Image Alt

My Pet

κουτάβι εκπαίδευση

Κουτάβια: Πότε ξεκινάει η εκπαίδευση τους

Τα κουτάβια όπως είναι φυσικό μαθαίνουν είτε από το περιβάλλον τους, είτε από την επαφή τους με τους ανθρώπους και τα ζώα, είτε από με τη βασική εκπαίδευση. Η σωστή εκπαίδευση και η κατάλληλη κοινωνικοποίηση θα δώσει την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση καθώς τo κουτάβι μεγαλώνει.

Πότε μπορείτε να ξεκινήσετε την εκπαίδευση του κουταβιού σας;

Η εκπαίδευση ενός κουταβιού ξεκινάει αμέσως μόλις το φέρετε στο σπίτι, δηλαδή συνήθως σε ηλικία περίπου 8 εβδομάδων. Σε αυτή τη νεαρή ηλικία, μπορούν να μάθουν τα βασικά συνθήματα εκπαίδευσης κουταβιών, όπως το κάτσε, μείνε και έλα.

κουτάβι εκπαίδευση

Συμβουλές για την εκπαίδευση του κουταβιού σας

1. Χρησιμοποιήστε θετική ενίσχυση

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές μέθοδοι εκπαίδευσης για το κουτάβι σας, ωστόσο, υπάρχει μόνο μία αποδεκτή και επιστημονικά τεκμηριωμένη μέθοδος εκπαίδευσης, και αυτή είναι η χρήση της θετικής ενίσχυσης.

Η θετική ενίσχυση είναι η διαδικασία της παροχής μιας ανταμοιβής για την ενθάρρυνση μιας συμπεριφοράς που θέλετε. Η χρήση της τιμωρίας και των τεχνικών χειρισμού που βασίζονται στην κυριαρχία θα πρέπει να αποφεύγονται, επειδή αυτές μπορούν να προκαλέσουν μακροπρόθεσμες συνέπειες που έχουν ως αποτέλεσμα διάφορες μορφές φόβου και άγχους για το σκύλο σας στην ενήλική του ζωή.

Για να το εφαρμόσετε αυτό, μάθετε πρώτα ποιες ανταμοιβές λειτουργούν καλύτερα για το κουτάβι σας. Ορισμένα κουτάβια μπορεί να βρίσκουν κάτι τόσο απλό όσο ένα κομμάτι από την κανονική τους κροκέτα αρκετά συναρπαστικό για να εκπαιδευτούν, ενώ άλλα μπορεί να χρειάζονται κάτι πιο γευστικό, όπως μια ειδική λιχουδιά εκπαίδευσης.

Υπάρχουν και τα κουτάβια που δεν έχουν καθόλου κίνητρα για φαγητό! Για αυτά τα κουτάβια, προσπαθήστε να βρείτε ένα παιχνίδι που τους αρέσει και το οποίο μπορούν να πάρουν όταν κάνουν καλή δουλειά. Ο έπαινος είναι επίσης ένας τρόπος θετικής ενίσχυσης ενός κουταβιού. Το χάιδεμα ή η επίδειξη ενθουσιασμού και το “καλή δουλειά!” μπορεί να είναι το μόνο που χρειάζεστε για τη βασική εκπαίδευση των κουταβιών.

2. Κρατήστε τις συνεδρίες εκπαίδευσης σύντομες

Όταν του μαθαίνετε κάποιο βασικό σύνθημα, κρατήστε τις συνεδρίες σύντομες, περίπου 5 λεπτά η κάθε μία, και προσπαθήστε να έχετε κατά μέσο όρο 15 λεπτά την ημέρα. Τα κουτάβια έχουν μικρή διάρκεια προσοχής, γι’ αυτό τελειώστε τη συνεδρία σας με κάτι θετικό, ώστε να περιμένει την επόμενη συνεδρία.

3. Χρησιμοποιήστε συνέπεια κατά την εκπαίδευση

Είναι σημαντικό να είστε συνεπείς στην προσέγγισή σας στις υποδείξεις και την εκπαίδευση. Χρησιμοποιήστε την ίδια λέξη ή το ίδιο σήμα που κάνετε με το χέρι όταν μαθαίνετε στο κουτάβι σας τις βασικές εντολές όπως το κάτσε, μείνε και έλα.

Είναι επίσης σημαντικό να ενισχύετε τις επιθυμητές συμπεριφορές με συνέπεια, ακόμη και όταν σας βγάζει από το πρόγραμμά σας. Έτσι, αν το κουτάβι σας είναι στην πόρτα και χρειάζεται να βγει έξω για να πάει στην τουαλέτα, σταματήστε αυτό που κάνετε, αφήστε το να βγει έξω και επιβραβεύστε το επειδή πήγε στην τουαλέτα έξω.

κουτάβι εκπαίδευση

4. Εξάσκηση σε διαφορετικά περιβάλλοντα

Το να πάτε ένα κουτάβι σε ένα νέο περιβάλλον, όπως σ΄ ένα πάρκο ή στην παραλία, και να του δώσετε μια εντολή είναι πολύ διαφορετικό από την εκπαίδευση στο σπίτι σας. Αυτό οφείλεται στην ποικιλία των νέων πραγμάτων αλλά και των μυρωδιών που θα συναντήσουν έξω από το σπίτι.

Προσπαθήστε να εκπαιδεύετε το κουτάβι σας σε διαφορετικό περιβάλλον για να προετοιμάσετε το σκύλο σας ώστε να έχει αυτοπεποίθηση όπου και σε οποιαδήποτε κατάσταση και αν βρεθεί. Λάβετε υπόψη σας ότι τα κουτάβια δεν πρέπει να πηγαίνουν σε χώρους όπου υπάρχουν πολλά σκυλιά μέχρι να ολοκληρώσουν τη σειρά εμβολιασμών τους.

