Image Alt

My Pet

Τι να μην κάνετε στο κουτάβι

Κουτάβια: 5 πράγματα που δεν πρέπει ποτέ να κάνετε

Οι νέοι ιδιοκτήτες κουταβιών ακούνε πολλές συμβουλές γενικότερα. Επειδή οι πρώτες εβδομάδες με ένα κουτάβι είναι κρίσιμες, είναι σημαντικό να φιλτράρετε αυτές τις συμβουλές και να κάνετε ό,τι καλύτερο για το κουτάβι σας. Ποια είναι όμως αυτά τα πέντε πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να κάνετε στο κουτάβι σας.

Μην κάνετε “αντικοινωνικό” τον σκύλο σας

Οι πρώτοι τρεις μήνες της ζωής του έχουν σημαντική επίδραση στην ενήλικη ζωή του.  Ένα κουτάβι σωστά κοινωνικοποιημένο θα αισθάνεται άνετα στην συνέχεια με τον κόσμο ενώ ένα κουτάβι με κακή κοινωνικοποίηση θα στερείται αυτοπεποίθησης και θα φοβάται εύκολα.

Η κοινωνικοποίηση των κουταβιών δεν αναφέρεται μόνο στη γνωριμία με νέα πρόσωπα  και σκύλους. Σημαίνει επίσης να εισάγετε το κουτάβι σας σε όσο το δυνατόν περισσότερες νέες εμπειρίες. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει νέους χώρους ή και νέους ήχους.

Το κόλπο είναι να κάνετε όλα αυτά τα νέα πράγματα να είναι ευχάριστα για τον σκύλο. Μην πιέζετε το κουτάβι σας. Μια κακή εμπειρία μπορεί να αναιρέσει όλη τη σκληρή δουλειά σας. Αντίθετα, κινηθείτε με τον ρυθμό του κουταβιού σας και παραμένετε αισιόδοξοι.

Μην είστε ασυνεπής

Η ρουτίνα είναι ανακουφιστική για τα σκυλιά. Τους αρέσει να ξέρουν πότε πρέπει να περιμένουν γεύματα, βόλτες, υπνάκους αλλά και χρόνο παιχνιδιού. Αυτό ελαχιστοποιεί τη σύγχυση και το άγχος.

Αναπτύξτε ένα πρόγραμμα που ταιριάζει στον τρόπο ζωής σας αλλά και στις ανάγκες του κουταβιού σας και, στη συνέχεια, τηρήστε το. Αυτό όχι μόνο θα ευχαριστήσει το κουτάβι σας αλλά θα ελαχιστοποιήσει τις προβληματικές συμπεριφορές που σχετίζονται με το άγχος.

Είναι επίσης σημαντικό να είστε συνεπείς με τους κανόνες του σπιτιού. Εάν το κουτάβι σας δεν επιτρέπεται να πηδήξει πάνω σας όταν φοράτε τα καλά ρούχα της δουλειάς σας, δεν πρέπει να του το επιτρέπεται. Εάν οι προσδοκίες από αυτό αλλάζουν τακτικά, το κουτάβι σας δεν θα ξέρει πώς να συμπεριφερθεί. Επίσης, βεβαιωθείτε ότι όλοι όσοι μένουν στο ίδιο σπίτι ακολουθούν ένα παρόμοιο πρόγραμμα συμπεριφοράς σε σχέση με τον σκύλο.

Συμβουλές για κουτάβια

Μην του δίνετε υπερβολική ελευθερία

Το να αφήνετε το κουτάβι σας να περιφέρεται ελεύθερο στο σπίτι ίσως έχει σοβαρές συνέπειες. Όχι μόνο μπορεί να έχει ατυχήματα αλλά μπορεί να καταστρέψει την περιουσία σας.

Πρέπει να επιβλέπετε το κουτάβι σας ανά πάσα στιγμή. Αν μάθουν να δρουν ανεξέλεγκτα μόνα τους , τότε σίγουρα θα αναπτύξουν κακές συνήθειες. Είναι ευκολότερο να αποτρέψετε την προβληματική συμπεριφορά παρά να τη διορθώσετε αργότερα.

Όποτε δεν μπορείτε να είστε κοντά στο κουτάβι σας, κρατήστε το περιορισμένο. Δώστε στο σκυλί σας ελευθερία χωρίς επίβλεψη μόνο όταν η συμπεριφορά του μόνο όταν έχει αναπτύξει τις κατάλληλες συνήθειες.

Μην αργείτε να ξεκινήσετε την εκπαίδευση

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία για να ξεκινήσετε την εκπαίδευση. Από το ξεκίνημα κιόλας το κουτάβι σας θα είναι περισσότερο από ικανό να μάθει νέες συμπεριφορές. Εξάλλου οι αξιολάτρευτες γελοιότητες  του κουταβιού σας θα μετατραπούν γρήγορα σε ενοχλητικές συμπεριφορές καθώς ο σκύλος σας φτάνει στην εφηβεία. Αυτό το χαριτωμένο κουτάβι που δαγκώνει σύντομα θα γίνει ένας μεγάλος σκύλος, δημιουργώντας πρόβλημα στους ανθρώπους.

Ξεκινήστε να διδάσκετε στο κουτάβι σας βασικούς τρόπους, δεξιότητες όπως να κάθεστε, να ξαπλώνει και να μένει κάτω, με το που το πάρετε στο σπίτι. Οι θετικές μέθοδοι εκπαίδευσης θα παρέχουν επίσης πνευματική διέγερση, θα διδάξουν στο κουτάβι σας να επικεντρώνεται σε εσάς και όχι στο περιβάλλον και θα δημιουργήσουν έναν ισχυρό δεσμό μεταξύ σας.

Μην χρησιμοποιείται σκληρές μεθόδους

Η θετική επιβράβευση δεν σημαίνει ότι είσαι ανεκτικός. Χωρίς κανόνες και όρια, τα σκυλιά θα είναι απλώς σκυλιά – μασουλούν τα πάντα, ζητιανεύουν, γαβγίζουν και ούτω καθεξής. Αλλά δεν χρειάζεται να χρησιμοποιήσετε σκληρές μεθόδους για να διδάξετε τον σκύλο σας πώς θέλετε να συμπεριφέρεται. Στην πραγματικότητα, η τιμωρία είναι εξαιρετικά δύσκολο να γίνει σωστά.

Χρειάζεστε τέλειο timing. Τα σκυλιά ζουν αυτή τη στιγμή, οπότε το να φωνάζεις στο κουτάβι σου ότι μάσησε ένα παπούτσι όταν το μάσημα συνέβη ακόμη και πριν από λίγα δευτερόλεπτα είναι άσκοπο. Ακόμη χειρότερα, θα σας κάνει να φαίνεστε τρομακτικοί για το κατοικίδιό σας, κάτι που θα χαλάσει το δέσιμο μαζί του.

Η τιμωρία μπορεί να είναι ιδιαίτερα επιζήμια σε κάποιες περιπτώσεις. Ειδικά αν γίνεται για ασήμαντες αφορμές. Αντί να χρησιμοποιείτε σκληρές μεθόδους που εστιάζουν στο τι έκανε λάθος το κουτάβι σας, εστιάστε στο τι κάνει σωστά το κουτάβι σας. Διδάξτε τους εναλλακτικές συμπεριφορές που δεν είναι συμβατές με την προβληματική του συμπεριφορά.  Όταν ο σκύλος σας εφαρμόζει την εναλλακτική λύση, επιβραβεύστε τον ώστε να γνωρίζει ότι αξίζει τον κόπο.

Δείτε ακόμα:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed