαίδευσης πριν συμμετάσχουν στη μελέτη (όπως τεχνικές θετικής ενίσχυσης, εκπαίδευση). Οι ιδιοκτήτες σκύλων που σημείωσαν χαμηλότερη βαθμολογία σε αυτό το στάδιο μπορεί να βασίστηκαν σε απαρχαιωμένες μεθόδους εκπαίδευσης (τιμωρία), οι οποίες έχουν συσχετιστεί με αυξημένο φόβο στους σκύλους.

Ανεξάρτητα από τις ιδιορρυθμίες της προσωπικότητάς σας, υπάρχουν πολλοί τρόποι που θα βοηθήσουν εσάς και το σκυλάκι σας να μάθετε πως να έχετε κοινές συνήθειες. Οι ειδικοί που ασχολούνται με τη συμπεριφορά των σκύλων, μπορούν να σας βοηθήσουν να αναπτύξετε ένα θετικό πρόγραμμα εκπαίδευσης για να βοηθήσετε τους δυο σας να ζήσετε όμορφες εμπειρίες μαζί και με ασφάλεια.

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

 

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed