Image Alt

My Pet

Μάθετε το κουτάβι σας να μην δαγκώνει

Μάθετε το κουτάβι σας να μην δαγκώνει

Αν και είναι απολύτως φυσιολογικό για την οδοντοφυΐα ενός κουταβιού και μάλιστα απαραίτητο για την ανάπτυξη του να δαγκώνει, πολλές φορές τα δοντάκια του είναι αρκετά κοφτερά και το δάγκωμα που κάνει όταν παίζει, στα χέρια ή στα πόδια σας μπορεί να είναι επώδυνο και ενοχλητικό. Πως θα σταματήσει ο σκύλος σας να δαγκώνει; Τι να κάνετε για να τον εκπαιδεύσετε; Διαβάστε μερικά απλά βήματα.

Μάθετε στο κουτάβι σας την αναστολή δαγκώματος

Η εκμάθηση του τρόπου μετριασμού της δύναμης του δαγκώματος είναι πολύ σημαντική για όλους τους σκύλους. Μπορεί να έρθει μια στιγμή που πονούν ή φοβούνται και να δαγκώσουν εσάς ή κάποιον άλλο. Αν έχουν μάθει όμως την αναστολή δαγκώματος, καταλαβαίνουν ότι δεν πρέπει να δαγκώνουν δυνατά. Τα κουτάβια δαγκώνουν το ένα το άλλο καθώς παίζουν. Αν δαγκώσουν πολύ δυνατά τη μητέρα ή αδελφάκια τους, το άλλο σκυλί πιθανότατα θα ουρλιάξει δυνατά, προειδοποιώντας το κουτάβι, ότι πόνεσε.

Αν σας δαγκώσει, φωνάξετε δυνατά κάτι όπως “ωχ” ή “μη”, για να καταλάβει ότι σας πόνεσε. Εάν σταματήσει, φροντίστε να ανταμείψετε τον σκύλο σας με μια λιχουδιά και κάποιο λεκτικό έπαινο.

Χρειάζεται προσοχή, όμως, γιατί μερικά κουτάβια, συνεχίζουν να δαγκώσουν ακόμα πιο δυνατά. Σε αυτή την περίπτωση, είναι καλύτερα να σταματήσετε το παιχνίδι και να απομακρυνθείτε ήσυχα ή να απομονώσετε το κουτάβι σας για λίγα λεπτά, ωσότου ηρεμήσει.

Δάγκωμα σημαίνει: Το παιχνίδι τελείωσε

Εάν το κουτάβι σας δαγκώσει ενώ παίζει, αυτό σημαίνει αυτόματα ότι ο χρόνος παιχνιδιού τελείωσε και δεν πρέπει να κάνετε εξαιρέσεις. Το να φωνάζετε ή να τιμωρείτε το κουτάβι σας, όσο περίεργο κι αν ακούγεται, είναι επίσης ένα είδος ανταμοιβής. Πιστεύουν ότι το δάγκωμα λαμβάνει κάποιου είδους “απάντηση” από εσάς, το οποίο είναι γνωστό ως θετική τιμωρία. Αντίθετα, διδάξτε τους ότι με το δάγκωμα δεν θα έχουν κανένα είδος ανταμοιβής. Βάλτε τα χέρια σας στις μασχάλες. Είναι μια κίνηση που θα του αποσπάσει την προσοχή και θα λάβει το μήνυμα του ότι πρέπει να ηρεμήσει.

Δώστε του ένα παιχνίδι να δαγκώνει

Είναι καλή ιδέα να έχετε πάντα κοντά σας ένα παιχνίδι κατάλληλο για μάσημα, έτσι ώστε όταν πάει να σας δαγκώσει να αντικαταστήσετε το χέρι ή τα έπιπλά σας με το παιχνίδι. Κάνοντας αυτό θα δείξετε στον σκύλο σας τι είναι επιτρέπεται να δαγκώνει ή να μασά. Εάν αρχίσει ο σκύλος σας να δαγκώνει τα δάχτυλα των χεριών ή των ποδιών σας ενώ παίζετε, δώστε του ένα παιχνίδι.

Εάν συνεχίσει να δαγκώνει, σταματήστε αμέσως το παιχνίδι.

Αποτρέψτε την επίθεση στα πόδια σας

σκύλος δαγκώνειΕάν το κουτάβι σας ορμάει και αρπάζει τα πόδια σας καθώς περπατάτε, μια συνηθισμένη παιχνιδιάρικη συμπεριφορά κουταβιού, καλό είναι να κρατάτε στο χέρι μια πολύτιμη λιχουδιά καθώς περπατάτε, για να βοηθήσετε το κουτάβι να μάθει να περπατά όμορφα δίπλα σας. Αυτή η ίδια τακτική χρησιμοποιείται όταν μαθαίνουμε ένα κουτάβι να περπατά με λουρί.

Μια βόλτα ή ένας υπνάκος θα βοηθήσει

Μερικές φορές ένα κουτάβι που δαγκώνει είναι πραγματικά ένα υπερβολικά κουρασμένο κουτάβι και πρέπει να το βάλετε σε έναν ήσυχο χώρο ή στο κρεβατάκι του για να κοιμηθεί. Άλλες φορές, μπορεί να χρειάζεται ένα διάλειμμα για τουαλέτα, ή μπορεί απλώς να πεινάει ή να διψάει. Όταν το κουτάβι συνεχίζει να δαγκώνει, μπορεί απλώς να χρειάζεται να αποδεσμεύσει λίγη σωματική ή πνευματική ενέργεια. Πάρτε το στην αυλή ή σε ένα μέρος που επιτρέπονται τα σκυλιά και αφήστε το να τρέξει.

Η τιμωρία δεν θα φέρει αποτελέσματα

Ποτέ μα ποτέ μην χτυπήσετε ή τιμωρήσετε σωματικά τον σκύλο σας. Εάν ο σκύλος σας φαίνεται να δαγκώνει από επιθετικότητα, μιλήστε με έναν κτηνίατρο ή έναν εκπαιδευτή σκύλων σχετικά με τρόπους διαχείρισης αυτής της συμπεριφοράς.

Το να διδάξετε το μικρό σας κουτάβι, να μην δαγκώνει μπορεί να φαίνεται σαν μια τεράστια πρόκληση στην αρχή. Η υπομονή και η συνέπεια είναι τα κλειδιά. Το να παίζει δαγκώνοντας δεν σημαίνει ότι το κουτάβι σας είναι κακό. Ωστόσο, εάν δεν έχετε καταφέρει να μετριάσετε τη συμπεριφορά μέχρι την ηλικία των έξι μηνών, είναι καλή ιδέα να συμβουλευτείτε έναν έμπειρο εκπαιδευτή σκύλων.

Μην ξεχνάτε όταν το κουτάβι σας είναι ήρεμο και ήσυχο, να το επαινείτε λέγοντας του «καλό σκυλί» ή δίνοντας του μια κροκέτας ή μια άλλη λιχουδιά. Αυτό θα το βοηθήσει μέσω της θετικής ενίσχυσης, να μάθει ποιες συμπεριφορές επιθυμείτε να έχει.

Δείτε επίσης:

Εάν επιθυμείτε να σχολιάσετε το παραπάνω άρθρο ή οτιδήποτε άλλο στο MyPet.gr, επισκεφτείτε τη σελίδα μας στο Facebook. Για αστεία βίντεο με κατοικίδια που θα σας φτιάξουν την ημέρα, ακολουθήστε μας στο Instagram ή εγγραφείτε στο Youtube κανάλι μας.

Η ομάδα του MyPet σας βοηθάει να ζήσετε μια πιο ευτυχισμένη και υγιή ζωή με το κατοικίδιό σας, μέσα από πρακτικές συμβουλές φροντίδας.

Consecte libero id faucibus nisl tincidu. Magna etiam tempor orci lobor faculs lorem ipsum.

Instagram feed