5. Να είστε υπομονετικοί

Τα κουτάβια αναπτύσσονται και μαθαίνουν, όπως ακριβώς και τα μικρά παιδιά. Θα κάνουν λάθη και μπορεί να μην καταλαβαίνουν πάντα αυτό που τους ζητάτε.

Όλα τα κουτάβια μαθαίνουν με διαφορετικούς ρυθμούς, οπότε επιμείνετε και μην απογοητεύεστε. Η διατήρηση μιας σταθερής ρουτίνας με το τάισμα, τα διαλείμματα για τουαλέτα, τον ύπνο και το παιχνίδι θα κάνει το κουτάβι σας να νιώθει ασφάλεια.

Χρονοδιάγραμμα βασικής εκπαίδευσης κουταβιών

Πότε να μάθετε στο κουτάβι σας τα διάφορα συνθήματα; Πότε αρχίζει η εκπαίδευση στο σπίτι; Ακολουθεί ένα χρονοδιάγραμμα εκπαίδευσης κουταβιών που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε.

7-8 εβδομάδων

Βασικά συνθήματα (Κάτσε, Μείνε, Έλα)

Μπορείτε να ξεκινήσετε με τις βασικές ενδείξεις ήδη από την ηλικία των 7 εβδομάδων:

  • Πείτε μια φορά ένα σύνθημα όπως “κάτσε”.
  • Χρησιμοποιήστε μια λιχουδιά για να βάλετε το σκύλο σας να κάτσει.
  • Μόλις καθίσει, δώστε στο κουτάβι σας τη λιχουδιά και λίγο έπαινο.

Εκπαίδευση με λουρί

Μπορείτε να ξεκινήσετε την εκπαίδευση με λουρί σε εσωτερικούς χώρους σε αυτή την ηλικία. Επειδή τα κουτάβια δεν έχουν πλήρη εμβολιασμό ακόμα, δεν είναι ασφαλές για αυτά να κυκλοφορούν εκεί όπου κυκλοφορούν άλλα σκυλιά.

Ξεκινήστε αφήνοντάς τα να φορούν το κολάρο για μικρό χρονικό διάστημα, ενώ τους δίνετε λιχουδιές. Αυξήστε σιγά-σιγά τη διάρκεια αυτή. Μόλις το κουτάβι σας μάθει να έρχεται σε εσάς, μπορείτε να περπατάτε μέσα στο σπίτι με το λουρί χωρίς περισπασμούς. Μπορείτε να συνεχίσετε ην εκπαίδευση έξω μόλις το κουτάβι σας κάνει όλα τα εμβόλιά του.

Γενικός χειρισμός

Συνηθίστε το κουτάβι σας στο άγγιγμα. Τρίψτε απαλά τα αυτιά και τις πατούσες του ενώ το επιβραβεύετε. Έτσι θα συνηθίσει να το αγγίζει κάποιος αυτά τα σημεία και οι επισκέψεις στον κτηνίατρο και το κόψιμο των νυχιών θα γίνουν λιγότερο αγχωτικές όταν μεγαλώσει.

κουτάβι εκπαίδευση

8-10 εβδομάδων

Εκπαίδευση σε κλουβί

Το κουτάβι σας θα πρέπει να βλέπει το κλουβί του ως ένα ασφαλές και ήρεμο μέρος. Ξεκινήστε φέρνοντάς το στο κλουβί του για διαστήματα 10 λεπτών, ενώ είναι ήρεμο. Επιβραβεύστε το που πηγαίνει στο κλουβί του. Μπορείτε ακόμη και να τα ταΐσετε στο κλουβί του για να δημιουργήσετε ένα θετικό περιβάλλον.

10-12 εβδομάδων

Εκπαίδευση να μην δαγκώνει

Τα κουτάβια αρχίζουν να δαγκώνουν σε αυτή την ηλικία. Βάζοντας πράγματα στο στόμα τους είναι ο τρόπος με τον οποίο εξερευνούν τον κόσμο τους, αλλά είναι σημαντικό να τους μάθετε να μην δαγκώνουν τα χέρια ή τους αστραγάλους σας. Όταν αρχίσουν να σας δαγκώνουν, ανακατευθύνετε τα σε ένα πιο κατάλληλο αντικείμενο για να δαγκώσουν, όπως ένα παιχνίδι.

12-16 εβδομάδων

Εκπαίδευση για τουαλέτα

Η διατήρηση ενός προγράμματος είναι σημαντική για την εκπαίδευση για τουαλέτα. Φροντίστε να βγάζετε το κουτάβι σας έξω πρώτα το πρωί, μετά το φαγητό και μετά το παιχνίδι και τον ύπνο κατά τη διάρκεια της ημέρας. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αρχίσουν να έχουν αρκετό έλεγχο της ουροδόχου κύστης για να μάθουν να κρατιούνται. Ανταμείψτε το κουτάβι σας με μια λιχουδιά κάθε φορά που πηγαίνει στην τουαλέτα έξω.

κουτάβι εκπαίδευση για τουαλέτα

6 μηνών

Τα κουτάβια μπαίνουν στο στάδιο της εφηβείας όταν είναι 6 μηνών και είναι το πιο δύσκολο στάδιο για να ξεκινήσετε την εκπαίδευσή τους. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να ξεκινήσετε την εκπαίδευσή τους όσο το δυνατόν πιο νωρίς. Σε αυτό το στάδιο θα συνεχίσετε την εκπαίδευση για να σταθεροποιήσετε και να ενισχύσετε τις δεξιότητές τους σε δημόσιο περιβάλλον, όπως τα πάρκα σκύλων.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed